Modernkori futball ''halott" csatárokkal

2469347 24693472469347 2469347
Vágólapra másolva!
2013.11.09. 21:11
A modernkori labdarúgásban joggal tehetjük fel a kérdést, hogy 1 vagy 2 csatárral küldjük-e pályára a kezdő tizenegyünket. Tulajdonképpen...

A modernkori labdarúgásban joggal tehetjük fel a kérdést, hogy 1 vagy 2 csatárral küldjük-e pályára a kezdő tizenegyünket.A modernkori labdarúgásban joggal tehetjük fel a kérdést, hogy 1 vagy 2 csatárral küldjük-e pályára a kezdő tizenegyünket.

Tulajdonképpen ez minket is érint, mert Hughton (beteges) defenzív taktikájáról van szó. "Csak 1 csatárral kezdek! Nem lehetek elég óvatos!"-Ez a 21. századi futball felfogása.

A mai gondolkodás a meccsek megnyerésére fektet hangsúlyt. A középpálya zsúfolt, mivel a modern labdarúgásban ha nincs elég erős középpályád, akkor könnyen elveszítheted a mérkőzést. A modern középpályát látva, egykori középpályásunk Ian Crook isvalószínűleg alig kapott volna levegőt, annyi középpályással találkozhatott volna.

Csaknem négy évtizeddel ezelőtt, az angol válogatott akkori szövetségi kapitánya Sir Alf Ramsey új stílust adott az angol válogatottnak. A mindig is kísérletezni szerető Ramsey rájött, hogy a középpályásoknak többet kell védekezniük és a szélső hátvédek is gyakrabban merészkedtek előre a széleken.

Sőt, a támadó középpályás (a képen offensive midfielder) is gyakran védekezni kényszerült. Ezzel a stílussal tarolt az Ipswich Town, majd az Angol válogatott élén.

Az akkori EB címvédő spanyolokat ezzel a taktikával győzte le egy spanyolországi meccsen belül. Ramsey az akkor közismert taktikát, a 4-4-2-t akarta ártalmatlanná tenni ügyes szélső támadó játékosokkal.

Ezek a szélső támadók ügyesen lehagyták az ellenfél játékosait, de e taktika alkalmazása rengeteg képességet, merevséget és védekezést igényelt.

A régi stílusú szélsők sosem tűntek el teljesen. Ha az angol válogatott jelenlegi keretét nézzük, akkor azt a képet kapjuk, hogy a mai modern szélső posztra leginkább Theo Walcott és Aaron Lennon alkalmas.

Ramsey a 4-4-2-es rendszer idején született, de az 1 csatáros felfogásával csatárának több területet adott és a szélső középpályások is sokat védekeztek illetve támadtak.

Ramsey elhagyta az ortodox szélsőket és helyükre merev középpályás sort állított fel.

Anglia ezzel a rendszerrel képes volt megnyerni a világbajnokságot!

Ramsey Angliája így új taktikát mutatott a világ többi részének, különösebben Európának. A taktika csúcspontja az 1980-as és 90-es években volt.

Olyan hívei lettek ennek a taktikának, mint Fabio Capello, vagy Arrigo Sacchi, akik egyébként "progresszív" természetűek voltak, de az új taktika nagy hatással volt rájuk. Ezzel a taktikával képesek voltak kupákat nyerni!

Irónikus módon 2008-ban Fabio Capello lett az angol válogatott szövetségi kapitánya. Az az edző, aki a forradalmasítok között volt az új taktikát illetően.

Mára nagyon sok edző és játékos is a 4-2-3-1-es taktikai formációt magasztalja. Ha jobban belegondolunk, akkor lássuk, hogy a spanyol válogatott is ezzel a taktikával lett világbajnok. David Villa volt az egyedüli csatár a kezdő csapatban.

Capello sajnos nem alkalmazta Ramsey taktikáját és vakon ragaszkodott a 4-4-2-höz. Sajnos 2012 februárjában az FA a kirobbant Terry ügyek miatt, már nem John Terry-t akarták a válogatott csapat kapitánynak, így elvették tőle a csapatkapitányi karszallagot. Capello ezt követően lemondott posztjáról.

Furcsa, hogy a futball taktikák így vissza tudnak menni a múltba. A West Ham United például a spanyol válogatott 4-6-0-s felállását is már tesztelte. Ez azt jelenti, hogy agyományos csatár nélkül kezd a csapat és a "csatár" szerepét egy támadó középpályás kapja.

A szurkolók szeretik a látványos támadó játékot és a menedzserek is inkább 4:3-ra nyernének, mint 1:0-ra. A szurkolók úgy tartják, hogy ők akkor boldogok, ha a játékosok is azok.

A labdarúgás nem egy furcsa játék, de egy egyszerű játék! A mi egycsatáros rendszerünknek "hála" több csatárnak is távoznia kellett.

Tavaly Holt volt az egyetlen csatárunk, ma ezt a posztot van Wolfswinkel tölti be.Van egy másik fura taktika, ami a 4-2-4! Ezt a brazilok használták az 1970-es világkupán.

Egy biztos, a támadó, látványos foci egyre jobban halványul el a mai labdarúgás világában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik