Úszás: Nagyon szép műfaj a statisztika, de… – Milák

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2018.04.05. 08:20
null
„Látjátok, ilyen időre vagyok képes” – maga Milák Kristóf sem képes még felmérni, mi minden lakozik benne (Fotó: Tumbász Hédi)
Milák Kristóf olyan idővel (1:52.71) nyerte meg múlt héten a magyar bajnokságon a 200 méter pillangót, amellyel az elmúlt három év összes világversenyét letarolta volna – textildresszben még soha senki nem ért el ilyen eredményt ezen a távon.

 

– Lassan hozzászokhatunk, hogy mindig képes meglepni a világot. Tudja, hogy a magyar bajnokságon kétszáz pillangón úszott 1:52.71-es idejével megnyerte volna a kazanyi és a budapesti világbajnokságot, sőt a riói olimpiát is?
– Megnyertem volna, ha annyit tudtam volna akkor úszni, mint most – válaszolta mosolyogva a 18 esztendős Milák Kristóf. – Nagyon szép műfaj a statisztika, jól is hangzik ez az állítás, de hát nem voltam ott azokon a versenyeken, nem én nyertem meg őket. A következőket majd meg fogom – remélem.

– Sós Csaba szövetségi kapitány úgy nyilatkozott, hogy Milák Kristóf képes a világcsúcsra – most 1:51.51 – kétszáz pillangón, bár hozzátette, semmiképpen sem szeretne terhet rakni az ön vállára.
– Azért csak sikerült...

– Felkapta a fejét a kapitány kijelentésére?
– Először nagyon nem örültem neki, kérdeztem is: jaj már, Csaba bá, miért kell ezt csinálni? De...

SÓS Csaba, szövetségi kapitány

„Amit Kristóf úszott az országos bajnokságon száz pillangón és a többi számban, és az, hogy sorozatterhelésként fogta fel az ob-t, csak még inkább meggyőzött. Továbbra is állítom, hogy képes kétszáz pillangón a világcsúcsra, de szegénnyel szemben lassan már lelkiismeret-furdalásom van, mert ha megdönti Michael Phelps világrekordját, majd azt mondják az emberek, hogy jól van, öreg, ezt tudtuk előre.”

– De?
– De nem mondott valótlant. Szerencsére azt sem mondta, mikor, csak annyit, hogy az idén. Remélem is, hogy meglesz idén a világrekord. Ebben az évben nem a versenyeken van a hangsúly, sokkal inkább a tanuláson, meg aztán valamivel könnyebb is ez a szezon, mint a többi, hiszen csak Európa-bajnokságot rendeznek, aztán pedig jön az ifjúsági olimpia; ha az Eb-n az élen végzek, az ifiolimpiát már csak a kisujjamból kellene kiráznom – állítólag...

– Állítólag? Ezt mások mondják, vagy ön gondolja így?
– Én gondolom így. De azért résen kell lennem, hiszen bármikor születhet egy-egy kiugró eredmény, vagyis a figyelmem nem lankadhat egy pillanatra sem.

– Azért azt ne feledjük, hogy a kétszáz pillangó jelenlegi világcsúcstartóját úgy hívják, Michael Phelps. Motiválja, hogy egy ekkora klasszis rekordjára törhet?
– Az, hogy az ő világcsúcsát van esélyem megdönteni... Hogy is fogalmazzak... Nem cserélnék senkivel.

– Szárnyal a medencében, mindezek után, illetve közben hogyan tud kinyitni mondjuk egy történelemkönyvet? Hat hét múlva érettségi, ha jól tudom, addig csak délutánonként jár edzésre.
– És azt a napi egy edzést úgy kell megcsinálnom, hogy minden alkalommal ki kelljen húzni a vízből – a maximumra lesz szükség minden délután mind minőségben, mind hozzáállásban.

– Tanulni nehezebb lesz?
– Igen. Már megvannak a tételek, kedvem is van egyébként a tanuláshoz, viszont az írásbelitől tartok kicsit. Tanulni, magolni tudok – az írásbeli más lesz.

– Hogy tud majd kétfelé koncentrálni?
– Muszáj lesz.

– És akkor az autóvezetésről még nem is beszéltünk. Halad vele?
– Vezetek. Már közúton is, de azt nem mondom meg, mikor szoktam... Szeretném már megszerezni a jogosítványt, szeretnék kicsit önállósodni, hogy ne kelljen a szüleimnek rám, nekem meg rájuk várni, ne kelljen hozni és vinni az edzésre, az iskolába. Nekem is ezerszer könnyebb lenne, ha vezethetnék már.

– Az ősszel azt mondta, szeretne mást is úszni, szeretne a pillangón kívül más úszásnemben is versenyezni. Ezen a téren hogy áll?
– Amikor az edzőm, Selmeci Attila engedi, úszom háton is az edzéseken. Sőt, mellen is, oda is teszem magam, de nagyon nem megy.

– Cél a vegyes?
– Csak azon van esélyem, a többi számon képes vagyok kompenzálni a mellet.

– Száz és kétszáz pillangón kiváló, egyre jobb időket úszik, miért kell ezek mellé még másik szám? Nem mondja senki, hogy Kristóf, csináld csak a pillangót?
– Kell a változatosság. Minden edzésen csak pillangóra készülni borzasztó lenne. Úgy nem haladnánk előre. És háton is érzem magamban a potenciált, van még bennem bőven. Egyelőre csak ötven és száz háton, mert a kétszázra azért kicsit jobban rá kellene készülni, jelen állapotomban az a táv ebben az úszásnemben még nagyon fájdalmas lenne. Ahogy mondtam, a mell sajnos még nem megy, egy év vagy talán kicsivel több is kell ahhoz, hogy olyan szintre hozzam magam, hogy érdemes legyen versenyen is indulnom.

Együtt dolgoznak

Hosszú Katinka és Shane Tusup – úgy tűnik – jó úton halad, hogy egyenesbe hozzák az életüket. A házaspár az elmúlt napokban több közös fotót posztolt, és egyébként folyamatosan együtt dolgozik, de az immár hivatalos, hogy a Golden Tour-sorozat harmadik állomásán, a péntektől vasárnapig tartó marseille-i viadalon sem indul el a háromszoros olimpiai bajnok úszó. Hogy mikor lép rajtkőre, egyáltalán rajtkőre lép-e ebben az évben a magyar klasszis, az továbbra is bizonytalan.

– Csalódott lenne, ha kétszáz pillangón nem nyerne az augusztusi glasgow-i Európa-bajnokságon? Egyáltalán: tartunk ott, hogy ilyet lehessen kérdezni, esetleg kijelenteni? Bár a kontinensviadal előtt utóbbit nyilván sokan megteszik.
– Van nekem egy jó barátom, aki arra tanított, hogy így sohase gondolkodjak. Mindig pozitívan, jókedvűen álljak oda a rajthoz, sohase úgy, hogy azon kattog az agyam, mi lesz, ha nem nyerek, ha nem úszom meg a kívánt időt. Az, hogy ki hogyan dolgozott az edzéseken, kijön a versenyeken, a medencében már minden fejben dől el. Ezek a kérdések vagy éppen kijelentések meg sokszor tökéletesek arra, hogy az ember önbecsülését a sárba tiporják.

– Még fiatal ahhoz, hogy ezt az évek során tanulta volna meg – alapvetően ilyen?
– Igen, én mindig is így álltam hozzá, ezt tanultam otthon, és ezt tanultam az uszodában is.

– Ahol egyre többen beszélnek önről. Azért az mégiscsak jó, hogy fiatalként ilyen hamar befogadta a csapat, a felnőttválogatott, nem?
– Azért az eredmények miatt ez nem olyan meglepő, furcsa is lenne, ha egy jó úszót nem fogadnának el a társak. De persze kell az is, hogy emberként is jó legyél. Folyamatosan erősödik, gyarapodik a magyar válogatott, remélem, egyre népesebb csapat utazik majd a világversenyekre. Benne én is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik