Kulcsár Krisztián: A magyar sport erejét a pontszerző helyek mutatják meg

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2021.08.11. 20:10
null
Kulcsár Krisztián szerint a magyar sport erejét a pontszerző helyek mutatják meg (Fotó: Török Attila)
A Magyar Olimpiai Bizottság első embere úgy gondolja, a legtöbb sportágban nehezebb kijutni az ötkarikás játékokra, mint ott jó eredményt elérni, többek között Berecz Zsombor ezüstérmét viszont kétszer is aláhúzná.

 

– Lapunk tíz aranyérmet, nyolc ezüstérmet és tíz bronzérmet tippelt a magyar csapatnak. Nagyon merész elképzelés volt, vagy kis szerencsével meglehetett volna?
– Abszolút merész volt, ha mi a tizenhárom éremmel alulértékeltük a lehetőségeket, akkor önök fölül – mondta mosolyogva Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. – A viccet félretéve, nagyon dicséretes az optimizmus, ahogy hozzáálltak a kérdéshez, nyilván mi is olvastuk a latolgatást. Ez a forgatókönyv azzal számolt, hogy minden esélyünk valóra válik – bár így lett volna, a versenyzők után ezt senki sem akarta jobban a MOB-nál. Mi a tizenhárommal nehezen láttuk bele a huszonnyolcat, de a jövőben legyen úgy, hogy a tendencia az önök prognózisának irányába megy el.

– A jó teljesítményt befolyásolhatta-e pozitívan, hogy meglehetősen steril környezetben zajlottak a játékok, kisebb volt a feszültség?
– Nem gondolom, hogy befolyásolta, mindenkire ugyanúgy vonatkozott, mindenki megszokta már, és egyébként alig várta, hogy legyen olimpia. Személyes véleményem szerint manapság már nagyon szűk azon sportágak köre, amelyeknél a nézők száma döntő hatással van az eredményekre, de talán más is így gondolhatja, mert a labdarúgásban nemrégen törölték el az idegenben szerzett több gól szabályát. Persze nem jók és furcsák a nézők nélküli események, de ezzel mindenkinek meg kellett küzdenie.

– Úgy tűnik, Rióhoz képest több lábon áll a magyar sport. Ez a tendencia lehet, maradhat tartós?
– Ezt sportági szinten kell megnézni. Nem akarnék és nem is tudok mélyebben következtetni ebből, nem tudom megmondani, hogy például a magyar dzsúdósport Tóth Krisztiánon és a versenyszerű sportolást befejezőkön kívül milyen tartalékokkal bír, vagy éppen a birkózók, a vívók, tehát felelőtlenség lenne ebből mérleget vonni. Természetesen nagyon bízunk abban, hogy van utánpótlás, és abban is, hogy azokban a sportágakban, amelyekben most kezdünk megjelenni a horizonton, például a vitorlázás, a triatlon, a hegyikerékpár, a tekvandó, ott is szép kifutásuk lesz az eredményeknek.

– Mi a siker első számú fokmérője? Az aranyak, az érmek összessége, vagy a pontszerző helyek mennyisége?
– Sportági szinten mindenképpen a kvalifikáltak száma, hiszen ma már a legtöbb sportágban elmondható, hogy az olimpiára nehezebb kijutni, mint ott jó eredményt elérni, és aki Európából kvalifikál, az eleve a mezőny erősebb feléhez tartozik. Ez a kiindulás, utána következnek azok, akik reálisan éremesélyesek, az ő nagy részük legalább pontszerző helyre be is szokott érni, vagyis ilyen szempontból a magyar sport erejét a pontszerző pozíciók mutatják meg igazán akkor is, ha a közvélemény elítélő tud lenni, ha valaki „csak” negyedik-ötödik-hatodik helyezést ér el. A triatlon például már azért nagy erőt képvisel, hogy Bicsák Bence hetedikként végzett, és a mixváltónk egyáltalán el tudott indulni.

– Ha már említette Bicsákot, melyik magyar érem vagy helyezés áll a legközelebb a szívéhez?
– Ha nem is áll a szívemhez a legközelebb, de kétszer aláhúznám az ő helyezése mellett Vas Kata Blanka negyedik helyét, valamint Berecz Zsombor egészen káprázatos ezüstérmét. Ő olyan sportágban, amelyet ötven-hatvan éve a svédek, az ausztrálok, a britek és a hollandok uralnak, magyarként kiegyensúlyozott, jó teljesítménnyel nem először tudott világversenyen az élmezőnybe érni, ez kivételes.

– Közvetlen szakmabeliként különös figyelemmel kísérte a párbajtőrvívó Siklósi Gergely produkcióját?
– Kicsit jobban belelátok a vívásba, a fegyvernemek közül a párbajtőr a legkevésbé jósolható. Hogy Gergely világbajnoki címvédőként utazott ki Tokióba, s ott az aranyért vívott, mutatja, hogy nemcsak ragyogó technikája, hanem erős mentális és pszichés készségei is vannak, bízom benne, hogy Párizsban ismét ilyen messzire jut.

– Szigorúak voltak a feltételek, de viszonylag gördülékenyen lezajlottak a játékok. Hogyan vizsgáztak rendezőként a japánok?
– Dicsérni szeretném őket, volt elég bajuk azzal, hogy az ország teljesen más készültségben állt a Coviddal szembeni harcban, mint például mi, akik hála az égnek, már maszk nélkül létezünk, és nehéz elképzelnünk, hogy ne így legyen. A japánok óvatossággal és szigorúsággal oldották meg az olimpiát, és a koronavírussal kapcsolatos feladatokra az összes erőforrás nagy része elment, ebből következően volt hiányérzetünk a rendezés folytonosságát illetően, ám egyetlen panaszszót sem mondanék, hálásak vagyunk a japánoknak, hogy megcsinálták.

– Az olimpiai mozgalom mindig kihívással küzd, hogy a versenyszámok látványosabbak, élvezhetőbbek legyenek, mint voltak korábban. Ezen a téren tapasztalható előrelépés?
– A kérdésben megfogalmazott küszködést én nem érzem. Úgy gondolom, van egy teljesen természetes törekvés mind a szervezők, mind a Nemzetközi Olimpiai Bizottság részéről, hogy a játékok nézettsége, népszerűsége ugyanolyan legyen, vagy jobb, mint korábban volt. Ezzel nincs gond, ebben az ügyben elfogult vagyok, illetve kevésbé borúlátó, nem érzem, hogy veszélyben lenne a mozgalom. A sportágak mind a mai napig versengenek egymással, hogy benne legyenek a programban, és tudomásul kell venni, hogy a bolygón nem mindenkinek az a prioritása, hogy sportoló legyen, van, akit az olimpia nem érdekel. Összességében azt tudom mondani, az olimpiai mozgalom köszöni szépen, jól van.

– Mennyiben ad más ritmust a következő olimpiára készülésnek, hogy három év múlva már el is jön? A mostani erőviszonyokat tekintve ez még jól is jöhet nekünk.
– Valóban más ritmust ad, rövid ciklus vár ránk, nincs sok idő a „langyizásra” az olimpiász elején. Hamarosan, egy év múlva már elkezdődnek a kvalifikációs versenyek. Szeretném ebben is a jót látni, vagyis azok az idősebb sportolók, akik egy négyéves ciklust már nem láttak volna előre, vagy nem vállaltak volna el, azok éreznek magukban annyi lelkesedést, motivációt, hogy ebbe a rövidebb szakaszba belevágjanak. A fiataloknál, akik éppen felfelé ívelő formát mutatnak, jelenthet nehézséget, hogy már csak három évük van hátra, meglátjuk, hogyan birkóznak meg vele.

– Az olimpikonok díjazását megfelelőnek tartja?
– Erről nem szoktunk véleményt formálni, mert nem a mi dolgunk, kormányzati döntés eredménye. Annyit mondhatok ezzel kapcsolatban, jól látszódik a díjazásban az az örömteli tény, hogy a kormánynak különösen fontos, milyen eredmények születnek a magyar sportban. Ebben tehát a jó szándékot, a jóérzést és az odafigyelést veszem észre.

A KAPUFÁRÓL BEFELÉ PATTANT NÉHÁNY LÖVÉS

A Magyar Olimpiai Bizottság szerda déli sajtótájékoztatóján Kulcsár Krisztián mellett Fábián László sportigazgató és Vékássy Bálint főtitkár is megosztotta Tokióval kapcsolatos tapasztalatait a közvéleménnyel. Kulcsár kiemelte, hogy a magyar sportolói létszám a 175 fővel (közülük hetvenen térhettek haza pontszerzőként) meghaladta a londonit és a rióit, és a sportági diverzifikációban is előreléptünk, 23 sportág 27 szakágában szerepeltek honfitársaink. Az elnök a korlátozott forrásokkal rendelkező tekvandó, karate, hegyikerékpár, triatlon és vitorlázás dicsérete mellett hiányérzetét fejezte ki az ökölvívás, az atlétika és a torna eredményei miatt.

Fábián László hangsúlyozta, hogy a MOB a még két éve jósolt, sokak által pesszimista előrejelzésnek tartott 13 érem mellett 26 egyéb pontszerző helyezéssel is számolt, és ahogy fogalmazott, „a kapufáról befelé pattant néhány lövés”, így szerencsére több medáliával térhettek haza versenyzőink. Megjegyezte, hogy az egymillió főre eső olimpiai aranyak számában Magyarország Finnországot megelőzve az első helyre került a világon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik