Női röpi: így kell berúgni az Eb ajtaját – legyőztük Szlovákiát!

PAPP BÁLINT (Zadar)PAPP BÁLINT (Zadar)
Vágólapra másolva!
2021.08.20. 22:46
Kiválóan indult, csodásan végződött – a magyar női röplabdázók a kontinenstorna rajtján roppant fontos három pontot szereztek (3:1) Szlovákia ellen.
Roppant fontos három pontot szerzett a magyar válogatott 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Földi Imre)
Roppant fontos három pontot szerzett a magyar válogatott A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Földi Imre)

 

A magyar–szlovák mérkőzésig is volt hátra még több mint egy óra, nemhogy a szombati Svájc–Magyarország meccsig, amikor a zadari csarnok pályájának szélén az alpesiek tévériportere akkurátusan felmondatta a magyar játékosok neveit a szakmai stáb egyik tagjával. A svájci precizitás tényleg legendás, ám ennél sokkal fontosabb, hogy a mieinkre a kulcsfontosságúnak tekinthető második, svájci csoportmeccs előtt északi szomszédunkkal szemben is létfontosságú csata várt a továbbjutás szempontjából – és ennek szellemében is kezdett a magyar válogatott.

VÉLEMÉNYEK

Gyimes Zsófia, a magyar válogatott centere: – Nagyon vártuk az első csoportmérkőzést, idáig csakis erre koncentráltunk, hiszen mindig csak az éppen előttünk álló feladatra és meccsre készülünk, az a legfontosabb. Ez most is így volt. A szlovákok hasonló erőt képviselnek, mint mi, így nem tudtuk, hogy pontosan milyen is lesz ellenük játszani, de úgy érzem, az elejétől kezdve dominálni tudtunk, ami megadta a lendületet és az önbizalmat, amivel végül be is tudtuk fejezni a meccset. Nagyon örülök, hogy a negyedik szettben jól sikerültek a nyitásaim, főleg, hogy a szervákkal az egyik legjobb szlovák ütőt tudtam megzavarni, le is vitték egy időre a pályáról. Mindig azt szoktam mondani, ha esetleg nem mennek jól az ütések, akkor szeretnék a játék egy másik elemében hozzátenni a mérkőzéshez – ez most a nyitássorozattal sikerült.

Pallag Ágnes, a magyar válogatott ütője: – A szívünk a helyén volt, nagyot küzdöttünk, szerencsére a taktikánk is bevált. Talán csak a harmadik szettben akadtak hullámvölgyek, de visszajöttünk a meccsbe és a már említett szívvel be tudtuk fejezni a mérkőzést. Remélem, szombaton Svájc ellen is hasonló habitussal lépünk pályára és ugyanúgy győzelemmel zárunk. Nehéz megmondani, hogy milyen erőt képviselnek a svájciak, mert mindig napról napra készülünk fel, de szerintem a horvátok elleni első körös vereségük nem mérvadó. Vigyázni kell az ilyen jellegű csapatokkal, mert velük szemben bármi megtörténhet.

Lelkes, összeszedett, bátor és kreatív röplabdát láthatott övéitől a hosszú és színvonalas labdamenetekkel tarkított első játszmában a maroknyi, ám annál hangosabb magyar szurkolótábor. Mert bár a szervezők a világjárvány miatt a nyilvános jegyértékesítésről valóban lemondtak, minimális nézőt beengedtek, így például a csapattagok hozzátartozói is élőben drukkolhattak. Tényleg egyben volt a mieink játéka, ültek a ravasz nyitások, önfeláldozó és hatékony volt a fogadás, az egymással folyamatosan kommunikáló és egymást biztató magyar játékosokat a három legrutinosabb kulcsember, Király-Tálas Zsuzsanna (két pimasz és hanyag labda „átdobással” szerzett pontja élményszámba ment), Pallag Ágnes és a csapatkapitány Szakmáry Gréta igazi vezérként fogta össze és vezette szettgyőzelemig.

Az első szett hajrájára már némileg magukhoz térő szlovákok a másodikra teljesen felébredtek, tartósan el is húztak négy-öt ponttal, ez azonban végül kevés volt a mentálisan erős magyar együttes ellen, amely Pallag, a remeklő Németh és az ászt szerváló Tálas pontjaival a kritikus hajrában fordított és kettő nullára ellépett. A harmadik játszmában sokáig egyik fél sem tudott jelentős előnyt kiépíteni, de nemcsak ez volt eltérés az első két szetthez képest, hanem az is, hogy a szlovákok képesek voltak újítani a valamivel halványabb mieinkkel szemben, így 14:14 után pontosabb támadásaikkal fokozatosan elhúzva szépítettek.

Réges-rég letettünk arról, hogy megfejtsük egy-egy női meccs lélektanát, ezért csak rögzítjük: a negyedik szettben Pekárik Eszter demoralizáló blokkjainak is hála 5:9-ről fordított 11:9-re a magyar csapat, amely visszatalált az első két játékrészben mutatott játékához, így parádés győzelemmel kezdte az Európa-bajnokságot.

RÖPLABDA
Női Európa-bajnokság, csoportkör
C-csoport
MAGYARORSZÁG–Szlovákia 3:1 (20, 23, –20, 18)
Zadar, 400 néző. V: Szimonovszka (montenegrói), Paskevics (orosz)
MAGYARORSZÁG: PALLAG 16, PEKÁRIK 11, NÉMETH A. 19, SZAKMÁRY 19, Gyimes 8, KIRÁLY-TÁLAS 4. Csere: Tóth F. (liberó), Török K., Bagyinka, Kiss G. Szövetségi kapitány: Jakub Gluszak
SZLOVÁKIA: PALGUTOVÁ 16, Abrhámová 7, Krisková 5, RADOSOVÁ 15, Pencová 9, Koseková. Csere: Spanková (liberó), Zernovic 10, Fricová 3, Hrusecká. Szövetségi kapitány: Marco Fenoglio
Az eredmény alakulása. 1. játszma: 6:3, 9:4, 15:8, 18:17, 22:18. 2. játszma: 3:7, 7:10, 13:16, 18:19, 21:20, 22:23. 3. játszma: 4:6, 10:10, 14:16, 16:20. 4. játszma: 4:4, 5:9, 11:9, 15:11, 19:13, 20:17
MESTERMÉRLEG
Jakub Gluszak:
– Úgy kezdtünk és úgy játszottunk, ahogyan azt előzetesen is elterveztük, betartotta a csapat a taktikát és azokat az ütésirányokat támadásban, amire készültünk, alaposan elemeztük a riválist a mérkőzés előtt. A szlovák nagyon jól támadó csapat és nem mindig tudtuk a megfelelő blokkokkal megakadályozni az akcióit. A harmadik szett végén nagy erőket mozgósítottunk azért, hogy megfelelő energiával folytathassuk a negyedik játszmát. Mégsem kezdtük túl jól a negyedik játékrészt, ám Gyimes Zsófi nyitásaival elindult a csapat és a hozzáállásunk is kiváló volt, jól harcoltunk. Ennek, a küzdőszellemünknek, a csapaterőnek és az attitűdnek köszönhetjük a győzelmet.

A csoport másik mérkőzésén
Olaszország–Fehéroroszország 3:0 (20, 18, 16)

A-csoport, Belgrád
Belgium–Azerbajdzsán 3:0 (13, 24, 13)
Oroszország–Franciaország 3:1 (19, –14, 20, 18)

B-csoport, Plovdiv
Németország–Csehország 3:1 (23, –20, 23, 21)
Lengyelország–Görögország 3:0 (16, 20, 19)

D-csoport, Kolozsvár
Hollandia–Finnország 3:0 (10, 10, 18)
Törökország–Ukrajna 3:0 (14, 19, 24)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik