Már az Akropolisz-ralin bevetik az új Subaru Impreza WRC-t

Vágólapra másolva!
2008.05.20. 16:00
A Subaru-istálló véget vetett a spekulációknak, és bár eredetileg úgy tervezte, hogy a szezon későbbi részében veti be a világbajnokságon vadonatúj versenyautóját, az Impreza WRC-t, változtatott a tervén és előre hozta a bemutatkozást a május 28. és június 1. között tartandó Akropolisz-ralira.
Az új Subaru Impreza WRC
Az új Subaru Impreza WRC
Az új Subaru Impreza WRC
Az új Subaru Impreza WRC

A csapat vezetősége abban bízik, hogy az új autó (amely a csapat jellemzése szerint az utóbbi 15 év legradikálisabb változtatásait magán viselő Impreza) segít majd Petter Solbergnek és Chris Atkinsonnak abban, hogy eséllyel szálljanak harcba akár a győzelemért is. (Egyiküknek sincs még futamgyőzelme az idén, bár az ausztrál pilóta többször is dobogóra állhatott.) Ami a változtatásokat illeti, azok nemcsak technikailag, hanem a dizájn szempontjából is szembeötlőek, mivel a Subaru szakított az 1993 óta minden egyes gyári autóját jellemző festéssel, és a metálkék mellett tette le a voksát – sárga nélkül.

„Nagyon izgatottak vagyunk, hiszen idő előtt mutatjuk be az új Impreza WRC-t – nyilatkozta David Richards csapatfőnök. – Ahogy a legújabb utcai Impreza is mutatja, új éra kezdődik a Subaru életében, és ez a ralira is igaz. Akkor lennék elégedett, ha már az első versenyünkön Görögországban versenyképesek lennénk.”

Richards azt is elárulta, azért mutatják be hamarabb az új autót, mert az már most jobb teljesítményt mutat, mint a 2007-es fejlesztésű Impreza.

„A csapat célja természetesen az volt, hogy a lehető leggyorsabban bemutassa az autót, persze csak miután a tesztek bizonyítják, hogy esélyt ad a továbblépésre” – folytatta Richards.
A továbblépés a Subaru számára mindenképpen a futamgyőzelmeket jelentené, hiszen a csapat pilótája a 2005-ös Mexikó-ralin állhatott a dobogó legfelső fokára. Ami a korábbi eredményeket illeti: 1995-ben Colin McRae, 2001-ben Richard Burns, 2003-ban pedig a jelenleg is aktív Petter Solberg szerzett a márkának egyéni világbajnoki címet.

Solberg az utóbbi időben eléggé frusztrált volt, a legutóbbi Szardínia-ralin már nem is igen állt szóba az újságírókkal. Az egyetlen norvég világbajnok most megtörte a hallgatást és a wrc.com-nak nyilatkozott az új autóról.

„Stresszes heteket, hónapokat élt át a csapatunk az utóbbi időben, de az új autó gyors és versenyképes – mondta Solberg. – Az autó teljes egészében különbözik a jelenlegitől, minden ízében fejlődött. Ez még csak a kezdet, de én már most nagyon büszke vagyok rá. Főleg mert a kezdetektől ott bábáskodtam mellette, úgyhogy egy kicsit a saját gyermekemnek is érzem. Eddig még csak egy napot teszteltem Franciaországban és kettőt Szardínián, és bár jó lett volna még menni vele egy kicsit az első éles bevetés előtt, elfogadom a csapat döntését, és megpróbálom kihozni belőle a maximumot Görögországban.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik