Vitalij Klicsko sporttörténelmet írhat a nigériai Samuel Peter ellen

Vágólapra másolva!
2008.10.11. 11:19
Nem kétséges, Berlinben Klicskónak szurkolnak majd a Bokszvilágtanács (WBC) trónjáért kiírt mérkőzésen, már csak azért is, mert öccsével, Vladimirral ellentétben kitartott az Universum edzője, Fritz Sdunek mellett. Mindkét ökölvívó sorsfordítónak tartja az összecsapást: „Vissza akarom küldeni Vitalijt a nyugdíjba” – jegyezte meg a 28 éves Samuel Peter (30–1–0, 23 K. O.-T. K. O.). A 37 esztendős Vitalij Klicskónak (35–2–0, 34) éppen az ellenkező a szándéka: „Nem hiszem, hogy pályafutásom utolsó csatája következne. Végre nem kínoznak sérülések, és visszaszerzem a világbajnoki övet.”
Peter (jobbra) nem szívesen válna meg világbajnoki övétől
Fotó: Action Images
Peter (jobbra) nem szívesen válna meg világbajnoki övétől
Peter (jobbra) nem szívesen válna meg világbajnoki övétől
Fotó: Action Images
Peter (jobbra) nem szívesen válna meg világbajnoki övétől

Klicsko 2004. december 11-én bokszolt legutóbb, amikor Las Vegasban megvédte a WBC világbajnoki címét Danny Williamsszel szemben. Vitalij következő mérkőzése 2005-ben lett volna esedékes Hasim Rahman ellen, de az ukrán térde és háta is megsérült, így le kellett mondania az összecsapást.

NEHÉZ A VISSZATÉRÉS, DE NEM LEHETETLEN

James J. Jeffries hat év kihagyás után 1910-ben kikapott Jack Johnsontól, aki ezzel megvédte a címét. Jeffries ezt megelőzően 1904-ben bokszolt. Muhammad Ali 1978-ban legyőzte Leon Spinkset, de két év múlva, 1980-ban vereséget szenvedett Larry Holmestól. Sugar Ray Robinson 1984 után 1987-ben sikeresen tért vissza, középsúlyban Marvin Haglert legyőzte, de 1991-ben nagyváltósúlyban vesztett Terry Norris ellen, majd 1997-ben középsúlyban Hector Camachótól is kikapott.
Amennyiben Vitalij Klicsko nyer, történelmet ír: testvérével együtt négy világbajnoki címet birtokolnának, mert Vladimir jelenleg a Bokszvilágszervezet (WBO), a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF) és a Nemzetközi Bokszszervezet (IBO) világbajnoka. A Bokszvilágszövetség (WBA) címét az üzbég Ruszlan Csagajev védi, míg Vitalij legutóbb 2004. április 24-én ülhetett fel a WBC trónjára, miután Corrie Sanders ellen győzött. „Nagy vágyunk Vladimirral, hogy egy időben birtokoljuk a világbajnoki öveket. A következő lépés az lenne, hogy valamennyi jelentős szervezet vébécíme a birtokunkban legyen” – nyilatkozta Vitalij Klicsko. Öccse, Vladimir szerint az álom valóra válik, s nemsokára valamennyi számottevő szervezet trónján ők ülnek majd.

A bokszvilágot különösen az foglalkoztatja, vissza lehet-e térni négy év kihagyást követően? Klicskót és Petert mindenki nagy ütőerejű bunyósnak tartja, igaz, Vitalij elég sérülékeny, ez okozta a vesztét a Lennox Lewis elleni meccsén is, amikor sérülés miatt le kellett léptetni. Sokan ennek tulajdonítják, hogy nem bokszol felhozó mérkőzésen, hanem egyből a vb-címért áll ki. Ebben a döntésben azonban sok a kockázat. Más a tükör előtt a mozgást csiszolni, ugrókötelezni, mint élesben csatázni. Ez még olyan tapasztalt sportolót is megtéveszthet, mint Vitalij Klicsko. Ami viszont mellette szól, hogy Peter 184 centiméteres magassága nem éppen dalia termet a nehézsúlyban. Az pedig lélektanilag serkentheti az ukránt, hogy Vladimir pontozással legyőzte a szombati riválist. Mindkettőjüket sújtja ugyanakkor, hogy viszonylag nagy tömeget kell cipelniük a kötelek között.

De hogyan látják a vetélytársak? James Toney, aki kétszer is kikapott pontozással Petertől: „Nagyon úgy fest, hogy végre valaki kiradírozza az egyik Klicsko kislányt, aki nem tudom, hogyan sírta ki magának ezt a lehetőséget. Én pedig közelebb kerülök hozzá, hogy majd leverjem az adósságomat ezen a randa képű Samuel Peteren. Peter K. O.-győzelmét várom.”

Chris Byrd, korábbi nehézsúlyú világbajnok, aki legyőzte Vitalij Klicskót: „A nehézsúly és az ökölvívás történetének egyik legjelentősebb összecsapása következik, hiszen ha Vitalij nyer, testvérével sporttörténelmet írnak. Az ellenfél aktív, Vitalij pedig több évet kihagyott, és ugye a hátát is állandó sérülések nyúzzák. Ráadásul egyből a címért bunyózik, az egyik legkeményebb riválissal. Ha Vitalij távol tud maradni, kihasználja a magassági fölényét, akkor Peternek komoly problémái lesznek.”

Oleg Maszkajev, akit Peter intézett el: „Ha Vitalij le tudja magáról rázni a ringrozsdát, akkor meggyőződésem, hogy nyerni fog.

A korábbi klubtárs, a 2004 januárja óta félnehézsúlyú világbajnok Erdei Zsolt a következőképpen vélekedik az esélyekről: „A négy év kihagyás elképesztően sok. Olyan, mintha a 2004. szeptemberi, budapesti meccsem óta nem bokszoltam volna! El sem tudom képzelni. De mégis azt mondom, nem ez a legnagyobb probléma, hanem az életkora. Vitalij van elég elszánt ahhoz, hogy a felkészülést tökéletesen végigcsinálja, de be kell kalkulálni, hogy 37 évesen minden lassabban megy. Ugyanakkor a magassági és az erőfölény mellette szól; ha az elején nem akarja döntésre vinni a dolgot, s nem fogy el, akkor ő az esélyes.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik