THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2021.07.27 22:46 Frissítve: 2021.07.27 22:49

Haladunk a korral – Thury Gábor jegyzete

 

Vas Kata Blanka hegyikerékpárban szerzett negyedik helye önmagában bravúr: egy eddig „csupán” az U23-as vb-ezüst- és bronzérmes tört be – szó szerint – a felnőttek közé. Kesereghetnénk azon, mi történik, ha nem csúszik el a verseny elején – de ne tegyük, mert övé a jövő.

S hogy mi van a jelenben? Nos, a hagyományosan magyarnak mondott sportágakban továbbra is jók vagyunk, vagy jó eredmények várhatók, ellenben jó néhány fiatal nem éppen tradicionális szakágban villantott. Vas Kata Blanka pontszerző helye mellett a tekvandós Salim Omar ötödik pozíciójával ugyancsak pontszerző. Sem a hegyikerékpárnak, sem a koreai eredetű harcművészeti sportágnak nincsen nálunk nagy hagyománya, mégis felkelti az érdeklődését jó néhány fiatalnak, aki felteszi rá az életét, hogy kijusson az olimpiára.

Ha a közelmúltban kutatunk, a 2000-es sydneyi játékokról beugrik a pályakerékpár repülőversenyében ötödik Szabolcsi Szilvia neve, ha a vitorlázást vesszük, a világ- és Európa-bajnok Majthényi Szabolcs és Domokos András repülő hollandiban vízre szálló párost szinte mindenki ismeri, de olimpiai számban a finn hajóosztályban ugyancsak világ- és Európa-bajnok Berecz Zsombor lehet az, aki 41 év után szerezhet újra sportágában ötkarikás érmet – jól kezdett, erre minden esélye megvan –, s a laser radialban borulása ellenére Érdi Máriát se írjuk le. Noha nem végzett pontszerző helyen, a triatlonos Bicsák Bence hetedik helyezése a játékok egyik magyar vonatkozású kellemes meglepetése, sportszakmai bravúr, s szintén várakozáson felüli az ugyancsak triatlonos Bragmayer Zsanett 12. pozíciója.

A 2012-es londoni olimpián Risztov Éva meglepetésaranya kápráztatott el minket. A nyílt vízi szakágban azóta – nem túlzás – nagyhatalom lettünk, a világ- és Európa-bajnok Rasovszky Kristóf és a vb-ezüst- és bronzérmes Olasz Anna a dobogóra legalább esélyes.

A magyar sikerek kapcsán – nem kevés rosszindulattal – gyakran elhangzik, rendre annak köszönhetők, hogy kevésbé népszerű sportághoz köthetők. Nos, ez nézőpont kérdése, de ha a hegyikerékpár és a triatlon a világ sportjában elfoglalt helyét nézzük, finoman fogalmazva is szélesedik a spektrum.

Ha úgy jobban tetszik: haladunk a korral.

2021.09.11 21:15:22

Tokió 2020 MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Úgy is mondhatom, van mire szerénynek lennünk.

2021.09.07 23:34:33

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Sosem volt még ilyen erős és egységes a magyar paralimpiai csapat.

2021.09.05 16:03:25

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS (Tokió)

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a magyar versenyzők mindent kihoztak magukból.

2021.08.25 09:15:01

Tokió 2020 NAGY PÉTER, NÉMETH ANDREA, PAPP BÁLINT

A franciák az összesen megszerzett 33 érmükből 16-ot nem egyéni számban nyertek az olimpián.