Pontosan egy év múlva fellobban az olimpiai láng Vancouverben

Vágólapra másolva!
2009.02.12. 13:20
Egy év múlva ilyenkor, 2010. február 12-én fellobban a láng Vancouverben, a XXI. téli olimpia helyszínén. A kanadai városban – amely több tekintetben kuriózumnak számít az eddigi helyszínekhez képest – a létesítmények többsége már kész van, és a még folyó építkezések is rendben haladnak. Elviekben tehát remek játékokat várhatunk, amelyen több magyar induló is részt vehet – sőt, titkon éremreményeink is vannak.
A műkorcsolyának és a rövid pályás gyorskorcsolyának helyet adó Pacific Coliseum
Fotó: Action Images
A műkorcsolyának és a rövid pályás gyorskorcsolyának helyet adó Pacific Coliseum
A műkorcsolyának és a rövid pályás gyorskorcsolyának helyet adó Pacific Coliseum
Fotó: Action Images
A műkorcsolyának és a rövid pályás gyorskorcsolyának helyet adó Pacific Coliseum

Vancouver a harmadik kanadai város lesz, amely olimpiának ad otthont: 1976-ban Montrealban nyári, 1988-ban Calgaryban téli játékokat rendeztek. A nyugat-kanadai város 2003 nyarán a dél-koreai Pjongcsanggal szemben néhány szavazat különbséggel nyerte el a rendezési jogot.

Fejlett és gazdag országról lévén szó, sejteni lehetett, hogy az előkészületekkel nem lesznek különösebb problémák, és ennek megfelelően – bár a gazdasági világválság ide is kihatott – valóban zökkenőmentesen folynak a munkálatok. A legfontosabb létesítmények kész vagy majdnem kész állapotban vannak, a Richmond (itt található a nemzetközi repülőtér) és Vancouver közötti gyorsvasút 2009 végére elkészül csakúgy, mint a curlingversenyeknek helyet adó csarnok.

A már említett gazdasági válság baljós szelei azért meglegyintették az előkészületeket, így a szervezőbizottság (VANOC) tagjai takarékoskodni szerettek volna – a szállásköltségek csökkentésén kívül kevesebb zászlóval kívánták feldíszíteni a versenyhelyszíneket és más, a külsőségeket érintő megszorító intézkedéseket akartak hozni –, ám a felügyelőbizottság ezt elutasította, mondván, nem szabad olyan döntéseket hozni, amelyek veszélyeztetik a játékok szellemiségét. Az olimpia költségvetése egyébként 994 millió euró, de ebbe nem számolták bele a versenyhelyszínekre fordítandó 580 millió eurót.

Ezek persze a szervezők gondjai, mi azért izgulhatunk, hogy minél több versenyzőnk vehessen részt az olimpián. Eddig két honfitársunk, az alpesi sí szakágban versenyző Berecz Anna és a sífutó Tagscherer Zoltán szerzett indulási jogot. A Magyar Olimpiai Bizottság novemberi egyeztetésén elhangzottak szerint a síelő szakágban 6-7, míg hódeszkásaink három kvótában bíznak.

A kabalafigurák (balról jobbra): Miga, Quatchi és Sumi
Fotó: Imago
A kabalafigurák (balról jobbra): Miga, Quatchi és Sumi
Férfi jégkorong-válogatottunk a rigai selejtezőn nem tudott csodát tenni, így nem szerepelhet Vancouverben, a legnagyobb sikereket mégis a jégen érhetjük el. A rövid pályás gyorskorcsolyázók a 2006-os torinói olimpián már felhívták magukra a figyelmet (28 év után szereztek pontot hazánknak téli játékokon), így most is sokat várunk tőlük (legszebb álmaink szerint éremmel térnek haza). Ők már idén is bizonyítottak, hiszen egy-egy arany- és ezüst-, valamint hat bronzérmet nyertek a torinói Eb-n.

2004-es műkorcsolyázó Európa-bajnokunkat, Sebestyén Júliát jó eséllyel láthatjuk majd Kanadában, a Hoffmann Nóra, Makszim Zavozin jégtáncpárosnak is van esélye a kvótára, gyorskorcsolyázóink közül pedig Tóth Ágota és Szöllősi Szabolcs bízhat a részvételben.

A február 12. és 28. között megrendezésre kerülő olimpia versenyeinek két fő helyszíne lesz: Vancouverben rendezik a jégkorong, a műkorcsolya, a gyorskorcsolya, a rövid pályás gyorskorcsolya, a curling, a síakrobatika és a hódeszka küzdelmeit, míg a rendező várostól 125 km-re fekvő Whistler környékén az alpesi sí, a sílövészet, a sífutás, az északi összetett, a síugrás, a bob, a szánkó és a szkeleton versenyszámaira kerül sor.

Jövőre mutatkozik be az ötkarikás játékokon a síakrobatika egy új száma, a síkrossz (egy csoport tagjai egymással versenyezve haladnak lefelé egy meredek lejtőn, amely ugratókkal, kanyarokkal, más természetes és mesterséges akadályokkal nehezített), a NOB ugyanakkor több szám felvételét is elutasította, így nem láthatunk majd női síugrást, csapatversenyt az alpesi sízőknél és a szánkósoknál, valamint egyéni curlingmérkőzéseket sem.

Rogge a problémák ellenére elégedett

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint minden adva van ahhoz, hogy jövőre sikeres téli játékokat rendezzen Vancouver. „Az infrastruktúra gyakorlatilag ki van építve, ez pedig jó előjel” – jelentette ki a NOB első embere a napra pontosan egy évvel a rajt előtt, csütörtökön tartott sajtótájékoztatón, az egyik leendő helyszínen, Whistlerben. Rogge azzal együtt bizakodóan nyilatkozott, hogy a helyi szervezők anyagi gondokkal küszködnek, a biztonságra fordítandó pénz ugyanis nem áll rendelkezésre. „Együttműködünk a szervezőkkel, és megoldjuk a problémát – szögezte le Rogge, aki ezt követően azzal biztatta a helyieket, hogy a téli olimpiának hosszú távon jótékony hatásai lesznek. – A gazdaságra és a foglalkoztatásra is serkentőleg hat majd mindaz, amit már eddig is megvalósítottak”


VANCOUVERI LEGEK

Az egy év múlva kezdődő olimpia több szempontból is egyedi és különleges lesz. Íme, ezek közül a legérdekesebbek:
  • Ez lesz az első olimpia, melynek megnyitó ünnepsége fedett létesítményben lesz. A ceremóniának helyt adó General Motors Place-ben (a Vancouver Canucks jégkorongcsapatának otthona, amely a szigorú szponzori előírások miatt a játékok alatt a Canada Hockey Place nevet viseli majd) ég majd a láng 15 napon keresztül, ami problémát jelenthet a zárt tér miatt. A megoldási javaslatok között szerepel egy speciális szellőztetőrendszer kialakítása, de végső döntés még nem született az ügyben.
  • Az NHL-játékosok szabad olimpiai részvétele óta (1998) ez lesz az első olyan olimpia, amelyet egy NHL-csapat székhelyéül szolgáló város rendez.
  • Kuriózumnak számít a várható (viszonylagosan) magas hőmérséklet is: februárban az átlaghőmérséklet +4.8 Celsius fok a környéken.
  • Vancouver lesz a legnagyobb lélekszámmal rendelkező város, amely valaha téli olimpiát rendezett.
  • Ugyancsak ritkaságnak számít a téli játékok történetében, hogy néhány helyszín – például a gyorskorcsolyának helyet adó Richmond Olympic Oval – a tengerszint magasságában található.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik