Találatok a scouting címkére

Találatok száma: 17

Adottságok, megfigyelés, kiválasztás – Haalandtól Sigér Dávidig

2021-05-25 11:32:12

Amikor leülünk a televízió elé szurkolóként, hogy megnézzünk egy meccset, és nem merülünk el a részletekben, látszólag egyszerű játéknak tűnik a labdarúgás, de ha a futball  mélyebb összefüggéseire is kíváncsiak vagyunk, már közel sem olyan egyszerű ez a játék... Paunoch Péter blogja – a játékosügynök szemével.

scouting megfigyelés játékosmegfigyelés Sigér Dávid Paunoch Péter blogja Paunoch Péter

A Barcelona letért az útról, de a válság sok klubnál ébresztőt fújhat

2020-06-11 23:14:09

A koronavírus-járvány miatti leállás után ugyan már éledezik a futballvilág, de az látszik, hogy a következő átigazolási időszak sok szempontból más lehet, mint az eddigiek és a járványhelyzet okozta gazdasági válság hosszú távon is átrajzolhatja a piaci viszonyokat. Ennek jeleit, várható következményeit boncolgatom ezúttal.     

scouting megfigyelők a játékosügynök szemével Red Bull Salzburg Real Madrid Paunoch Péter blogja

Amikor a monitor előtt ülve kitárul a futballvilág

2020-04-09 15:50:31

A futballscouting egyik hazai úttörőjeként ezúttal a megfigyelés egy olya formájára szeretném felhívni a figyelmet, amely a nemzetközi piacon már eddig is hangsúlyos részét képezte a szerződtetni kívánt labdarúgók kiválasztásának, de jelen helyzetben még nagyobb szerepet kaphat a nyári átigazolási időszak előtt, ez pedig a videós megfigyelés, annak előnyei, mankói.

scouting scout a játékosügynök szemével Riccardo Guffanti Paunoch Péter blogja Paunoch Péter

A Leeds kis híján elhalászta az MU elől a legnagyobb walesi ígéretet!

2020-01-09 06:44:40

A 2019-es év újabb rekordot hozott az átigazolási piacon: a svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) számításai alapján az öt topligában szereplő csapat összesen 6.6 milliárd eurót, így tíz százalékkal több pénzt költött el új igazolásokra, mint az előző csúcsot jelentő 2017-es esztendőben. Tízéves viszonylatban nézve ez az összeg a négyszeresére emelkedett, és a CIES szerint az infláció is jelentős, csaknem kétszer annyit kell fizetni egy ugyanolyan piaci értéket képviselő játékosért, mint 2010-ben. Az árak emelkedése a kisebb szereplőket is fejlődésre ösztönözte, és egyre többen fektetnek be a játékosmegfigyelő- (scouting-) hálózatokba, valamint a technológiai szoftverekbe, hogy csökkentsék kockázatukat. A madridi World Football Summit konferencián a Leeds United sportigazgatóját és az RCD Mallorca vezérigazgatóját hallgattuk meg arról, hogy hogyan képesek versenyképes csapatot építeni a jóval tehetősebb ellenfelek mellett ezen a gyorsan változó, kompetitív piacon.

scouting scout World Football Summit Leeds United Daniel James

Akik felfedezték Mbappét, Lewandowskit, Ramost – a futball aranyásói

2019-12-10 11:07:04

A közelgő átigazolási időszak kapcsán szeretném egy kicsit közelebbről bemutatni azokat a szakembereket, akik a háttérben folytatott munkájuk révén alapjaiban befolyásolják a nemzetközi játékospiac történéseit. Lássuk Európa, illetve a topbajnokságok ismertebb scoutjait, akik több esetben elismert megfigyelőkből váltak sportigazgatóvá – Paunoch Péter blogja, a játékosügynök szemével.

scouting scout Sven Mislintat Riccardo Guffanti Paunoch Péter blogja Paunoch Péter

Így befolyásolta Nainggolan pályafutása Zaniolo és Barella útját

2019-10-30 14:29:10

Október elején a Football Education Center (FEC) szervezésében újabb telt házas, alapszintű scouttanfolyamot tartott Budapesten Riccardo Guffanti, a Serie A-ban kilenc forduló után 7. helyen álló Cagliari vezető játékosmegfigyelője, headsccoutja. Jelen bejegyzésemben az ő tapasztalatai alapján mutatom be, hogyan működik egy, az üzletpolitikáját a játékosokkal való folyamatos kereskedésre építő olasz élvonalbeli klub játékosmegfigyelő-rendszere, illetve arról is szó lesz konkrét példákon keresztül, hogyan működik Olaszországban a játékosokkal való kereskedelem rendszere – Paunoch Péter blogja, a játékosügynök szemével.

scouting scout Serie A Riccardo Guffanti Radja Nainggolan Paunoch Péter blogja

„Így kerülhetnének jobb játékosok az NB I-be” – olasz segítséggel

2019-02-19 14:43:54

A Nemzeti Sport Online-on idén folytatjuk két éve Szemléletváltás címmel indított sorozatunkat, melyben olyan, a labdarúgáshoz (is) köthető, itthon újdonságnak számító vagy kevésbé ismert módszerekkel, megközelítési módokkal foglalkozunk, melyek hosszú távon a magyar futballban is egyfajta szemléletváltást eredményezhetnek. A korábbi részekben inkább ötletekkel, hosszú távú tervekkel foglalkoztunk, ezúttal viszont a „scouting” témaköre kerül terítékre, amelyben Paunoch Péter menedzsernek az általa Magyarországon elsőként, olasz mintára elindított játékosmegfigyelő-képzéssel az elmúlt években már sikerült egyfajta szemléletváltást elérnie. Erről a folyamatról kérdeztük őt, a scoutingról és a képzésről pedig hallgatók, illetve Marco Rossi szövetségi kapitány is beszélt.

szemléletváltás scouting scout játékosmegfigyelés Paunoch Péter Marco Rossi

Edzősors: A magyar válogatott nekem olyan, mintha az olaszt irányítanám – Rossi

2018-12-13 09:54:44

A Nemzeti Sport Online-on havi rendszerességgel blogot vezető játékosügynök, Paunoch Péter által alapított Football Education Center (FEC) Magyarországon élen jár a játékosmegfigyelők képzésében, és a kurzusokon rendszeresen részt vesznek a hazai futballszakma jeles képviselői. A múlt heti oktatáson Marco Rossi szövetségi kapitány is beszélt a hallgatósághoz.  

magyar válogatott scouting scout játékosmegfigyelés Paunoch Péter Marco Rossi

„Ez volt Cristiano Ronaldo szerencséje” – menedzselés és ami mögötte van

2018-12-06 14:11:18

Az utóbbi hetekben ügynökségünk, a Center Sport több jelentős szakmai fórumon is részt vett, jelen bejegyzésemben az ezeken szerzett tapasztalatokról írok – Paunoch Péter blogja: A játékosügynök szemével.

scouting menedzsment játékosügynök a játékosügynök szemével Paunoch Péter Cristiano Ronaldo

Ezzel a módszerrel a Real is megtalálhatja Zidane méltó utódját

2018-06-04 21:29:32

Miután a napokban lemondott tisztségéről a Real Madrid vezetőedzője, Zinédine Zidane, aktuálissá vált a kérdés, milyen szempontok alapján választhatnak ki egy új vezetőedzőt, hogyan történhet a szakemberek „scoutingja”. Jelen blogbejegyzésemben ezt a kérdést járom körbe – a játékosügynök szemével.

scouting scout játékosmegfigyelés Zinédine Zidane Udinese Riccardo Guffanti

Bomba üzlet! 400 ezer euróért vették, fél év múlva milliókért ment Londonba

2018-04-05 23:47:00

Az elmúlt években jó néhány klub scoutingstratégiáját volt szerencsém tanulmányozni, de így is szolgált számomra számos újdonsággal Lars Hallengreen, a dán Midtjylland volt head scoutjának eszmefuttatása a témában, nemrég egy hosszabb interjúban beszélt munkájáról. Ezúttal ebből szemezgetnék, összevetve az általa elmondottakat a saját tapasztalataimmal.

scouting Paunoch Péter Midtjylland Lars Hallengreen

A PSG bizonyítja, a pénz nem minden – ez hiányzik Párizsból

2018-03-07 13:17:32

Most, hogy a téli átigazolási időszak már befejeződött, ismét elkezdődik a háttérmunka az európai kluboknál, a felkészülés a következő, nyári átigazolási szezonra. Az addig hátralévő időszakban pedig ismét a scoutoké, vagyis a megfigyelőké a pálya, az ő munkájuk fogja alapjaiban meghatározni azt, hogy nyáron kiket próbál majd meg szerződtetni az adott klub, milyen irányba indul el a nemzetközi játékospiacon. E havi blogbejegyzésemben egyrészt összehasonlítom két, egymástól teljesen különböző, de a scoutingra hangsúlyt fektető ország stratégiáját. Továbbá szemléltetem, hogy ennek a kívülállóként pofonegyszerűnek tűnő (hiszen „csak meccseket kell nézni) területnek mennyire eltérő megközelítési módjai, milyen részterületei lehetnek, de szó lesz scoutingosztályokról és teljesítményanalízisről is. A PSG esetével pedig arra világítok rá, hogy bizony a pénz önmagában még nem hajt sikereket a futball világában sem.

scouting scout játékosmegfigyelés a játékosügynök szemével Paunoch Péter PSG

A kétmilliós scout; pénzszóró PSG; nagyot kaszáló Monaco

2017-11-28 12:53:52

E havi bejegyzésemben az európai futball jelenségeivel és statisztikáival foglalkozó kutatócég, a CIES néhány statisztikájával szeretném felhívni a figyelmet a hatékony scouting, vagyis játékosmegfigyelés, játékosfeltérképezés fontosságára. Már csak azért is gondolom aktuálisnak a témát, mert nyakunkon a téli átigazolási időszak.

wyscout scouting scout Paunoch Péter Center Sport

Mourinho már rég felismerte, itthon még mindig nem látják be

2016-10-25 12:34:58

A Nemzeti Sport Online az Eb után célul tűzte ki, hogy az előttünk álló hónapokban kiemelt figyelmet fordít a magyar futball olyan részterületei felé, melyek hosszú távon hozzájárulhatnak labdarúgásunk fejlődéséhez, népszerűségének növeléséhez. Foglalkoztunk már az utánpótlással, a marketing és a reklámpiac nyújtotta kiaknázatlan lehetőségekkel, a szurkolókkal, a futsalnak a nagypályás futballra gyakorolt jótékony hatásaival. Ezúttal pedig a játékosmegfigyelés, játékosmenedzsment témakörét vizsgáljuk meg Paunoch Péter FIFA-licences menedzserrel, aki Magyarországon elsőként szervez képzéseket ezen a területen.

scouting játékosmegfigyelés Paunoch Péter José Mourinho Alexis Sánchez

Labdarúgás: megfigyelői képzés lesz Budapesten

2015-10-15 12:51:58

Játékosmegfigyelői tanfolyamot tartanak Budapesten október végén az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Udinese híres megfigyelője, Riccardo Guffanti vezetésével.

scouting játékosmegfigyelés

Évi 3.5 milliárdért keresgélnek, de nem mondják meg, kik találnak

2015-03-31 15:03:00

A múlt hétvégén játékosmegfigyelői tanfolyamnak adott otthont Budapest, amelyen a scoutingra évente 12 millió eurót költő Udinese megfigyelője, Riccardo Guffanti és az Olasz Labdarúgó-szövetségnél dolgozó, sokáig Arrigo Sacchit segítő Alessandro Musicco tartott előadást. Többek között azt is megtudtuk, hogyan szűkíti le Antonio Di Natale az Udinese, Francesco Totti az AS Roma lehetőségeit.

játékosmegfigyelés Udinese Roma scouting

Labdarúgás: világhírű olasz megfigyelő tanfolyama Budapesten

2015-03-19 11:25:14

Tudják, melyik barcelonai játékosmegfigyelő szúrta ki Lionel Messit? Vagy azt, hogy kinek az ajánlására került Cristiano Ronaldo a Sportinghoz? Megkockáztatjuk, olvasóink 99 százaléka nem tudná fejből megnevezni a topklubok legjobb megfigyelőit – vagy szaknyelven scoutjait. Pedig az ő munkájuk szinte ugyanolyan jelentőségű, mint az edzői stáb bármely tagjáé – legalábbis azon futballkultúrákban, kluboknál, ahol felismerték a játékosmegfigyelői rendszer hasznosságát.

scouting scout játékosmegfigyelés