L. P. I. 2021.03.02 10:01 Frissítve: 2021.03.02 10:09

Ökölvívás: még egy olimpiai kvóta? Négy sikeren múlhat...

Gálos Roland (és Fodor Milán?) mellett talán Hámori Ádám is ott lehet Tokióban, az európai selejtezőt Londonban folytathatják.

Hámori Ádám lesz a 91 kilós orosz, bolgár, brit és fehérorosz ökölvívó legnagyobb szurkolója Londonban (Fotó: Török Attila)

 

Egy ökölvívónk már biztos olimpiai résztvevő: az 57 kilós Gálos Roland.

Hárman egy, illetve két győzelemre állnak Tokiótól: a lengyel Damian Durkacz ellen ki-ki meccset vívó Fodor Milán (63 kg), továbbá a kisebb eséllyel, de még versenyben lévő Pribojszki Kata (60 kg) és Nagy Tímea (75 kg). Ők a tavaly márciusban a járvány miatt félbeszakított londoni tornán elért eredményeik alapján várnak a sorukra immár majdnem egy éve, és június elején elvben folytathatják a kvalifikációt – alighanem újra Londonban.

Nem volt ez ennyire egyértelmű, hiszen eredetileg 2021. április lett volna az új időpont, ám az élet újraírta a forgatókönyvet, hiszen a Covid–19 második hulláma nem tette lehetővé a tavaszi versenyrendezést, főleg nem Nagy-Britanniában. A német és a magyar szövetség is jelezte, hogy adott esetben beugrana rendezőnek, a NOB illetékes munkacsoportja azonban kitart a brit főváros mellett. Így június 4. és 8. között nemcsak onnan, de ott is folytathatják, ahol tavaly félbeszakadt a kvótavadászat. (Azok is kesztyűt húznak, akik már kiharcolták a tokiói részvételi jogot, így Gálos Roland is negyeddöntőzik – neki a tokiói kiemelés miatt nem lényegtelen, hogy miképpen zár a londoni Copper Boxban.)

A NOB illetékes munkacsoportja (az IOC Boxing Task Force) a világselejtező eltörlésével kész helyzet elé állította a világ ökölvívását, hiszen 2017-ig visszamenőleg a világranglistáról tölti fel a kontinentális kvalifikációs tornák után még megmaradó helyeket. Igen ám, de például a magyar nők az adott időintervallum nagy nemzetközi versenyeinek jó részén nem is indultak el – ergo: a ranglistán sem állnak sehogy. A 2017-es és a 2019-es világbajnokság, továbbá a 2019-es Európa-bajnokság nem éppen csillogó eredményei alapján a férfiak sem reménykedhetnek olyan nagyon, sőt.

De Gálos és Fodor mellett egy harmadik esély is él. A 91 kilós Hámori Ádám (Fitt Box Kőszeg) ugyanis pillanatnyilag a rangsor 26. helyén áll, Európából négyen előzik meg: az orosz Muszlim Gadzsimagomedov, a bolgár Radoszlav Pantaleev, a brit Cheavon Clarke és a fehérorosz Vlagyiszlav Szmjahlikov. Valamennyien versenyben vannak a tavalyi-idei londoni tornán, ráadásul első négy kiemeltként külön ágon, így nem ördögtől való, sőt papírforma, hogy meg is szerzik a négy kiadó kvótát. És akkor a ranglistáról Hámorié lenne az európai hely. Úgyhogy júniusban ne csak Fodornak, Pribojszkinak és Nagynak, hanem a fenti négy vadidegen nehézsúlyú úriembernek is szurkoljunk!

Mindeközben a NOB-bal momentán nehezen kibékíthető viszonyban álló nemzetközi szövetséggel kapcsolatos hír, hogy az AIBA versenybizottságának mostantól magyar az alelnöke: a hazai szövetség főtitkára, Tóth Zsuzsanna. Az elmúlt évek sportdiplomáciai hányattatásai után ennek is igazán örülhetünk.

2022.01.25 09:31:08

Ökölvívás SZABÓ GÁBOR

Frigyes Dezső nyert az évkönyvekből a világháború után kitörölt wroclawi Európa-bajnokságon.

2021.10.17 12:43:00

Ökölvívás THURY GÁBOR

Pezsgés nehézsúlyban: Tyson Fury Deontay Wildert győzte le, Olekszandr Uszik Anthony Joshuát.

2021.10.06 12:21:30

Ökölvívás MTI/K. B.

A legtöbb pénzt a „Sting Like a Bee” (Csípj, mint egy méh) című alkotásért adták.

2021.10.04 00:25:36

Ökölvívás L. PAP ISTVÁN

ALAPVONAL. Több mint tíz gyanús összecsapást találtak Rióban – tegyük hozzá, eddig nem nagyon rendeztek olyan olimpiát, amelyiken ne lett volna »több mint tíz gyanús összecsapás«.

2021.09.16 23:20:20

Ökölvívás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Nem győzöm hangsúlyozni, két nyugdíjas bokszoló bohóckodásáról beszélünk. Ringbeli mozgásuk sokszor jobban hasonlított családi lakodalmon táncoló nagybácsikéra, mint profi bunyósokéra – hiába, az idő kerekét nem lehet visszaforgatni. Összesen százöt év állt a szorítóban.