GYŐRI FERENC 2022.01.04 23:00 Frissítve: 2022.01.05 23:52

Kivételes klasszis – Győri Ferenc jegyzete

 

 
Australian Open: Djokovics különengedéllyel indulhat

Hogy mindennél fontosabb Novak Djokovicsnak a 21. Grand Slam-trófea megszerzése, az érthető. Hogy az újabb címért Ausztráliában a szabályok megkerülésével szállhat harcba, az viszont mindenkiben kétséget ébreszt. Legalább két hónapon át arról szóltak a hírek, hogy a világelső és címvédő szerb szereplése kérdéses az Australian Openen, mivel nem volt hajlandó közölni, be van-e oltva a koronavírus ellen, mondván, ez az ő magánügye. Craig Tiley versenyigazgató viszont egyértelművé tette, azok vehetnek részt a versenyen, akik legalább két vakcinát vagy az egydózisú oltóanyagot felvették. Hagyott azonban kiskaput is, orvosi különengedéllyel is el lehet indulni a viadalon, ehhez azonban két, egymástól független szakértői testület jóváhagyása szükséges. Amikor Djokovics kedden bejelentette, hogy különengedéllyel utazik az Australian Openre, gyakorlatilag elismerte, nem oltakozott, netán Szputnyik V-t kapott, amit az ausztrál kormány nem fogad el, de ennek valószínűsége kicsi, hiszen a hozzá közelállók szerint a sztár finoman fogalmazva sem híve az oltásoknak.

Lehet firtatni, hogy az ausztrál szabályok igazságosak-e, ám a torna szervezői tavaly is mindent megtettek, hogy a létező legbiztonságosabb körülményeket teremtsék meg a versenyzőknek és a kiszolgáló személyzetnek – emiatt volt, aki kéthetes karanténra kényszerült. A legjobb férfi játékosok közül szinte biztos, hogy a melbourne-i viadalra érvényes rendelkezések miatt vette fel az oltást Danyiil Medvegyev, Sztefanosz Cicipasz és Dominic Thiem, akit csuklósérülése távol tart a versenytől. Ha ők – és mindenki más – ferde szemmel nézne Djokovicsra, nem lepődnénk meg. A szerbet azonban ez aligha érdekli, ahogyan korábban sem törődött mások véleményével. Hogy csak a legkézenfekvőbb, a témánkhoz is kapcsolódó 2020-as esetet elevenítsük fel: az Adria Tour elnevezésű több­állomásos versenyen fittyet hányt a járványügyi előírásokra, majd ezt azzal tetézte, hogy Belgrádban bulizott a játékostársaival. A felelőtlen magatartás következtében többen megfertőződtek a Covid19-cel, köztük Djokovics, a felesége és egyik edzője, Goran Ivanisevic is.

A Tennis Australia nyilvánosan valószínűleg nem válaszolhat azokra a felvetésekre, amelyek azt firtatják, hogyan kaphatott mentességet az oltás alól egy makkegészséges ember, akiben bizonyára semmilyen kárt sem tenne, ha megkapná a sok esetben életmentő vakciná(ka)t. Djokovics meglehet, hogy a fehér sport valaha volt legkiválóbb játékosa, miközben nagyon sok esetben mindent megtesz azért, hogy ne váljon igazi példaképpé – ellentétben Roger Federerrel és Rafael Nadallal, hogy csak azokat említsük, akikkel szinte naponta összehasonlítják.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.05.23 17:44:01

Tenisz H. Á.

A selejtezős ellenfelét legyőző Fucsovics Márton készülhet Marin Cilic ellen, aki Balázs Attilát győzte le.

2022.05.05 23:37:42

Tenisz MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Beckernek sohasem sikerült szilárd alapot teremtenie az életének, nem gazdagodott hasznos tapasztalatokkal, hanem felszállt egy sugárhajtású gépre, amellyel elképesztő vakrepülést mutatott be.

2022.05.03 11:35:27

Tenisz MURÁNYI DOMONKOS

A teniszvilág új spanyol csillaga idén három tornát nyert és bejutott a top 10-be a világranglistán.

2022.04.20 23:40:11

Tenisz CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Az eset nyomán bizonyára nemcsak Oszakának volt jó napja, engem is jókedvre derített e sztori, plusz eszembe juttatta azokat a sportolókat, akik saját gyengeségből vagy önhibájukon kívül képtelenek voltak profitálni a pályafutásuk dübörgése idején járó jóval átlagon felüli jövedelmükből. És persze azokat is, akik éltek a lehetőséggel, még a korábbi szabályozott rendszerek idején is.