K. Zs.
2023.03.28 17:56 Frissítve: 2023.03.28 18:03

Rp. gyorskorcsolya: a Liu testvérek bemutatkoztak kínai klubjukban – fotók

Mint néhány napja megírtuk, az immár kínai állampolgár Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang Tiencsin város színeiben szerepel majd az ázsiai ország rövid pályás gyorskorcsolya-bajnokságán. A Liu testvéreket a múlt hét végén mutatták be új egyesületüknél, az eseményről készült fotók a világsajtót is bejárták.

Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor a kínai állampolgárságot igazoló okmányokkal (Fotó: Getty Images)

 

A Liu testvérek egy kép erejéig az országváltást bizonyító okiratokkal is pózoltak – írja a bemutatásról beszámoló Sportál, ekképp foglalván össze a lényeget: – Tavaly karácsonykor kapták meg a kínai állampolgárságot, míg alig egy hete Novák Katalin köztársasági elnök aláírásával szentesítette a magyarról való lemondásukat. Ezzel az is biztossá vált, hogy a korábbi sikereik kapcsán a jövőben esedékes olimpiai életjáradékra sem tartanak igényt. A magyar anyukától származó fivérek első nyilatkozatukban büszkén meséltek kínai gyökereikről.

„Édesapánk kínai, Tiencsinből származik. Ezért döntöttünk végül úgy, hogy kínai állampolgárok leszünk, és versenyen is képviseljük hazánkat. Így, hogy oklevél is bizonyítja, még inkább kínainak érezzük magunkat. Reméljük, hogy hozzá tudunk járulni a tiencsini gyorskorcsolyázás fejlődéséhez” – idéz a Sportál Liu Shaolin Sándor bemutatáskori nyilatkozatából, hozzátéve: a testvérek folyékonyan beszélnek kínaiul, könnyedén beilleszkedtek új klubjukba, már több szakosztályt meglátogattak, curlingeztek és röplabdáztak is új klubtársaikkal.

Curlingeztek is (Fotó: Getty Images)

 

 
Tiencsin fogadta be a Liu fivéreket

Mint ismert, a magyar színekben olimpiai bajnoki címet szerző fivérek nyáron előbb arról határoztak, hogy követik edzőjüket, Csang Csing Linát Kínába, és ott készülnek tovább, aztán novemberben ennél is tovább léptek, hiszen bejelentették országváltási igényüket a Magyar Országos Korcsolyázószövetségnek. Miután Shaolin és Shaoang hivatalosan is kínai állampolgár lett, keresniük kellett egy klubot, amelynek színeiben elindulhatnak a válogatóversenyeken.

Az első ilyet március 31. és április 2. között rendezik meg Pekingben, abban a létesítményben, amelyben 2022. február 13-án Liu Shaoang Magyarország első egyéni téli olimpiai aranyérmét szerezte, és ahol két nappal korábban Liu Shaolin néhány pillanat alatt a mennyből a pokolba jutott azzal, hogy – bár 1000 méteren elsőként haladt át a célvonalon – kizárták a bírók.

A közelgő versenyen a tét a kínai válogatottba kerülés.

Röplabdáztak is (Fotó: Getty Images)

 

2014.03.27 18:06:37

Archív téli olimpia nemzetisport.hu

A 30 évvel ezelőtti téli olimpia helyszínei siralmas látványt nyújtanak.

2014.03.16 16:16:54

Archív téli olimpia nemzetisport.hu

A sílövő Martin Fourcade három versennyel a vége előtt megnyerte az összetett világkupát.

2014.03.12 12:49:01

Archív téli olimpia nemzetisport.hu

Svindal és Höfl-Riesch lett az évad a legjobb lesiklója. A német bukott, kérdéses a folytatás.

2014.03.02 17:35:58

Archív téli olimpia nemzetisport.hu

A síző szerint sportszakmailag az olimpiaihoz hasonló eredmény a Crans Montanában elért 5. hely.

2014.02.24 11:35:20

Archív téli olimpia KARÁDI ZOLTÁN

Björndalen két arannyal zárt a téli olimpián, a női curlingdöntő hat játékosa elmúlt már 37 éves.