Téli paralimpia: ilyen kemény pályán még nem versenyzett Dumity

Vágólapra másolva!
2022.03.06. 16:51
null
Dumity Richárd már szépen siklik az edzőpályán (Fotó: Hoffer Szilvi/MPB)
A pekingi játékok magyar paralimpikonja, az alpesi síző Dumity Richárd már szépen siklik az edzőpályán, szokja a kemény talajt, de a verseny előtt csak egyszer mehet majd a pályára.

Eddigi karrierje legnehezebb kihívása elé néz Dumity Richárd alpesi síző Pekingben, de az igazi feladat nem az, hogy technikailag helyt álljon, hanem hogy mentálisan kezelni tudja kijutását a paralimpiára, a világ legjobb parasportolói közé. Vasárnap délelőtt órákat gyakorolt az edzőpályán, és kiegyensúlyozott mozgásán látszik, hogy ha koncentrált marad a versenyen is, nem lesz gond, hozni tudja, amire képes.

„A körülmények jók, az egyik legfontosabb talán az, hogy nem kell utazgatnunk, nem kell autóba ülnünk, mert minden helyben van. A sílift a faluból indul és felvisz minket egyből a pályára  – mondta a Nemzeti Sportnak Fábián Attila szövetségi kapitány, a sportoló edzője. – Viszont nagy különbség, hogy korábban egy pályán rendezték az összes versenyt, a lesiklástól a szlalomig, Pekingben viszont szétválasztották a gyorsasági és a technikai számokat. A műhavas pálya nagyon kemény, és mivel ritkán volt lehetőségünk ilyen talajon edzeni, nagyon jó, hogy előbb jöttünk ki, így Ricsinek van ideje és lehetősége megismerni a körülményeket, a hó minőségét.”

A szakember szerint így sem lesz egyszerű dolguk, de a verseny előtti napokban igyekeznek minél jobban összerakni a magyar induló mozgását, hogy ilyen körülmények között is a lehető legjobbat tudja kihozni magából. Érdekesség, hogy a többi versenyzőhöz hasonlóan Dumity is csak egyszer mehet majd végig a versenypályán az éles rajt előtt, és a hírek szerint a versenypálya hava még keményebb az edzőpályáénál.

„Ami jó hír lehet, hogy az előrejelzések szerint a versenyünkre jön majd egy kisebb felmelegedés, aminek köszönhetően kicsit talán felpuhul a pálya. Ráadásul Ricsi a mezőny vége felé indul, ami szintén kedvező lehet, főleg, ha nem kádasodik ki a kapu” – tette hozzá Fábián Attila.

Dumity Richárd hétfőn pihenőnapot kap, utána pedig a végső simításokat végzi edzőivel, Fábián Attilával és Kobezda Andreával. Két versenyszámban áll majd rajthoz Pekingben, március 10-én óriás-műlesiklásban, két nap múlva pedig szlalomban méri össze az erejét ellenfeleivel pályafutása első téli paralimpiáján.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik