NOB: a hatszoros olimpiai bajnok nyílt levélben tiltakozik

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.01.26. 11:44
Viktor An hatszoros olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó nyílt levélben tiltakozik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökénél, Thomas Bachnál amiatt, hogy a szervezet nem engedi indulni a pjongcsangi ötkarikás játékokon.

A sportoló – akinek soha nem volt doppingesete – a hivatalos indoklás szerint azért nem állhat rajthoz a február 9-én rajtoló olimpián, mert a neve szerepelt az oroszok rendszerszintű doppingolását feltáró McLaren-jelentésben.

„A pályafutásom alatt soha nem adtam okot arra, hogy megkérdőjelezzék az őszinteségemet és a becsületességemet, különösen, amikor az eredményeimről volt szó. Győzelmeimet csak és kizárólag saját erőmnek és elhivatottságomnak köszönhettem” – áll a sportoló Bachnak címzett, az orosz korcsolyázók szövetségének honlapján megjelent levelében.

„Felháborító, hogy minden konkrétum nélkül kizártak az olimpiáról, várom a magyarázatot arra, miért állítanak be úgy, mintha doppingoltam volna” – fogalmazott An, aki szerint kizárása a „bizalmatlanság szimbóluma”.

A NOB illetékes bizottsága eredetileg 500 fős orosz listát vizsgált, és 389 versenyző kapott indulási engedélyt, közülük 169-en szereztek kvótát, vagy kerültek be a jégkorong-válogatott keretébe.

An mellett többek között a váltóban olimpiai bajnok sílövő Anton Sipulin, valamint a világbajnok sífutó Szergej Usztjugov sem lehet ott Pjongcsangban, noha egyikük sem bukott meg soha doppingellenőrzésen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik