Kviftjellben Heel győzött a semmiből, Miller növelte előnyét

Vágólapra másolva!
2008.02.29. 13:09
Nagy meglepetésre az olasz színekben versenyző, dél-tiroli Werner Heel nyerte a férfi alpesi sízők 2007–2008-as Világkupa-sorozatának 33. futamán, a norvégiai Kvitfjellben rendezett lesikló-viadalon. Az összetett Világkupa-pontverseny éllovasa, Bode Miller második lett, míg első számú üldözője, Benjamin Raich a vert mezőnyben zárt, így az amerikai előnye jelentősen nőtt nyolc futammal az idény vége előtt.
Werner Heel győzelme szezációnak számít: még soha nem állt a dobogó tetején
Werner Heel győzelme szezációnak számít: még soha nem állt a dobogó tetején
Werner Heel győzelme szezációnak számít: még soha nem állt a dobogó tetején
Werner Heel győzelme szezációnak számít: még soha nem állt a dobogó tetején

Kvitfjellben nem sok híja volt annak, hogy Bode Miller megszerezze idei ötödik győzelmét, ám egy dél-tiroli olasz – akinek eddigi legjobb eredménye egy hatodik hely volt 2007. november 24-én Lake Louise-ban – keresztülhúzta a számítását.

Miller 1:45,83 perc alatt teljesítette a 838 méter szintkülönbségű, 3035 méter hosszú pályát, amelyen 37 kaput helyeztek el a szervezők.

Az Olympiabakken közönsége már kezdte volna győztesként ünnepelni a négyszeres világbajnok amerikai klasszist, azonban Werner Heel – aki már hat éve van a Vk-mezőnyben – gyönyörű síeléssel egy tizedmásodperccel megverte Millert.

Elindult a versenyen az osuztrák Benjamin Raich is, akinek ugyan a leggyengébb száma a lesiklás, az összetettben esetlegesen megszerezhető pontok miatt azonban mégis meg kellett próbálnia.

Az óriás-műlesiklás és a szlalom regnáló olimpiai bajnokának lejövetele rosszul sikerült, hiszen az előtte célba érkezettek közül senkit sem tudott megelőzni, és később is egyre lejjebb csúszott a sorrendben, mígnem végül kicsúszott az első harmincból is, így pontot sem szerzett.

Bode Miller előnye az összetettben ezzel 135 pontra nőtt, a svájci Didier Cuche pedig megközelítette Raichot. Elvileg nekik hármuknak van még reális esélyük az összetett elsőségre.

Szombaton még egy lesiklóversenyt rendeznek Kviftjellben, majd vasárnap Super-G-ben is összemérik tudásukat a férfiak.

Mindez azt vetíti előre, hogy Miller – aki lesiklásban láthatóan sokkal jobb Raichnál, szuper-óriásban pedig szakági Világkupa-címvédő – tovább növelheti majd az előnyét az utolsó hat viadal előtt.

A jövő héten Kranjska Gorában Raich ugyan várhatóan faraghat majd a különbségből, de a bormiói fináléban lesz lesiklás, Super G, óriás-műlesiklás és szlalom is, így aki oda tetemes előnnyel érkezik, annak nagy esélye van a végső sikerre.

ALPESI SÍ, FÉRFIAK, VILÁGKUPA-SOROZAT 2007–2008

KVIFTJELL, LESIKLÁS, A SZEZON 33. FUTAMA, ÉLCSOPORT:
1. Wener Heel olasz 1:45,73
2. Bode Miller amerikai + 0,10 mp
3. Klaus Kröll osztrák + 0,22
4. Manue Osborne-Paradis kanadai + 0,30
5. Marco Buechel liechtensteini + 0,74

A SZAKÁGI VILÁGKUPA-PONTVERSENY ÁLLÁSA 8 FUTAM UTÁN (még 2 van hátra)

1. Didier Cuche svájci 504 pont
2. Bode Miller amerikai 479
3. Michael Walchhofer osztrák 367
4. Marco Sullivan amerikai 278
5. Andrej Jerman szlovén 252

AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA-PONTVERSENY ÁLLÁSA 33 FUTAM UTÁN (még 8 van hátra)

1. Bode Miller amerikai 1183 pont
2. Benjamin Raich osztrák 1058
3. Didier Cuche svájci 1038
4. Ivica Kostelic horvát 686
5. Jean-Baptista Grange francia 682
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik