US Open: lábtöréstől Grand Slam-trófeáig - új bajnok New Yorkban

Vágólapra másolva!
2017.09.09. 22:09
Hat héttel ezelőtt még a legjobb 900-ban sem volt a világranglistán, New Yorkban viszont első Grand Slam-trófeáját ünnepelte Sloane Stephens – jutalma a sportág történetének legmagasabb pénzdíja.

 

Sloane Stephens megszerezte karrierje első Grand Slam-trófeáját, a US Open fináléjában 62 perc alatt győzte le honfitársát, a szintén amerikai Madison Keyst 6:3, 6:0-ra.

A 24 éves teniszező először lefagyott, el sem hitte, hogy ő nyert. A hálónál aztán hosszan megölelte egyik legjobb barátnőjét, egyben szombati ellenfelét. A díjátadóra várva egymás mellé ültek, s láthatóan higgadtan beszélgettek a történtekről.

„Ez valami hihetetlen! Januárban átestem egy műtéten, ha akkor valaki azt mondja, hogy megnyerem a US Opent, biztosan azt felelem: kizárt! Madison az egyik legjobb barátnőm, különleges alkalom volt mindkettőnknek ez a mérkőzés. Ha ő nyer, akkor is ugyanúgy beszélgettünk volna a díjátadóig. Elképesztő utazáson mentünk keresztül a családommal és a csapatommal" – mondta Stephens, aki megdöbbent, amikor átnyújtották neki a 3.7 millió dolláros csekket, vagyis a sportág történetének legmagasabb pénzdíját.

„Nem tudtam közel sem a legjobb teljesítményemet produkálni, ez elkeserít. Különleges érzés volt egy jó barátnő ellen játszani, ha már itt kell állnom legyőzve, örülök, hogy Sloane mellett tehetem. Ha két hónapja azt mondják, hogy a New York-i döntő után vesztesként kell nyilatkoznom, biztosan elfogadom" – árulta el elérzékenyülve Keys.

Stephens az édesanyjával együtt pózolt a győzelem után
Stephens az édesanyjával együtt pózolt a győzelem után

Az már a találkozó előtt biztos volt, hogy új bajnokot avatnak New Yorkban. Stephens lábtörés miatt nem versenyzett a riói olimpia és az idei wimbledoni torna között, hat héttel ezelőtt még 957. volt a világranglistán, most pedig a 17. helyre ugrott fel – a WTA történetében még soha senki nem lépett előre ekkorát ilyen rövid idő alatt!

A fináléig vezető úton búcsúztatta többek között az elődöntőben Venus Williamst, előtte pedig Dominika Cibulkovát is. A Williams elleni sikert követően azt nyilatkozta, ő már mindenképpen győztesnek érzi magát, a szombati eredménytől függetlenül – nos, a finálé után mindenféle értelemben nyertesnek tekintheti magát.

Karrierje során eddig 4.5 millió dollárt keresett, ehhez jön most hozzá az a bizonyos 3.7 millió - ráadásul az amerikai játékos parádés sorozata is tovább tart, ötből öt finálét nyert meg, közte immár Grand Slam-döntővel!

2017-ben tehát Serena Williams, Jelena Ostapenko, Garbine Muguruza és Sloane Stephens nyert Grand Slam-tornát a hölgyeknél. A férfiaknál Roger Federer, Rafael Nadal, Roger Federer sorrendnél tartunk most, és vasárnap 22 órától az is kiderül, Nadal folytatja-e a sormintát, vagy a dél-afrikai Kevin Anderson szerez óriási meglepetést. A férfiak fináléját szintén élőben közvetítjük!

Keys szerint nem tudta a legjobb teljesítményt nyújtani
Keys szerint nem tudta a legjobb teljesítményt nyújtani

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

A MÁSODIK JÁTSZMA

Keys (amerikai, 15. kiemelt)–Stephens (amerikai) 3:6, 0:6 – Keys adogat, VÉGE

Keys labdái olykor még párosban is kint lennének, viszont két mérkőzéslabdát hárít, ráadásul hosszabb labdamenetekben. Ha így játszott volna eddig, mint ezekben a percekben...

Harmadik meccslabda, Stephens csak üti vissza a labdákat sorban, Keys viszont a hálóba továbbítja, Sloane Stephens a US Open 2017-es női győztese!

Keys (amerikai, 15. kiemelt)–Stephens (amerikai) 3:6, 0:5 – Stephens adogat

Stephens megtorpant, az első három labdamenetet Keys nyerte meg - de minek, ha utána nem tud élni az eséllyel? Rossz döntések, kiváló Stephens-megoldások, 5:0...

Keys (amerikai, 15. kiemelt)–Stephens (amerikai) 3:6, 0:4 – Keys adogat

Újabb hiba, a talpára csapott az ütőjével Keys, de ez aligha segít rajta. Megint három bréklabda, Stephens rákapcsolt. Kettőt hárít Keys, aztán jön egy kettős hiba - ebből csúnya vereség lehet...

Keys (amerikai, 15. kiemelt)–Stephens (amerikai) 3:6, 0:3 – Stephens adogat

Adogatóként most nem annyira jó Stephens, de gyerekkori barátnőjétől kap ajándékokat ki nem kényszerített hibák formájában rendesen - hiába szurkol az amerikai közönség Keysnek, hogy hosszabb finálét láthasson, 3:0.

Keys (amerikai, 15. kiemelt)–Stephens (amerikai) 3:6, 0:2 – Keys adogat

Semmi harmincnál a közönség is először kezd el "hangoskodni", próbálják kicsit támogatni Keyst – Stephenst ez nem hatja meg, csodás elütés, három bréklabda. Kettő hárítva, a harmadik nem.

Keys (amerikai, 15. kiemelt)–Stephens (amerikai) 3:6, 0:1 – Stephens adogat

Az első játszmában Keys 17 ki nem kényszerített hibát ütött, Stephens csak kettőt - utóbbi mindössze négy labdamenetet bukott el adogatóként, Keys pedig egyelőre gyengén játszik, a testbeszéde sem túlságosan reményteli.

A második szettet is Stephens kezdi jobban, 1:0.

AZ ELSŐ JÁTSZMA

Keys (amerikai, 15. kiemelt)–Stephens (amerikai) 3:6 – Keys adogat

A játék előtt a ki nem kényszerített hibák tekintetében 13-0 Keysnek – lassan vége az első játszmának, Stephens pedig végig nagyon figyel a pontosságra.

Keys bréklabdát hárít, de csak egyszer, pedig kétszer kellett volna - Stephens nyeri az első szettet.

Keys (amerikai, 15. kiemelt)–Stephens (amerikai) 3:5 – Stephens adogat

A legutóbb 10 mérkőzésükből egyébként mindketten kilencet nyertek meg, nem rossz statisztika.

Keys negyven-semmi után nyer két labdamenetet, de a játék nem az övé, 5:3 Stephensnek.

Keys (amerikai, 15. kiemelt)–Stephens (amerikai) 3:4 – Keys adogat

Nem csoda, hogy Stephens nem kezd idegesen: eddig négyszer jutott tornadöntőbe, mindegyiket megnyerte - persze egyik sem a US Openen történt, ez azért más világ. Keys hatból háromszor győzött.

Amíg ezt megnéztük, hozza is az adogatójátékát, hamarosan Stephens következik, egyre feszültebb a helyzet.

Keys (amerikai, 15. kiemelt)–Stephens (amerikai) 2:4 – Stephens adogat

Nagyjából 13 percet kellett várni arra, hogy a székbíró háromszor kérje meg a New York-i közönséget, legyen már kedves helyet foglalni. Ez nem Wimbledon...

Keys mindenesetre egyelőre a hálót kis túlzással többször találja el, mint a másik térfelet, 4:2-re vezet Stephens.

 

Keys (amerikai, 15. kiemelt)–Stephens (amerikai) 2:3 – Keys adogat

Na, Keys elkezdett rontani, Stephens kihasználja, itt az első (és második) bréklabda! Keys az alapvonalon túlra üti a tenyerest, előnyben Stephens.

Keys (amerikai, 15. kiemelt)–Stephens (amerikai) 2:2 – Stephens adogat

Coco Vandeweghe korábbi klasszis edzője, Pat Cash szerint Keys Serena Williams-szinten teniszezik az idei US Openen. Ennél kevés nagyobb elismerés létezik a sportágban.

Azt nem tudjuk, Stephens mire menne adogatóként Serenával szemben, Keys ellen viszont még nem veszített labdamenetet.

Keys (amerikai, 15. kiemelt)–Stephens (amerikai) 2:1 – Keys adogat

Na, az első olyan labdamenet, amiben Stephens megpróbálja megnyerni a pontot, nem csak túlélni Keys ütéseit – 0:15. Viszont a következő négy labdamenetben nincs esélye, 2:1 Keysnek, jön a szünet.

Keys (amerikai, 15. kiemelt)–Stephens (amerikai) 1:1 – Stephens adogat

Stephens sem idegeskedik túlságosan, hogy 20 ezer ember előtt kell pályára lépnie, semmire hozza a gémet.

Keys (amerikai, 15. kiemelt)–Stephens (amerikai) 1:0 – Keys adogat

Az első támadóbb tenyerese a hálóban kötött ki, de a játék képe egyértelmű: Keys irányít, Stephens védekezik, de a 15. kiemelt amerikai végül magabiztosan hozza az első adogatójátékát.

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

Melegítenek a játékosok, már az adogatásokat gyakorolják, lassan kezdődik az év utolsó női Grand Slam-fináléja.

A győztes minden idők legnagyobb pénzdíját, a 3.7 millió dollárt is ünnepelheti karrierje első Grand Slam-trófeája mellé.

„Szeretném csak élvezni a mérkőzést" – mondta egymás után kétszer Stephens az öltözőfolyosón. Láthatóan már a döntőre gondolt, nem volt sok kedve nyilatkozni.

„Nagy lehetőség, hogy eljutottam idáig, izgatott vagyok. Nehéz az egyik legjobb barátnőm ellen döntőzni, de jól kell tudnom kezelni ezt a helyzetet" – mondta kicsit bővebben Keys.

A US Open történetében eddig négy nem kiemelt játékos jutott el a fináléig: Venus Williams 1997-ben, Kim Clijsters 2009-ben, Roberta Vinci 2015-ben, Stephens pedig az idén.

A usopen.org hivatalos oldal szerkesztői is szavaztak: 18-ból 16-an Keys sikerét jósolták.

Egy bajnokot már köszöntöttek ma a US Openen, pontosabban kettőt: Martina Hingis és Jamie Murray nyerte a vegyes párosok versenyét. Hingisnek ez volt női és vegyes párosban a 19. Grand Slam-győzelme, méghozzá 10 különböző társ segítségével.

ELŐZETES

Egy biztos: szombaton a világ legnagyobb teniszstadionjában új Grand Slam-bajnokot avatnak.

Az 1984-es Navratilova–Evert párharc óta az első olyan finálét rendezik meg a US Openen, amelyen két amerikai lép pályára, s egyiküknek sem Williams a vezetékneve. Az is először fordult elő 1985 óta, hogy a New York-i Grand Slam-torna elődöntőjét négy amerikai vívja – mindezt úgy, hogy Serena Williams a verseny alatt adott életet első gyermekének. Az amerikai női tenisz erejét mutatja, hogy a szezon első GS-tornáján Serena és Venus Williams küzdött meg a trófeáért, az utolsón pedig Madison Keys és Sloane Stephens, a két jó barátnő csap össze.

A nagyobb történet Stephenshez fűződik. A 24 éves teniszező lábtörés miatt nem versenyzett a riói olimpia és az idei wimbledoni torna között, hat héttel ezelőtt még 957. volt a világranglistán, döntőbeli sikere esetén pedig a 17. helyre ugorhat fel – a WTA történetében még soha senki nem lépett előre ekkorát ilyen rövid idő alatt! Stephens egyébként 2010-ben Babos Tímeával párosban a Roland Garrost, Wimbledont és a US Opent is megnyerte a juniorok között, akkoriban mindketten ugyanakkora tehetségnek számítottak.

Stephens legjobb ranglistahelyezése a 11. pozíció még 2013 októberéből, négy WTA-viadalt nyert eddig karrierje során, pénzdíjakat tekintve pedig a US Open előtt 4.5 millió dollárnál tartott. A fináléig vezető úton búcsúztatta többek között az elődöntőben Venus Williamst, előtte pedig Dominika Cibulkovát is. A Williams elleni sikert követően azt nyilatkozta, ő már mindenképpen győztesnek érzi magát, a szombati eredménytől függetlenül.

Madison Keys a honfitársa, Coco Vandeweghe elleni lehengerlő sikerével jutott a döntőbe, előtte megverte többek között a negyedik kiemelt Elina Szvitolinát is. Adogatásainak és tenyereseinek sebessége felveszi a versenyt Serena Williamsével, 191 nyerő ütést produkált eddig a versenyen, a pontjainak 40 százalékát így szerezte meg. Edzője a legendás Lindsay Davenport, három tornagyőzelem és 5.7 millió dollár szerepel a neve mellett. A 22 éves játékos a trófeának hála a 9. helyre jönne fel a világranglistán a mostani 16. helyett – karriercsúcsa a 7., 2016 októberéből. Hétfőtől a WTA új világelsőjét egyébként Garbine Muguruzának hívják.

Egymás ellen ez a második mérkőzésük, az elsőt Stephens nyerte, de a 2015-ös miami találkozójuk aligha jelent bármit a US Open fináléjára nézve.

 

ÚT A DÖNTŐIG
Madison Keys (amerikai, 15.)Sloane Stephens (amerikai)
1. fordulóElise Mertens (belga) 6:3, 7:6 (8–6)Roberta Vinci (olasz) 7:5, 6:1
2. fordulóTatjana Maria (német) 6:3, 6:4Dominika Cibulková (szlovák, 11.) 6:2, 5:7, 6:3
3. fordulóJelena Vesznyina (orosz, 17.) 2:6, 6:4, 6:1Ashleigh Barty (ausztrál) 6:2, 6:4
NyolcaddöntőElina Szvitolina (ukrán, 4.) 7:6 (7–2), 1:6, 6:4Julia Görges (német, 30.) 6:3, 3:6, 6:1
NegyeddöntőKaia Kanepi (észt) 6:3, 6:3Anastasija Sevastova (lett, 16.) 6:3, 3:6, 7:6 (7–4)
ElődöntőCoCo Vandeweghe (amerikai, 20.) 6:1, 6:2Venus Williams (amerikai, 9.) 6:1, 0:6, 7:5

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik