R. P. 2021.10.19 10:59 Frissítve: 2021.10.19 16:33

Női röplabda: bosszú – ezért nem válogatott a magyar szupertehetség

Különleges és nagyon bosszantó történet Varga-Inneh Elizabeté, aki az elmúlt évek legnagyobb tehetsége a magyar női röplabdában. A 22 éves játékos a román szövetség bosszúja és a nemzetközi szövetség rendkívül szigorú országváltási szabályzata miatt nem hallgathatta még a himnuszt a magyar válogatottban. Az Origo cikke.

Varga-Inneh Elizabet (Fotó: szon.hu)


Varga-Inneh Elizabet Budapesten született, magyar útlevele van, magyarul beszél. Az édesanyja viszont Nagyváradon él. A probléma forrása egy 2013-as mérkőzés, ekkor történt, hogy az akkor még csak 14 éves Varga-Inneh pályára lépett a nagyváradi ACS Bors együttesében. Kiderült, hogy óriási tehetség, és a román válogatottban is szívesen látták volna.

Csakhogy Varga-Inneh Elizabet kijelentette, hogy az ő álma a magyar válogatott és a magyar himnusz, ezért nem akar a román nemzeti csapatban szerepelni.

A Nemzetközi Röplabda-szövetség szabályzata az országváltással kapcsolatban nagyon szigorú. A szervezet előírása szerint egy játékosnak az az eredeti országa, ahol először pályára lép, és ez lehet akár egy utánpótlás bajnoki is. Mivel a nagyváradiaknál már játszott, röplabdásként románnak számít.

Az országváltáshoz alapvetően a román és a magyar szövetségnek kellene megegyeznie egymással. Korábban a románok – minden bizonnyal a visszautasítás miatt – őrült nagy összeget, 400 ezer eurót kértek (144.3 millió forint), ezt a magyar szövetség persze nem fizette ki. Továbbá két évig folyamatosan a választott hazájában kell élnie. Ez teljesült is, hiszen időközben Varga-Inneh a Fatum-Nyíregyházához szerződött, mivel Romániában felfüggesztették a játékjogát. A szabolcsi klub szerette volna, ha Varga-Inneh röplabdásként is magyarrá válik.

A magyar és román szövetségnek addig kellett volna megállapodnia, amíg Varga-Inneh a szabolcsiak játékosa volt. Időközben a Román Röplabda-szövetség élére új elnök került, aki magyar szempontból lényegesen kedvezőbb feltételeket kínált. Létre is jöhetett volna az üzlet, de ehhez 50 ezer eurós összeg (18 millió forint) felét a magyar szövetségnek, a másikat a Nyíregyházának kellett volna kifizetnie. Ezt a klub nem tette meg, mivel Varga-Inneh ekkorra már elhatározta, hogy a több játéklehetőség miatt Dél-Koreába meg. Így a magyar válogatottság kérdése is okafogyottá vált, hiszen a Nyíregyházának már nem volt érdeke kifizetni a rá eső részt. Ezért tehát egy jó darabig megint várni kell, ha Varga-Inneh Elizabetet a magyar válogatottban akarja valaki látni.

A teljes történetet elolvashatja az Origo cikkében, ehhez kattintson ide!

2021.11.21 14:19:25

Röplabda B. D. K.

A 23 éves sportolónőt egész egyszerűen imádja a kamera.

2021.11.10 09:27:11

Röplabda PAPP BÁLINT

A röplabdázó Inneh-Varga Elizabet csapata egyetlen légiósaként beletanulhat a vezérszerepbe.

2021.10.10 09:10:32

Röplabda THURY GÁBOR

„Kiderült, hogy bunda volt, de erről csak a vezetőség tudott, a játékosok nem. Szép, mi?!”

2021.05.12 10:30:01

Röplabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA

Szűk körű klub tagja lett Jókay Zoltán: mindkét szakágban van már bajnoki és kupaaranya.

2021.04.09 23:28:37

Röplabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Ha megkövetelni nem is lehet, reménykedni muszáj abban, hogy a sport, a játék erősebb.