THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2022.01.19 07:48 Frissítve: 2022.01.19 08:30

Akitől felbillent balra a pálya – Gentóra emlékezünk

Újabb hatalmas veszteség a világ futballjában: 88 éves korában elhunyt Francisco Gento, a Real Madrid legendája, akit mi, magyarok nemcsak futballtudásáért becsültük, hanem azért is, mert ő segítette az 1956-os forradalom után emigrálni kényszerülő Puskás Ferenc beilleszkedését a királyi klubba.

88 esztendős korában elhunyt Francisco Gento (Fotók: Real Madrid)

 

FRANCISCO GENTO

Született:  1933. október 21., Guarnizo
Elhunyt:  2022. január 18., Madrid
Nemzetisége:  spanyol
Posztja:  balszélső
Válogatottság/gól (1955−1969):    43/5
Klubjai profi játékosként: Racing Santander (1952−1953), Real Madrid (1953−1971)
Klubjai edzőként:   CF Palencia (1971−1972; 1977−1980), CD Castellón (1974), Granada (1980−1981)
Kiemelkedő eredményei játékosként:  6x BEK-győztes   (1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966),  világkupa-győztes   (1960),   12x spanyol bajnok   (1954, 1955, 1957, 1958, 1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1967, 1968, 1969),  2x Király-kupa-győztes   (1962, 1970)

„Közöttünk, aki lassú volt, nem élt meg”   – Francisco Gento mondta ezt, és hazabeszélt, tizenegy másodperc alatt futotta a száz métert. Amikor 1997-ben Puskás Ferenc 70. születésnapján Budapesten járt, a legendás magyarról, valamint Alfredo Di Stéfanóról és magáról csak annyit jegyzett meg: „Gyakran azt mondták, ha a Madrid játszik, felbillen balra a pálya.”     

Santander Nueva Montana városrészében kezdett futballozni, első találkozóját 19 évesen a Primera Divisiónban az FC Barcelona ellen játszotta 1953-ban, egy héttel később a Real Madrid elnökét, Santiago Bernabéut is elvarázsolta, a presidente még abban az évben meg is szerezte. Tizennyolc esztendeig erősítette a Realt, 13 nemzetközi kupadöntőben játszott, úgy lett hatszoros Bajnokcsapatok Európa-kupája (BEK)-győztes, hogy a hat sorozatban egyetlen mérkőzésről sem hiányzott! Paolo Maldinihez hasonlóan nyolcszor játszott a BEK (később BL) döntőjében. Az 1958-as brüsszeli fináléban a Milan ellen a hosszabbításban ő szerezte a mindent eldöntő gólt. A Real két legendájával, Puskás Ferenccel 1958 és 1966, illetve Alfredo Di Stéfanóval 1958 és 1964 között játszott együtt, a legendás Kopa, Rial, Di Stéfano, Puskás, Gento ötös fogat a világ egyik legjobb csatársora volt.

Az 1964-es Eb nyolcaddöntőjében az Észak-Írország elleni belfasti találkozón a hazai 1:1 után az ő góljával győztek a spanyolok 1:0-ra, onnan kezdve nem volt megállás az aranyéremig – igaz, a hazai négyes döntőben a Realért nem rajongó szövetségi kapitány, José Villalonga nem küldte pályára.

 
Elhunyt a Real Madrid legendája, Francisco Gento

Volt, amikor ő sem tudott segíteni a válogatotton: az 1962-es chilei vb-n Spanyolország nem jutott tovább csoportjából, pedig a csehszlovákok, a mexikóiak és a brazilok ellen is ott volt a csatársorban Puskás Ferenc – lám, a spanyol nemzeti csapatban is összefonódott a karrierjük – társaságában. S a négy évvel későbbi tornán sem tudott lendíteni a La Roja szekerén. A válogatottbeli szereplését tekintve maradhatott hiányérzete, az Atlético balszélsője, Enrique Collar nem adta könnyen a 11-es számú mezt.

 

SAJTÓSZEMLE
SPANYOLORSZÁG
Marca:
Gyászol a futballvilág, 88 éves korában elhunyt a labdarúgás történelmének egyik legnagyobb alakja – írta a madridi lap, amelynek online felületén rengeteg cikk foglalkozott a legendás szélső pályafutásával. A lap hangsúlyozta, a kiváló Kopa, Rial, Di Stéfano, Puskás, Gento támadósor mindössze tíz hivatalos tétmérkőzésen állt össze.
As: A madridi lap szerint minden idők legjobb balszélsője hunyt el kedden. Egykor a gyorsaságával, erejével és cselezőképességével hívta fel magára Santiago Bernabéu elnök figyelmét. Jegyzetében Tomás Roncero megemlíti, hogy a megannyi siker és a hat BEK-győzelem ellenére Gento nagyon alázatos ember maradt, kerülte a nyilvánosságot és a rivaldafényt, inkább a hozzá közel állókkal töltötte az időt.
Mundo Deportivo : A katalán lap is a címlapon foglalkozott a legendás támadó halálával. Egykori csapattársa, Amancio Amaro az online felületen írt jegyzetében azt írja, hogy Gento emberként is olyan volt, mint futballistaként. alázatos és segítőkész, akire soha, senki sem tudott haragudni.
NÉMETORSZÁG
 Kicker:
A német lap röviden összefoglalta Francisco Gento karrierjét, megemlítve, hogy rajta kívül soha senki sem nyerte meg hatszor a BEK-et. A Real Madrid történetének egyik legjobb futballistája volt, halála hatalmas veszteség a klub számára.
OLASZORSZÁG
La Gazzetta dello Sport:
Az olasz lap Francisco Gento karrierjét összefoglaló cikkben búcsúzik a spanyol klasszistól. A Real Madrid történetének legendás alakja volt, aki élete végéig ezer szállal kötődött a királyi klubhoz, és fénykorában félelmetes támadósort alkotott Kopával, Riállal, Di Stéfánóval és Puskással.

Nem csak a labda volt a közös pont Öcsi és Paco életében: Szöllősi György Puskás-könyvéből azt is megtudhatjuk, az edzőtáborozások során rendre egy szobában laktak, annak ellenére, hogy Gento erős dohányos volt, s a társát is megtanította egy-két magyar káromkodásra – egy ízeset a Száguldó Őrnagy 70. születésnapján a fülembe súgott, de mutatóujját felemelve figyelmeztetett, ha leírom, hátsón billent. Alkata idősebb korára köpcösebb lett, ami nem változott, az a mosolya.

 „Paco Gento alakja híven képviseli a Real Madrid minden értékét, a madridisták és a sportvilág számára is hivatkozási pont volt és marad. A madridisták és minden futballrajongó mindig úgy emlékszik majd rá mint az egyik nagy legendára” – olvasható a 88 éves korában elhunyt futballistáról a Real közleményében.

Nekünk, magyaroknak is összeszorul a szívünk: olyasvalaki távozott, aki segítette az 1956-os forradalom után emigrálni kényszerülő legismertebb magyar beilleszkedését a földkerekség legjobb klubjába – amikor még nem volt a világon a legismertebb magyar.

„MEGTISZTELŐ VOLT VELE EGY CSAPATBAN JÁTSZANI” – VÉLEMÉNYEK

Tóth-Zele József, a Real Madrid korábbi ifjúsági edzője: – Nem láttam nála sebesebb játékost, ő volt a világ leggyorsabb szélsője. Öcsi balösszekötőben mindig csak elkiáltotta magát, hogy »Paco, mész!«, és ő már viharzott is a vonal mellett. Rendkívül egyszerű ember volt, kellemes társaság, aki mindenkit tisztelt és őt is mindenki tisztelte. Amikor visszavonulása után már az öregfiúkban játszott, én ifiedző voltam a klubnál és edzéseken mindig szerettem kapura rúgni a kapusoknak. Amikor egyszer meglátta, milyen jól rúgok, kérte, hogy álljak be hozzájuk. Ott is ragadtam, megtisztelő volt évekig vele egy csapatban játszani.

Vicente del Bosque, a spanyol válogatott korábbi szövetségi kapitánya, a Real Madrid egykori edzője: – Ha mindent figyelembe veszünk, a klubnál töltött éveket, a trófeákat és a személyiséget, ő volt a Real Madrid történetének legjobb futballistája. Sajnos sohasem játszhattam vele együtt, mert amikor a csapathoz igazoltam, ő már befejezte pályafutását, de sokszor találkoztunk, kiváló ember volt. (Forrás: EFE)
Pirri, a Real Madrid korábbi középpályása: – Számomra minden tekintetben ő volt a legjobb. Futballistaként és emberként is felnéztem rá, lestem minden mozdulatát. Fantasztikus ember volt, aki mindenkivel megtalálta a közös hangot. (Forrás: Marca)
Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke: – Sajnos elhunyt a Real Madrid tiszteletbeli elnöke, Francisco Gento. Ő az egyetlen olyan játékos, aki hatszor nyert BEK-et. Nyugodj békében, barátom, egy legenda búcsúzott. (Forrás:  Instagram)
Sergio Ramos, a Real Madrid korábbi védője: – Szomorúan búcsúzunk a klub tiszteletbeli elnökétől. Örökre beírtad magad a Real Madrid és az európai labdarúgás történelmébe. Búcsúzunk tőled, hálásak vagyunk, hogy ismerhettünk, mert nagyszerű ember voltál. (Forrás:  Marca)
BENE FERENC IS JÁTSZOTT GENTO BÚCSÚMECCSÉN

A kedden 88 évesen elhunyt Francisco Gento nem csak Puskás Ferenccel játszott együtt a Real Madridban, hanem egy mérkőzés erejéig Bene Ferenc is a csapattársa lehetett. Bene 1972. december 14-én a spanyol klasszis búcsúmérkőzésén léphetett pályára a spanyol klub fehér mezében.

A mérkőzést a portugál Belenenses ellen játszotta a Real Madrid – éppen 25 évvel a Santiago Bernabéu Stadion megnyitása után –, a madridi együttes kezdőcsapatában Gento és Bene mellett Eusébio is ott volt.

A Real Madrid a 15. percben Gento tizenegyesből lőtt góljával szerzett vezetést – a Belenenses kapujában Félix Mourinho, José Mourinho édesapja állt –, négy percre rá pedig Pirri góljával már 2–0-ra vezetett. Gentót a 27. percben lecserélték, Bene végigjátszotta a találkozót, amely 2–1-es Real Madrid-győzelemmel zárult.

A mérkőzésről ifjabb Bene Ferenc is megemlékezett kedden a Facebookon, a gálamérkőzésen készült fotón (balról) Bene, Santillana, Eusébio, Dobrin és Gento látható.

„Nyugodjon békében Francisco Gento! Köszönöm, hogy egy meccsig édesapám is a Real Madrid játékosa lehetett! Bár évekig hívták, a rendszer nem engedte… Odafent újra együtt lehetnek, a legendák örökké élnek!” – írta ifjabb Bene Ferenc a közösségi oldalán.

2022.05.22 09:58:50

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

A vendégek kiharcolták az európai kupaszereplést, többen is most köszöntek el a Barcelonától.

2022.05.20 14:01:02

Spanyol labdarúgás BABJÁK BENCE

Exkluzív: kulisszatitkok a Real támadójáról volt edzőjétől és a Folha de Sao Paulo újságírójától.

2022.05.10 21:13:45

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Remekelt a Dembélé, Aubameyang kettős, Aspas ismét betalált – Ronald Araújo agyrázkódást szenvedett egy ütközés során.

2022.05.08 11:22:41

Spanyol labdarúgás CSELŐTEI MÁRK

Rengeteg helyzetet dolgoztak ki a hazaiak a friss bajnok, tartalékos Real Madrid ellen, de így is csak egy büntető döntött.

2022.05.07 20:30:59

Spanyol labdarúgás MURÁNYI DOMONKOS

A csereként beálló Ansu Fati góljára az exbarcás Bartra még válaszolt, de aztán elsült Jordi Alba lába…