Csupasport: Győrffy Ákos első magyarként megsíelte a Lenin-csúcsot

Vágólapra másolva!
2022.08.08. 17:33
null
Győrffy Ákos az Ibn Szína csúcsán (Fotó: Csupasport)
A Kalifa Alpin Csapat síalpinistája a Pamír-hegységben kilenc óra alatt ért fel 7134 méterre, majd négy óra alatt siklott le.

 

Győrffy Ákos feljutott az Ibn Szína 7134 méteres csúcsára, pedig korábban még nem járt ekkora magasságban, majd teljesítve célkitűzését, lesíelt a hegyről. A Kalifa Alpin Csapat síalpinistája július végén indult Kirgizisztánba, hogy első magyarként megsíelje a Pamír-hegységben található csúcsot, korábbi nevén Lenin-csúcsot. Gyors, nem mély akklimatizációval haladt, de néhány nappal korábban választás előtt állt, mert vagy három nap múlva a biztosabbnak tűnő, kedvezőbb időjárási feltételek mellett kísérli meg a csúcstámadást, vagy visszatért volna az egyes táborba, 4400 méteres magasságig regenerálódni, és csak hat-hét nap után megpróbálkozni a csúcs elérésével. Győrffy Ákos végül előbbi mellett döntött.

A Kalifa tájékoztatása szerint a síalpinista egy skót síoktatóval indult felfelé, augusztus 7-én reggel a 6100 méteren lévő hármas táborból. Az időjárás nem volt kedvező a folyamatos, olykor 50 km/órás erősségű szél miatt, a hőmérséklet -10 Celsius-fok körül alakult, a szél miatt azonban -25-nek érezték. A csúcsszakaszt ennek ellenére kilenc óra alatt teljesítették, s végül 14 órakor elérték a csúcsot, majd rövid pihenő után felcsatolták a léceket.

A teljes cikket elolvashatja a csupasport.hu weboldalon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik