Balzsay Károly néhányszor meg szeretné védeni világbajnoki övét

Vágólapra másolva!
2009.04.24. 00:14
Balzsay Károly első világbajnoki címvédő összecsapására készül, szombaton Krefeldben az új-zélandi Maselino Masoe ellen lép a kötelek közé. A Bokszvilágszervezet (WBO) nagyközépsúlyú bajnoka tudja, akárcsak az életben, a bunyóban is könnyebb megszerezni valamit, mint megtartani.
Balzsay Károly többször is megvédené címét
Fotó: Czagány Balázs (NS-archív)
Balzsay Károly többször is megvédené címét
Balzsay Károly többször is megvédené címét
Fotó: Czagány Balázs (NS-archív)
Balzsay Károly többször is megvédené címét

– Meddig nézegette a világbajnoki övét a januári, Gyenisz Inkin elleni győzelmét követően?
– Annyira azért nem nézegettem, amikor jártam élménybeszámolókra, vittem magammal. Az viszont tény, hogy amikor rápillantottam, és megláttam a World Champion feliratot, mindig jó érzés fogott el.

Masoe K. O.-mérlege káprázatos

A szamoai születésű Masoe mérlege 29 győzelem és 5 vereség, ami figyelemre méltó adat, hogy 27-szer a kiírt menetszámnál előbb intézte el ellenfelét, ez jobb mint 79 százalékos mutató. Igaz, vereségei közül háromszor ő sem húzta ki a tervezett menetszámot. Zömmel középsúlyban bokszolt, 2008-ban ment fel nagyközépsúlyba, ebben a kategóriában 3 összecsapása volt, az elsőt a 4. menetben technikai K. O.-val elvesztette. Középsúlyban olyan jó nevű bunyósok ellen bukott el jelentős meccseket, mint a krefeldi gálán szintén fellépő Felix Sturm vagy éppen Randy Griffin. Kilenc évvel ezelőtt Tito Mendozáról kapott ki középsúlyban, akit 2007 novemberében Drezdában Erdei Zsolt győzött le.
– Akkor úgy kérdezem, hogy mikorra ülepedett le, hogy világbajnok lett?
– Nekem még mindig furcsa. Van bennem egy olyan érzés, hogy ezt az eredményt senki sem veheti el tőlem, azért hajtottam, hogy profi világbajnok legyek, és végre megvan. Ugyanakkor kimondottan kellemetlenül éreztem magam, amikor a meccs után először lementen edzésre, és Arthur Grigorjan, a klub korábbi világbajnoka, jelenleg edzője elordította magát: Megjött a világbajnok!

– Feszengett?
– Kicsit, mert teátrális volt. Ráadásul az edzőteremben mindenki azért küzd, hogy világbajnok legyen, tehát nem is olyan nagy szám. Viszont azt is tudom, hogy Arthur komolyan gondolta, mert ő ilyen.

– Elérte, amit akart, mi az újabb cél?
– Most az, hogy minél többször megvédjem a világbajnoki címem.

– Azért az ember kitűz maga elé egy számot, még akkor is, ha nem feltétlenül a maga ura. Mennyi az a minél többször?
– Négyszer-ötször legalább meg kellene védenem az övet.

– Aztán jöhet a címegyesítés?
– Célként nem fogalmaztam meg, de ha van rá lehetőség, miért ne?!

– Erdei Zsolt említette, hogy visszavettek a meccspénzéből. Ez önnél is így van?
– Néhány mérkőzésben már megállapodtunk, mármint az anyagiakat illetően. Azt szoktam mondani, akkora összegről van szó, hogy azt az Universum a válság ellenére ki tudja fizetni…

– Szombati ellenfele, Maselino Masoe hogyan került képbe?
– Még Bedák Zsolti meccsén odajött a klub egyik elöljárója, Dieter Poszwa, s mondta, hogy Masoe kiszemelt, s amikor az új-zélandi aláírta a szerződést, azt is rögtön közölték velem.

– Mit gondolt, ezt a 42 éves bácsit azért elveri, nem?
– Mindenki így áll hozzá, s ez roppantul idegesít! Igen, le szeretném győzni.

Felix Sturmé a főmeccs Krefeldben

A boxrec.com középsúlyú világranglistáján 3., bosnyák származású Felix Sturm az Universum egyik ékköve, ráadásul nagy presztízsű kategóriában, a középsúlyban. A 30 éves Sturm (31–2–1, 13 K. O.–T. K. O.) mérlege azt mutatja, nem nagy az ütőereje, ellenfelének, a japán Koji Szatónak annál inkább: a 28 esztendős bunyós 14 összecsapásából 13-at idő előtt nyert meg, ez 92 százalékos mutató! A tét a Bokszvilágszövetség (WBA) világbajnoki öve. Sturm két vereségét (egykori) nagymenőktől szenvedte el: 2004-ben a WBO címéért Oscar De La Hoya győzte le pontozással, míg 2006-ban a spanyol Javier Castillejo a 10. menetben technikai K. O.-val a WBA övéért. Érdekesség, hogy középsúlyban bokszolt Balzsay kihívója ellen is, éppen a Castillejo-csatát megelőzően, és pontozással verte meg az új-zélandit.
– Mit tud Masoe?
– Gyors, és erős ütései vannak.

– De azért könnyebb lesz, mint Inkin ellen, aki folyvást csak jött, s nem is volt ügyetlen?
– Remélem. Inkin folyamatosan támadott, az új-zélandi inkább ritmust vált.

– Győzelme esetén jöhet a budapesti gála. Hogyan áll az Universum a szervezéssel?
– Ez jó kérdés! Komolyra fordítva a szót, borzasztóan örülnék, ha hazai közönség előtt bokszolhatnék Madárral együtt. A vezetőség azt állítja, nagy valószínűséggel lesz gála. Én is bízom benne, de van már annyi tapasztalatom, hogy arra mondom, hogy biztos, ami már elmúlt.

– Erdei Zsoltot említette: ha jól tudom, egy tavalyi kivételtől eltekintve mindketten bokszoltak az Universum gáláin, most viszont Madár csak nézőként lesz jelen. Ez zavarja a felkészülésben?
– Ezt nem így kell nézni. Világbajnok akartam lenni, most néhányszor meg szeretném védeni az övet, s ehhez akkor is melózni kell, ha van Madár, ha nincs. Ilyenkor az utolsó héten nem olyan feszes a program, amíg nem jöttek meg a családjaink, együtt mentünk a kötelező rendezvényekre, a sajtóedzésekre és sajtótájékoztatókra. De ami fontosabb, hogy jókat dumáltunk. Most meg azon veszem észre magam, hogy a reggeli után egyedül megyek sétálni, mert a Bedák testvérek sincsenek itt. Kószálok Düsseldorfban a Rajna-parton, mondjuk a környéket ismerem, mert már harmadszor van a közelben meccsem. De azért hiányzik Madár. Egy-egy jó benyögés oldja a mérkőzések előtti feszültséget.

– Miért, feszült? Ez azt jelenti, ilyenkor magában lebokszolja a meccset?
– Isten őrizz! Néhány lehetséges szituáció bevillan, hogyan oldanám meg, de nem szabad a nap 24 órájában bunyózni.

– Mennyire kíséri figyelemmel súlycsoportja történéseit?
– Kénytelen vagyok, mert feleségem, Tücsi számon tartja, mi történik a nagyközépsúlyban.

– Akkor így kérdezem: mi történik még a hétvégén ebben a kategóriában?
– Az az angol srác Amerikában bokszol, aki Jean Pascalt legyőzte. Még korábban volt arról szó, hogy Pascal lesz az ellenfelem, úgyhogy fél szemmel figyeltem.

– Talált, Carl Froch mérkőzik Jermain Taylorral a WBC övéért.

Amerikában a WBC vb-öve a tét

Balzsay súlycsoportjában szombaton még egy világbajnoki címmérkőzést rendeznek: a Connecticut állambeli Mashantucket ad otthont a Bokszvilágtanács világbajnoka, Carl Froch (24–0–0, 18) és a kihívó, Jermain Taylor (28–2–1, 17) összecsapásának. Az „A cobra” becenévre hallgató veretlen brit 2008-ban szerzete meg az övet a kanadai Jean Pascallal szemben, a kihívó amerikai a rutinosabb róka, 20 éves, s volt már a WBC, a WBO és az IBF szervezetek egyesített világbajnoka. Mindkétszer Kelly Pavliktól kapott ki, első veresége világbajnoki címébe került. De! Kétszer legyőzte Bernard Hopkinst, Cory Spinks és legutóbb Jeff Lacy ellen is nyert, utóbbi győzelem jelentette számára a WBC-nél a kihívói pozíciót. „Hasonló stílusú bunyósok ellen készültem, mint Taylor, akinek láthatóan nagy az önbizalma, de egyelőre én vagyok a bajnok. Veretlen maradtam, csak kevesen akarnak velem bokszolni. Még Joe Calzaghe sem akart ellenem kiállni. Megmutatom az amerikaiaknak, mire képes A cobra – mondta a mérkőzés előtt Froch.
„Újra kiéheztem a sikerre, hiába veretlen, ha elkapom, elaltatom. Jó, hogy ebben a súlycsoportban bokszolok, mert nem kell annyira törődnöm a fogyasztással. Emlékezetes csatában leszek ismét világbajnok, az ilyenfajta mérkőzések dobnak fel. – nyilatkozta Jermain Taylor.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik