Paralimpia 2020: Pap Bianka aranyérmes 100 méteres hátúszásban

V. Sz., MTI/K. T. I.V. Sz., MTI/K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.09.02. 10:53
null
Pap Bianka aranyérmes 100 háton S10-es kategóriában (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Pap Bianka aranyérmet nyert 100 méteres hátúszásban csütörtökön, az S10-es kategóriában a tokiói paralimpián – tudósított a Magyar Távirati Iroda.

Az S10-es kategória magyar indulója – akinek gyerekkori síbaleset miatt nem fejlődött ki rendesen a bal sípcsontja – 1:09.71 perccel a leggyorsabb volt délelőtti előfutamában, illetve összesítésben is, majd az esti döntőben „leúszta” a mezőnyt, végig vezetett, s 1:06.70 perces eredménnyel győzött, több mint két másodperccel megelőzve a második Aurélie Rivard-t.

A Vasas 21 éves úszója a magyar küldöttség 13. érmét, egyúttal hatodik aranyát szerezte. Pap – aki 100 háton világ- és Európa-bajnok, a riói paralimpián pedig második volt – másodszor állhat dobogóra a japán fővárosban, szerdán 400 gyorson ezüstöt nyert.

 

PAP Bianka
paralimpiai bajnok úszó
Erre az versenyszámra azért csak felszívta magát, nem?
– Szerettem volna jó időt úszni és jót versenyezni, kicsit valóban bennem volt, hogy jó lenne nyerni, miután két éve, a világbajnokságon egy századdal kaptam ki. Az nagyon fájt. Rióban is ezüstérmes voltam, így valamilyen szinten most elvárás volt a győzelem, de nem akartam mindenáron. Ha nem nyerem meg, azért nem lettem volna öngyilkos.
Már az első ötvenen rendesen belehúzott. Megnyugodott, mikor elsőként a fordult?
– Az edzőmmel azt beszéltük, ha elsőnek fordulok, akkor meglesz. De azért nem nyugodtam meg, bár nekem is, akárcsak Zsófinak, a táv második fele az erősségem, hiszen magyarok vagyunk, nem a gyorsaságunkról vagyunk híresek, inkább az állóképességünkről. Csak akkor nyugodtam meg, amikor beértem, mert láttam, hogy a kanadai Aurélie Rivard jön föl. Még messze volt, de nem akartam megnyugodni.
Azidejévelelégedett?
– Nagyon jó időt úsztam, hatalmasat javítottam így, huszonegy éves koromra. A világcsúcs egyre közelebb van, talán annak megközelítése lesz a célom Párizsra, de már így is boldog vagyok, hiszen felértem a csúcsra. Valamilyen szinten ez volt a főszámom, kiskorom óta a hátúszás áll hozzám a legközelebb, és most itt vagyok!
Már csak egy versenyszáma van hátra? Ott mit vár magától?
– Pénteken van még a kétszáz vegyes, de ott már semmilyen elvárásom nincs, csak szeretnék jót versenyezni és élvezni a helyzetet. Most már bármi történhet!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik