I. SZ.
K. Zs.
2022.09.24 01:29 Frissítve: 2022.09.24 10:27

Tenisz: Nadal oldalán, vereséggel búcsúzott Roger Federer

Vereséggel ért véget Roger Federer profi pályafutásának utolsó mérkőzése: a svájci, párban Rafael Nadallal, döntő rövidítésben kikapott a Jack Sock, Frances Tiafoe kettőstől a Londonban zajló Laver-kupán, az Európa–Világválogatott találkozón.

Roger Federer és Rafael Nadal a péntek késő esti mérkőzésen (Fotó: AFP)

Az első játszma első nyolc gémjét rendre az adogató páros nyerte meg, a kilencedikben, Rafael Nadal adogatásánál a Világválogatott brékponthoz jutott, de a spanyol jó szervája után Roger Federer elhárította a veszélyt. A következő játékban 40:15-je volt az amerikai duónak, de az európaiak nemcsak hogy visszakapaszkodtak, de megcsinálták az adódó brékpontot! (6:4)

A második játszmában már a harmadik gémben jött a lopás: Nadal első három szervájából az amerikaiak csináltak pontot, és bár két bréklabdát visszavert a két európai klasszis, a harmadikat elvitte az ellenfél. De nem sokáig tartott a brékelőny, Federerék viszonylag könnyedén,csupán egy labdamenetet elveszítve az este folyamán másodszor is elvették Tiafoe adogatását.

Három háromtól ismét fej fej mellett haladtak a felek, a 11. gémet, Nadal adogatójátékát nem akárhonnan, 0:40-ről hozta vissza az európai kettős, Nadal nagyot játszott, csak ebben a gémben hat bréklabdát hárított a klasszis duó! 

A következő játékban az amerikaiak kiharcolták a rövidítést, amelyben gyorsan kétpontos előnyt szereztek, és azt 4–2 után nem is engedtek pontot a svájci, spanyol párosnak. (6:7)

Döntő rövidítésre került sor, ezt Federerék kezdték jobban, egy minibrék és a búcsúzó svájci két adogatása után már 3–0-ra vezettek. Sock hozta a saját két szerváját, majd Nadal adogatása után Federer túl hosszúra ütött egy röptét, így 3–3-mal cseréltek térfelet. A következő labdamenetben a hálónál álló Sockról – akiből a legfontosabb pillanatokban sugárzott a párosspecialista magabiztossága – minden labda visszapattant az európai térfélre, így fordítottak a piros pólósok.

Nadalék egyenlítettek, majd megint fej fej mellett haladt a két duó. 5–5-nél Federer megütötte első ászát a mérkőzésen, aztán az újabb térfélcsere 6–6-nál jött. A feszültség nőtt, a londoni közönség hatalmas üdvrivalgással fogadta Federer zseniális röptéjét, amellyel 7–7 lett az állás.

Tiafoe ezután Federer testére ütötte a labdát, és 8–7-nél két szervája is volt – az elsőnél Federer visszaadott labdája zseniális volt, így meccslabda helyett 8–8 lett. Aztán a második Tiafoe-adogatás is Federeréké lett, és 9–8-as vezetésnél, meccslabdánál adogathatott Federer – ám a győzelem helyett 9–9 és újabb térfélcsere következett.

Tiafoe zseniális ritörnje után az amerikaiak jutottak meccslabdához, Sock szórványos füttyszó közepette adogathatott a győzelemért. Federer visszaadta, kettejük alapvonaljátéka aztán Sock remekelütésével ért véget. A döntő rövidítést 11–9-re az amerikai duó nyerte meg, Roger Federer Rafael Nadal oldalán játszva vereséggel búcsúzott el – mégis mindenki őt ünnepelte.

Szombaton újabb három egyéni és egy páros mérkőzés következik, majd ugyanez lesz a menetrend vasárnap is.

LAVER-KUPA
Európa–Világválogatott 2–2 – az állás

Roger Federer, Rafael Nadal (svájci, spanyol)–Jack Sock, Frances Tiafoe (amerikai) 6:4, 6:7, 9–11 – döntő rövidítés

Korábban
Sztefanosz Cicipasz (görög)
–Diego Schwartzman (argentin) 6:2, 6:1
Casper Ruud (norvég)–Jack Sock (amerikai) 6:4, 5:7, 10–7 – döntő rövidítés
Andy Murray (brit)–Alex de Minaur (ausztrál) 7:5, 3:6, 7–10 – döntő rövidítés

AZ EUROSPORT INTERJÚJA A MÉRKŐZÉS ELŐTT FEDERERREL

2022.09.22 23:42:31

Tenisz nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Lénye, személye a csendes, mély szeretetet sugározza inkább, ezt hívja elő, s a sportban nemcsak a siker alkalmát leső lelket erre szólítja föl! A Federer-jelenség a Csik Ferenc, Papp László, Balczó András, Egerszegi Krisztina és az 1956 utáni, »szeretet emberévé« tisztuló Puskás Ferenc példájához hasonlatos.

2022.09.11 20:14:58

Tenisz nemzetisport.hu

Az ifjú spanyolnál fiatalabban senki nem ért a világranglista tetejére: négyjátszmás győzelme után hétfőtől ő a világelső.

2022.09.10 16:24:48

Tenisz nemzetisport.hu

Sokkal jobban kezdett Swiatek, de megingott a győzelem kapujában, a végére meg Dzsabur omlott össze.

2022.09.06 23:41:46

Tenisz MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Serena és nővére, az egyéniben hét GS-tornát nyerő Venus a szegény területekről származó, szerény körülmények között felnövő afroamerikai gyerekeket ösztönözték, hogy kezdjenek el játszani, washingtoni teniszközpontot alapítottak nekik, és az ötvenes években még gyakorlatilag csak fehérek által űzött sportágba behozták a sokszínűséget.

2022.09.04 00:08:52

Tenisz MIHÁLYI PETRA

NS-VÉLEMÉNY. A sokoldalúság és a lehetőségek, a szabad választás korszakát éljük.