Pjongcsang 2018: tízbe jutnának a jamaicai női bobosok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.17. 18:50
null
Jazmine Fenlator és Carrie Russell (Forrás: Twitter)
1988-ban a brit síugró Eddie Edwards mellett a jamaicai bobcsapat késztette mosolyra a rajongókat Calgaryban: a karibiak ugyanis óriási meglepetésre ott csetlettek-botlottak a téli olimpián. Történetük a Disneyt is megihlette, Jég veled! (Cool running) címmel film készült a csapatról. Harminc évvel később Jamaica női bobversenyzőket delegál Pjongcsangba; a célkitűzés – a legjobb tíz közé kerülés – elég merész, de egyáltalán nem teljesíthetetlen.

A jamaicai kettes bob vezére egyáltalán nem ismeretlen, Jazmine Fenlator amerikai színekben ott volt már Szocsiban is, és az Egyesült Államok harmadik számú egységeként, a fedett pályás világbajnok gátfutó Lolo Jones párjaként a 11. helyen zárt.

Fenlator két éve úgy döntött, édesapja révén nemzetiséget vált, és megpróbálja sikerre vinni Jamaicát is. Ehhez két egykori atlétát kapott segítségül, a párja várhatóan a 27 éves sprinter, Carrie Russell lesz, aki a 2013-as moszkvai atlétikai világbajnokságon aranyérmet nyert hazája 4x100-as váltójával. A csapat harmadik tagja a szintén sprinter Audra Segree lett.

A jamaicai szövetség hétfőn jelentette be hivatalosan, hogy a női csapatuk ott lesz a téli játékokon.

„Pjongcsang lesz a második olimpiai részvételem, de ez ugyanolyan különleges, mint az első. Lehetőségem adódott, hogy másik otthonomat képviselhessem, és én éltem a lehetőséggel, hogy az ország első női csapatát téli olimpián vezessem” – nyilatkozta a 32 éves Fenlator.

„Ez életem egyik legboldogabb pillanata, sohasem álmodtam arról, hogy egyszer bobversenyző lehetek” – mondta Carrie Russell a Jamaica Observernek.

A jamaicaiak célja a legjobb tíz közé jutás – a télen eddig négy világkupaversenyen indultak, decemberben Winterbergben a 7., Iglsben a 11., januárban Altenbergben a 18., míg a hétvégén St. Moritzban a 13. helyen végeztek.

A férfiak az olimpiai kvalifikáció 31. helyén állnak, és mivel a játékokon 30 csapat indulhat, csak egy visszalépés segíthet, hogy a kettesek versenyében hetedszer is ott lehessenek a jamaicaiak.

AFRIKAI ÚTTÖRŐK

A női bobosok mezőnyében ott lesz Afrika első képviselőjeként Nigéria is. Seun Adigun, Ngozi Onwumere és Akuoma Omeoga korábban atlétaként versenyzett, Adigun gátfutóként indult is a 2012-es londoni játékokon.

Nigéria először indít versenyzőket a téli olimpián (Fotó: Twitter)
Nigéria először indít versenyzőket a téli olimpián (Fotó: Twitter)

Az országot még egy sportoló, Simidele Adeagbo képviseli Pjongcsangban, ő női szkeletonban áll rajthoz. A férfiak szkeletonos mezőnyében Ghána lesz az unikum, az afrikai ország részéről Akwasi Frimpong szerepel majd.

A kontinens először 1984-ben, Szarajevóban mutatta meg magát a szenegáli alpesi síző, Lamine Gueye személyében. Négy éve Szocsiba Togo és Zimbabwe küldött sportolókat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik