Csillag született Nápolyban – Victor Osimhen élete formájában futballozik

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2023.02.28. 15:31
null
A nigériai Victor Osimhen góljai repítik a Napolit az olasz bajnoki cím felé (Fotók: AFP, Imago Images)
Amikor a Napoli 2020-ban a klub történetének legmagasabb transzferdíját, járulékokkal együtt 71 millió eurót fizetett ki Victor Osimhen játékjogáért, az ügyletet őrült pénzkidobásnak, a Lille-től megszerzett nigériai csatárt szörnyen túlárazottnak gondolta mindenki. Azóta kiderült, jobb üzletet nem is csinálhatott volna a Napoli.

Több világklasszis labdarúgóról köztudott, hogy nehéz körülmények között nőtt fel, sok minden hátráltatta az életben, míg végre eljutott a csúcsig, ezért hajlamosak vagyunk átsiklani egy-egy újabb hasonló történet felett. Victor Osimhen esetében nem érdemes, mert igazán inspiráló, honnan hová jutott el.

Nigéria legnépesebb városában, Lagosban született 1998. december 29-én, ott is nőtt fel hétgyerekes családja legfiatalabbjaként. Hatéves volt, amikor elveszítette az édesanyját, apja nem sokkal később munkanélküli lett, így a gyerekek idejük nagy részét az utcán töltötték, s különböző módokon próbáltak pénzt keresni. „Egyik bátyám újságot árult az utcán, a nővérem narancsot, én pedig üveges ásványvizet, így próbáltuk segíteni apánkat” – elevenítette fel gyerekkorát a France Footballnak.



Osimhennek az egyetlen kitörési lehetőséget a futball jelentette, ami annyira jól ment neki, hogy előbb a lagosi labdarúgó-akadémiára vették fel, majd bekerült az U17-es nigériai válogatott világbajnoki keretébe, a 2015-ös chilei torna után pedig örökre megváltozott az élete. Osimhen kezdőként kapott helyet a csapatban, amelynek tagjaként 10 gólt szerzett a vb-n, s Nigéria világbajnok lett. Az akkor 16 éves csatárra több európai klub is felfigyelt, végül a német Wolfsburg szerződtette.

Németországból előbb kölcsönbe került a belga Charleroi-hoz, majd 2019 júliusában nem kevesebb mint 22.4 millió eurót fizetett ki érte a francia Lille, amely akkor még nem tudhatta, mekkora üzletet csinált vele. Osimhen 38 tétmeccsen 18 gólt szerzett a Lille színeiben egy idény alatt, kétszer a Bajnokok Ligájában is beköszönt, a Napoli pedig 2020 nyarán kifizette érte a 71 millió eurós kivásárlási árat. Sokan őrültségnek, ablakon kidobott pénznek tartották a klubrekordot jelentő átigazolási összeget – s kezdetben úgy is tűnt, a rosszakaróknak lesz igazuk. Osimhen jól játszott és termelte a gólokat – már amikor a pályán volt, mert rengeteget hagyott ki sérülés miatt.


A 2021–2022-es évadban aztán már 18 gólig és 6 gólpasszig jutott – a mostani idényben pedig minden képzeletet felülmúl. Élete legjobb formájában futballozik hétről hétre, remekül passzol a Napoli rendszerébe, magabiztos, és élvezi edzője, Luciano Spalletti bizalmát. Osimhen minden sorozatot figyelembe véve 25 meccsen 21 gólnál jár, toronymagasan vezeti a Serie A góllövőlistáját és már betalált a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában is – úgy tűnik, megállíthatatlan. Teljesítménye jelentősen hozzájárul a Napoli elképesztő sikerességéhez: a csapat 24 forduló után 18 pontos előnnyel vezeti a Serie A tabelláját, a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első meccsén 2–0-ra legyőzte idegenben az Európa-liga-címvédő Eintracht Frankfurtot…


De mitől ennyire különleges Osimhen, miben emelkedik ki csatártársai közül? Először is: szinte tökéletes a testfelépítése, az izomzata, 185 centiméteres magasságához rendkívüli fizikai erő párosul, emellett villámgyors, elképesztő a kezdősebessége, sprintereket megszégyenítő a futógyorsasága. Másodszor: technikailag is képzett, briliáns a fejjátéka, s miután lenyűgöző a súlypontemelkedése, hihetetlen magasságba megy fel a labdáért, amelyet jól is helyez fejjel – nem véletlen, hogy e tekintetben gyakran Cristiano Ronaldóhoz hasonlítják. A lövései is elképesztően erősek, s amint megtanulta hatékonyan leszorítani őket, már jóval pontosabbak is, mint korábban. Jól kerül helyzetbe, remekül előzi meg a védőit, fut be üres területre, ismeri fel a védők helyezkedését, s alakít ki akár magának, akár társainak lövőhelyzetet. Képes a kapu előtt gólveszélyt jelenteni, de az összjátékból, a támadásépítésből is kiveszi a részét – kifejezetten labdaügyes. És akkor még nem beszéltünk a védekezéséről, az ellenfél letámadásában a fáradhatatlansága és a sebessége is hasznára van. Mindent összevetve: elképesztően komplett, kész játékos, aki egy jó rendszerben bármelyik csapatban képes a góltermelésre.


És hogyan tovább? Bár a Napoli minden bizonnyal bajnok lesz Olaszországban, 1987 és 1990 – Diego Maradona érája – után újra scudettót ünnepelhet, s még talán a Bajnokok Ligájában is valóra válthatja a rajongók álmát, az idény végén szinte biztos, hogy lecsap Osimhenre a világ leggazdagabb klubjainak egyike, és 100 millió euró feletti összeget csenget ki érte. A két legtöbbet emlegetett egyesület vele kapcsolatban a Manchester United és a Chelsea. Mindkét Premier League-klubnak kellene egy igazi befejező csatár, aki szállítja a gólokat, és még a támadásépítésben is hasznos.

A két érdeklődő jelenlegi formáját és játékát elnézve a Unitedbe talán jobban passzolna Osimhen – de bárhová is kerül, valószínű, hogy jövő ilyenkor már az angol liga is a lábai előtt hever…

Már 19 bajnoki gólnál jár a 2022–2023-as idényben
Már 19 bajnoki gólnál jár a 2022–2023-as idényben
AZ EURÓPAI ARANYCIPŐ „ÁLLÁSA” FEBRUÁRBAN
1. Erling HAALAND (Manchester City) 27 x 2 54 pont
2. Victor OSIMHEN (SSC Napoli) 19 x 2 38 pont
3. Amahl PELLEGRINO (FK Bodö/Glimt) 25 x 1.5 37.5 pont
4. Harry KANE (Tottenham Hotspur) 17 x 2 36 pont
5. Kylian MBAPPÉ (Paris Saint-Germain) 17 x 34 pont
6. Enner VALENCIA (Fenerbahce SK) 22 x 1.5 33 pont
7. Folarin BALOGUN (Reims) 15 x 2 30 pont
Jonathan DAVID (Lille OSC) 15 x 2 30 pont
Robert LEWANDOWSKI (FC Barcelona) 15 x 2 30 pont


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. február 25-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik