Barcelona: Zubizarretáék elutaznak Tata Martinóhoz

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.21. 18:24
null
A pályán már argentin kézben van a karmesteri pálca,<br />a kispadon is honfitárshoz kerülhet (Fotó: Action Images)
A spanyol Barcelona labdarúgócsapatának kétfős vezetői küldöttsége, Andoni Zubizarreta sportigazgató és Raúl Sanllehí ma este elutazik Argentínába, egészen pontosan Buenos Airesbe, ahol holnap este találkozik a vezetőedzői poszt egyik várományosával, Gerardo „Tata” Martinóval.

Egy ilyen nagy és hosszú utazás azért sokat elárul az ügy komolyságáról, annak ellenére, hogy tegnap a komplett spanyol sajtó már szinte kész ténynek vette, hogy Luis Enrique követi majd a kispadról egészségi állapota miatt távozó Tito Vilanovát, akire kedden ismét műtét vár.

Az 50 éves Martino – akivel már egyeztettek is a katalán klubvezetők, és megbeszélték a hétfői, személyes találkozót – nem kisebb háttértámogatást tudhat maga mögött a barcelonai öltözőben, mint honfitársáét, Lionel Messiét. Még inkább a négyszeres aranylabdás édesapjáét, akinek kedvenc játékosa egykor épp a szintén rosariói Martino volt.

A szakember neve korábban is felvetődött már spanyol élvonalbeli csapatoknál – a Málagán és a Real Sociedadon kívül állítólag a Real Madridnál is képben volt sokadik opcióként Carlo Ancelotti érkezése előtt –, de nem akart munka közben távozni a Newell"s Old Boystól, amellyel elődöntőbe jutott a Libertadores-kupában, és a brazil Atlético Mineiro csak tizenegyespárbajt követően búcsúztatta el őket.

Martino együttesei stílusos futballt játszanak, amely nem áll távol a barcelonai filozófiától sem: magán viseli a kreatív támadójáték jegyeit, de eközben nem feledkeztek meg a védekezés szervezettségéről sem. A spanyol lapok emlékeztetnek arra, hogy a 2010-es vb-n a később aranyérmes spanyol együttes mennyire megszenvedett a nyolcaddöntőben a Paraguay elleni 1–0-s sikerért – a dél-amerikaiak szövetségi kapitánya akkor Martino volt.

Mellette szól még, hogy jelenleg nincs csapata, így csak vele kell megegyezni. Luis Enrique szerződtetése esetén hárommillió eurós lelépti díjat kellene fizetni a Celta Vigónak.

Eközben a spanyol internetes portálokon az olvasók legtöbben Marcelo Bielsára szavaznak, aki szintén rutinos szakembernek számít, több gárda élén is bizonyított, és már van spanyol, sőt, barcelonai helyismerete is. 1998-ban az Espanyolt irányította, a legutóbbi két idényben az Athletic Bilbaót, a kettő között pedig az argentin és a chilei válogatottat. Bielsa és Martino edzői stílusa közel áll egymáshoz, a katalánok azonban a jelek szerint most utóbbinál futnak egy kört. Amelyet szeretnének gyorsan rövidre zárni, hogy a csapat minél előbb az új vezetőedzővel készülhessen az idényre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik