Fordul a kocka – Mihályi Petra jegyzete

MIHÁLYI PETRAMIHÁLYI PETRA
Vágólapra másolva!
2023.01.21. 22:59

Rengeteg gúnyos, pikírt megjegyzés érte a női teniszt az elmúlt években, amiért az utóbbi időszakban nem emelkedtek ki korszakos alakok a mezőnyből, s mindenki eltűnt, összeomlott vagy visszavonult néhány Grand Slam-győzelem után – jó példa erre Oszaka Naomi vagy a tavalyi Australian Open bajnoka, Ashleigh Barty, de még jó néhány nevet fel lehet sorolni a Williams testvérek (különösen Serena) teljes dominanciáját követő interregnumból. Talán valami most megváltozik. Tény, hogy a női tornákon nagyobb meglepetés volt korábban, ha a kiemeltek többsége kiegyensúlyozottan teljesített, mint a csillaghullás… Női nemi ciklus, hormonális változások, női hiszti – ezek a hangok erősödtek fel. Persze a szervezet, az életszakaszok másként működnek, mint a másik nemnél, de hiba lenne erre fogni a jelenséget, már csak azért is, mert épp most kezdi elérni ugyanez a tendencia a férfiteniszt is.

Ahogy múltak az évek, szakértők, érdeklődők lesték, meddig bírja még a nagy hármas: Roger Federer, Rafael Nadal és Novak Djokovics (sőt, Andy Murray-vel kiegészülve a nagy négyes), lesz-e generációváltás, lesz-e olyan, aki képes legyőzni őket. Kisebb repedések eddig is mutatkoztak a hegemóniájukon, és érdemes egy pillantást vetni a jelenleg zajló Australian Open ágrajzára: a felső ágon a 31. kiemelt Nisioka Josihito, a 18. Karen Hacsanov, a 10. Hubert Hurkacz és a 29. Sebastian Korda közül valaki elődöntős lesz. Az alsó ágon még meglepőbb a helyzet: a 24. kiemelt Roberto Bautista, valamint Tommy Paul, Ben Shelton és Jeffrey John Wolf közül ér majd valaki oda a legjobb négy közé.

A harmadik forduló után a világranglista legjobb húsz helyezettjéből már csak heten vannak (voltak) versenyben, s csupán a 34 éves Bautista és a 35 éves Djokovics képviselik az előző generációt. Nisioka 27, Hacsanov 26, a többiek mind 25 esztendősek vagy még fiatalabbak. A kilencedik kiemelt 19 éves Holger Rune a legifjabb, ő a tavalyi párizsi mestertorna döntőjében legyőzte Djokovicsot. S úgy rajzolódott ki ez a kép az év első Grand Slam-tornáján, hogy a 2022-ben elképesztő eredményeket elérő, csodatininek kikiáltott Carlos Alcaraz nincs is a mezőnyben, mert sérült.

Noha Novak Djokovics még tartja magát, főleg ha a Grand Slam-tornák három nyert szettig menő csatáiról van szó, de Federer visszavonult, Nadal pedig többször sérült, mint versenyképes, így tulajdonképpen az elmúlt évben kezdett beindulni a régen várt generációváltás, amivel úgy tűnik, fordul a kocka: épp olyan hektikussá teszi a férfimezőnyt, mint amilyen az egyre kiegyensúlyozottabbá váló női volt a közelmúltban.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik