Rp. gyorskorcsolya: a Liu testvérek bemutatkoztak kínai klubjukban – fotók

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.03.28. 17:56
null
Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor a kínai állampolgárságot igazoló okmányokkal (Fotó: Getty Images)
Mint néhány napja megírtuk, az immár kínai állampolgár Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang Tiencsin város színeiben szerepel majd az ázsiai ország rövid pályás gyorskorcsolya-bajnokságán. A Liu testvéreket a múlt hét végén mutatták be új egyesületüknél, az eseményről készült fotók a világsajtót is bejárták.

 

A Liu testvérek egy kép erejéig az országváltást bizonyító okiratokkal is pózoltak – írja a bemutatásról beszámoló Sportál, ekképp foglalván össze a lényeget: – Tavaly karácsonykor kapták meg a kínai állampolgárságot, míg alig egy hete Novák Katalin köztársasági elnök aláírásával szentesítette a magyarról való lemondásukat. Ezzel az is biztossá vált, hogy a korábbi sikereik kapcsán a jövőben esedékes olimpiai életjáradékra sem tartanak igényt. A magyar anyukától származó fivérek első nyilatkozatukban büszkén meséltek kínai gyökereikről.

„Édesapánk kínai, Tiencsinből származik. Ezért döntöttünk végül úgy, hogy kínai állampolgárok leszünk, és versenyen is képviseljük hazánkat. Így, hogy oklevél is bizonyítja, még inkább kínainak érezzük magunkat. Reméljük, hogy hozzá tudunk járulni a tiencsini gyorskorcsolyázás fejlődéséhez” – idéz a Sportál Liu Shaolin Sándor bemutatáskori nyilatkozatából, hozzátéve: a testvérek folyékonyan beszélnek kínaiul, könnyedén beilleszkedtek új klubjukba, már több szakosztályt meglátogattak, curlingeztek és röplabdáztak is új klubtársaikkal.

Curlingeztek is (Fotó: Getty Images)
Curlingeztek is (Fotó: Getty Images)

 

Mint ismert, a magyar színekben olimpiai bajnoki címet szerző fivérek nyáron előbb arról határoztak, hogy követik edzőjüket, Csang Csing Linát Kínába, és ott készülnek tovább, aztán novemberben ennél is tovább léptek, hiszen bejelentették országváltási igényüket a Magyar Országos Korcsolyázószövetségnek. Miután Shaolin és Shaoang hivatalosan is kínai állampolgár lett, keresniük kellett egy klubot, amelynek színeiben elindulhatnak a válogatóversenyeken.

Az első ilyet március 31. és április 2. között rendezik meg Pekingben, abban a létesítményben, amelyben 2022. február 13-án Liu Shaoang Magyarország első egyéni téli olimpiai aranyérmét szerezte, és ahol két nappal korábban Liu Shaolin néhány pillanat alatt a mennyből a pokolba jutott azzal, hogy – bár 1000 méteren elsőként haladt át a célvonalon – kizárták a bírók.

A közelgő versenyen a tét a kínai válogatottba kerülés.

Röplabdáztak is (Fotó: Getty Images)
Röplabdáztak is (Fotó: Getty Images)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik