Tokió 2020: Warholm hatalmas világcsúccsal nyert 400 gáton – videó

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2021.08.03. 06:25
null
Karsten Warholm sem hiszi el, hogy 46 másodpercen belül futott (Fotó: AFP)
Fantasztikus döntőt hozott a férfi 400 méteres gátfutásé kedden a tokiói olimpián, melyet a világbajnok norvég Karsten Warholm saját világcsúcsát csaknem egy másodperccel megdöntve nyert meg, az eddigi rekordnál szintén sokkal jobb idővel célba érkező amerikai Rai Benjamin előtt – számolt be róla az MTI.

Az atlétikaversenyek kedd délelőtti programjának zárásaként szólították rajtba a gátasok fináléjának mezőnyét, melyből Warholm és Benjamin emelkedett ki előzetesen. Előbbi július elsején 46.70 másodperccel állított fel új világcsúcsot, utóbbi pedig néhány nappal korábban 46.83-mal nyerte az amerikai válogatót, mindössze öt századdal elmaradva honfitársa, Kevin Young barcelonai olimpián elért rekordjától.

Ahogy várható volt, ők játszották a főszerepet a döntőben. A norvég sztár végig valamivel az amerikai előtt volt, ám a gátvételeknél látható volt, hogy a különbség minimális, s a célegyenesre fordulva is közel voltak egymáshoz. A hajrában Warholm ereje kitartott, de Benjamin is jó tempóban haladt, az utolsó gátra viszont rá kellett nyújtania, így kicsit lelassult, s ugyan onnan a célig némileg közelebb tudott zárkózni, a győzelmet nem vehette már el a norvégtól. Warholm 45.94 másodperces eredménnyel ért célba, míg riválisa 46.17 másodperccel.

A finálé színvonalát ezen felül az is mutatja, hogy a bronzérmes brazil 46.72 mp-et futott, s hatan futottak 48 másodpercen belül.

Warholm világcsúcsa norvég kommentárral

A délelőtt másik döntőjét, a női távolugrásét a világbajnoki címvédő német Malaika Mihambo nyerte meg utolsóra ugrott 700 centiméteres eredményével a londoni bajnok amerikai Britney Reese és a nigériai Ese Brume előtt, akik egyaránt 697-ig jutottak.

TOKIÓ 2020
ATLÉTIKA, FÉRFI 400 GÁT

1. Karsten Warholm (Norvégia) 45.94 másodperc – világcsúcs
2. Rai Benjamin (Egyesült Államok) 46.17
3. Alison dos Santos (Brazília) 46.72

NŐI TÁVOLUGRÁS
1. Malaika Mihambo (Németország) 700 centiméter
2. Brittney Reese (Egyesült Államok) 697
3. Ese Brume (Nigéria) 697

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik