Vadócz Krisztiánék bent maradtak, Vass Ádámék feljuthatnak

Vágólapra másolva!
2009.06.08. 11:06
Lassan valamennyi európai labdarúgó-bajnokságban véget érnek a 2008–2009-es idény küzdelmei, így elérkezett az idő, hogy visszapillantsunk külföldön játszó futballistáink elmúlt szezonban nyújtott teljesítményére. Sorozatunk következő részében olaszországi és spanyolországi légiósaink teljesítményét vizsgáljuk meg.
Vass Ádám (balra) csapata, a Brescia csütörtökön tehet újabb lépést a Serie A felé
Fotó: Action Image (archív)
Vass Ádám (balra) csapata, a Brescia csütörtökön tehet újabb lépést a Serie A felé
Vass Ádám (balra) csapata, a Brescia csütörtökön tehet újabb lépést a Serie A felé
Fotó: Action Image (archív)
Vass Ádám (balra) csapata, a Brescia csütörtökön tehet újabb lépést a Serie A felé

OLASZORSZÁG
Serie A
Az olasz labdarúgó-bajnokság legmagasabb osztályában idén mindössze egy magyar származású játékos lépett pályára, a szombathelyi születésű, ám osztrák válogatott futballista, Garics György.

Garics a bajnokságot a 11. helyen befejező Atalanta alapembere volt a szezonban, 35 mérkőzésen lépett pályára a bergamói együttesben, egy gólt szerzett és adott egy gólpasszt is.

Serie B
A másodosztályban már szép számmal szerepeltek hazánkfiai, ki több, ki kevesebb szereplési lehetőséggel.

Az utolsó előtti, 21. helyen záró US Avellino három magyar játékost is foglalkoztatott a 2008–2009-es szezonban, Vaskó Tamást és Koman Vladimirt, és egy rövid ideig Szatmári Lorándot.

Vaskó Tamás a mérkőzések több mint 70%-án pályára lépett együttesében, ezeket a találkozókat általában végig is játszotta. A bizalmat jó játékkal és a Brescia, valamint a Piacenza ellen szerzett góljával hálálta meg.

Koman szintén gyakran szerepelt az Avellinóban, ám gyakori lecserélése miatt – tizennégy mérkőzésen is hamarabb mehetett zuhanyozni – sokkal kevesebb játékpercet töltött a pályán, mint Vaskó.

A rendelkezésére álló játékidőt azonban igyekezett minél hasznosabban tölteni, az utolsó fordulókban kifejezetten jól játszott, ő szerezte csapata utolsó két találatát is a Treviso és a Modena ellenében.

Hármuk közül Szatmári volt legkevesebb ideig a klub alkalmazásában, mindössze három mérkőzésen lépett pályára az ősszel, még gólt is lőtt, igaz, a nyitófordulóban szerzett találata kevésnek bizonyult a Livorno ellen.

Szatmári ezenkívül a negyedosztályban szereplő Monopoliban is pályára lépett tizenhárom alkalommal, gólt azonban nem szerzett.

A negyedik helyen és ezzel rájátszást érő pozícióban végző Brescia is két magyar játékossal a keretében vágott a szezonnak: Vass Ádámmal és Feczesin Róberttel.

Vass Vaskóhoz hasonlóan aktív részese volt csapata szereplésének, ám éppen az utolsó fordulóban rontotta kissé az összképet 17 perc játék után alatt kapott piros lappal.

Csapattársa, Feczesin kevesebb időt kapott Alberto Cavasin vezetőedzőtől, ám a Modena elleni, 3–1-re megnyert találkozón az ő góljával fordította meg a mérkőzést a Brescia.

A Brescia a rájátszás elődöntőjében az első mérkőzésen, az Empoli otthonában 1–1-es döntetlent ért el, így kedvező helyzetből várhatja a csütörtöki visszavágót.

Az Internazionalétól kölcsönvett Filkor Attilával ugyanakkor alig számoltak a Sassuolónál, mindössze 10 mérkőzésen lépett pályára a tehetséges középpályás, ráadásul mindegyiken csereként, így összesen alig több, mint kétmérkőzésnyi időt kapott.

A Grosetto színeiben Csizmadia Csaba is pályára lépett a Serie B-ben, mind az öt alkalommal kezdőként, ám májusban a csapat és a játékos útjai különváltak, mert a jövőben a horvát NK Slaven Belupóban folytatja.

Serie C
A harmadik osztályban a Virtus Lancianóban 13-szor szerepelt Bognár Zsolt, ezeken a találkozókon gólt nem sikerült szereznie.

Vadócz Krisztián (balra) csapata, az Osasuna bravúros hajrájának köszönhetően bent maradt a Primera Divisiónban
Fotó: Action Images (archív)
Vadócz Krisztián (balra) csapata, az Osasuna bravúros hajrájának köszönhetően bent maradt a Primera Divisiónban

SPANYOLORSZÁG
Primera División
A spanyol labdarúgó-bajnokság élvonalában a tavaly nyáron Osasunába szerződő Vadócz Krisztiánnak szurkolhattunk, hogy együttesével harcolja ki a bentmaradást.

Vadócz ugyan nem tudott alapemberré válni együttesében, ám így is húsz bajnoki mérkőzésen, valamint négy kupatalálkozón lépett pályára.

A bajnokságban két gólt is szerzett: az Almería elleni találkozón ő biztosította be a 3–1-es Osasuna-sikert, míg az Atlético Madrid otthonában elért 4–2-es bravúrgyőzelemnél az első félidő hajrájában az ő találatával szerzett újra vezetést az Osasuna.

Segunda División
Az MTK-tól tavaly nyáron egy évre kölcsönadott Balogh Béla mindössze hat bajnoki, illetve egy kupatalálkozón szerepelt a Real Murciában, összesen 509 percet töltött a pályán.


Segunda B
A spanyol harmadosztályban szerepel a Real Madrid fiókcsapata, az RM Castilla, amelyben Szalai Ádám nagyszerű szezont teljesített, 37 találkozón 16-szor is eredményes volt, s ezzel Alberto Bueno Calvóval és Edouard Kabambával holtversenyben a hatodik helyen záró csapat házi gólkirályaként végzett.

Szalait remek teljesítményének köszönhetően és a Real Madrid támadóit sújtó sérülések miatt Juande Ramos vezetőedző nevezte a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszára, ám pályára nem lépett.

STATISZTIKÁK

OLASZORSZÁG
JÁTÉKOS CSAPAT MÉRKŐZÉS GÓL GÓLPASSZ JÁTÉKPERC
Serie B (másodosztály)
Koman Vladimir Avellino – kölcsönben a Sampdoriától 28 (3) 4 1 1952
Vaskó Tamás Avellino 30 (5) 2 - 2358
Filkor Attila Sassuolo – kölcsönben az Intertől 10 (10) 0 0 185
Vass Ádám Brescia 30 (8) 0 1 2071
Feczesin Róbert Brescia 21 (11) 1 0 895
Szatmári Loránd Avellino ősszel – kölcsönben a Regginától 3 1 0 168
Csizmadia Csaba Grosetto 5 0 0 404
Üveges Szabolcs Parma – tartalék, kölcsönben az Újpesttől - - - -
Varga Roland Brescia – tartalék - - - -
Serie C/1 (harmadosztály)
Bognár Zsolt Lanciano 13 (6) 0 0 602
Orosz Márk Crotone - - - -
SPANYOLORSZÁG
JÁTÉKOS CSAPAT MÉRKŐZÉS GÓL JÁTÉKPERC
Primera División
Vadócz Krisztián Osasuna 20 (8) 2 1091
Segunda División (másodosztály)
Balogh Béla Real Murcia 6 (1) 0 419
Segunda B (harmadosztály)
Szalai Ádám Real Madrid Castilla 37 (4) 16 2835
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik