Gyász: meghalt Teófilo Stevenson, a kubai bokszkirály

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2012.06.12. 06:37
null
Stevenson 60 éves volt (Fotó: Action Images – archív)
Címkék
Szívroham következtében elhunyt a világ ökölvívásának egyik legnagyobb egyénisége, Teófilo Stevenson, Kuba háromszoros olimpiai bajnoka.

Egy kubai sporttisztviselő közlése szerint a 60 éves Stevensont hétfőn érte a halál Havannában. További részletek egyelőre nem ismeretesek.

Stevenson – akinek pusztító erejű jobb kezétől valósággal rettegtek az ellenfelei – három egymást követő nyári játékokon, 1972-ben Münchenben, 1976-ban Montrealban és 1980-ban Moszkvában (az elődöntőben a magyar Lévai Istvánt pontozással legyőzve) lett nehézsúlyban bajnok.

Ez rajta kívül csak a magyar Papp Lászlónak és az ugyancsak kubai Felix Savónnak sikerült, ők szintén három-három ötkarikás aranyat szereztek.

1976-os montreali győzelme után amerikai menedzserek ötmillió dollárt ajánlottak fel Stevensonnak, hogy profi bokszolónak állva megküzdjön a nehézsúly „királyával", Muhammad Alival, ő azonban kitartott a profizmust tiltó kubai forradalom mellett, és visszautasította a felkérést.

Stevenson az olimpiai érmek mellett három világbajnoki cím birtokosa is volt. Húszéves pályafutása alatt 321 mérkőzést vívott, ebből 301-et megnyert.

Az aktív ökölvívás befejezése után edzőként, illetve a kubai ökölvívó-szövetség alelnökeként tevékenykedett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik