Röpi: „Elértünk arra a szintre, hogy ne csak ott legyünk az Eb-n”

Vágólapra másolva!
2022.10.03. 17:41
null
Szakmáry Gréta (Fotó: Kovács Péter)
A nyáron az olasz élvonalba szerződött Szakmáry Gréta szeretné, ha a magyar női röplabda-válogatott a jövő nyári kontinenstornán előre tudna lépni – írta meg az MTI.

 

A nemzeti csapat 30 éves csapatkapitánya – aki az október végén rajtoló idényben a Cuneo együttesében szerepel – a közmédiának elmondta: nagyon nagy sikernek tartja, hogy a válogatott sorozatban ötödször is kijutott a kontinenstornára, ugyanakkor szerinte eljött az ideje annak, hogy ne elégedjenek meg ennyivel.

„Elértünk arra a szintre, hogy ne csak ott legyünk az Eb-n, hanem előre tudjunk lépni. A tavalyi torna óta generációváltáson is átestünk, sokat fiatalodtunk, de látok lehetőséget a csapatban. A legfontosabb, hogy a tornára fizikálisan és mentálisan is készen álljunk majd” – fogalmazott Szakmáry, aki a jelenlegi válogatottban az egyetlen olyan játékos, aki már a 2015-ös Eb-n is ott volt.

Ennek kapcsán megjegyezte, neki személy szerint is nagy siker a sorozatban ötödik sikeres kvalifikáció, és nagyon motiváltan várja a következő nyarat, amikor természetesen szeretne ott lenni az Európa-bajnokságon. A magyarok tavaly a nyolcaddöntőben a későbbi döntős szerbek ellen búcsúztak.

A jövőre augusztus 15-től szeptember 3-ig tartó belga, olasz, német és észt közös rendezésű Európa-bajnokság csoportkörének sorsolását november 16-án rendezik Nápolyban.

Szakmáry klubcsapatával kapcsolatban arról beszélt: alig két hete van Olaszországban, és egyelőre pozitívak a tapasztalatai. Ugyan a keretük a világbajnokság miatt egyelőre nem teljes, már most remek közösséget alkotnak, a város pedig kicsi, de „olaszos”, amit ő nagyon élvez.

„Nem titok, hogy nagy álmom volt az olasz élvonalban szerepelni, örülök, hogy ez most megadatik. Ugyan az előző, azóta a felkészülés alatt lecserélt vezetőedző hívására jöttem Cuneóba, de az új trénernek, Emanuele Zanininek is szeretném megmutatni, hogy ott a helyem a pályán” – mondta Szakmáry.

Az olasz szakemberről hozzátette, eddig csak férficsapatokkal dolgozott, így kemény személyisége van és már eddig is sokat edzettek, de tanító jellegű meglátásai vannak, Szakmárynak tetszik az edző mentalitása, azzal pedig nincs gondja, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a fizikai felkészülésre.

Az olasz bajnokságot korábbi állomáshelyei alapján a német és a török élvonal keverékének nevezte: előbbiben a gyors játékon, utóbbiban inkább a fizikalitáson van a hangsúly, Olaszországban azonban mindkettőre szükség van. Meglátása szerint ennek is köszönhető, hogy a Serie A a világ egyik legerősebb bajnoksága.

Szezonbeli céljairól úgy fogalmazott, egyénileg szeretné megmutatni egy újabb országban, hogy mit tud, szeretne meghatározó játékos lenni, és hozzásegíteni együttesét az előző idénynél jobb helyezés elérésére. A Cuneo tavasszal a hetedik helyen végzett.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik