Eli Manningék hat labdavesztése végzetes volt a Cowboys otthonában

2013.09.08. 22:28
null
Colston (jobbra) klubrekordot döntött (Fotó: Reuters)
A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) 1. fordulójában a New Orleans Saints hazai pályán 23–17-re legyőzte az Atlanta Falconst. A New England Patriots és a New York Jets az utolsó másodpercekben szerzett mezőnygóllal fektette két vállra a Buffalo Billst és a Tampa Bay Buccaneerst, a San Francisco 49ers Colin Kaepernick remeklésével verte meg a Green Bay Packerst, míg a New York Giantsben hiába jutott 450 yardig Eli Manning, az Óriások hat labdavesztése végzetesnek bizonyult a Dallas Cowboys otthonában.



COLTS–RAIDERS

Az Oakland Raiders a 24 esztendős Terrelle Pryor (217 yard, 1 TD) irányítóval a kezdőben állt fel az Indianapolis Colts otthonában, a pályafutása során mindössze második alkalommal kezdő játékos majdnem győzelemre vezette övéit. De csak majdnem. Az Andrew Luck vezette Colts ugyanis 21–17-re nyert, így 2009 után ismét győzelemmel kezdte a szezont.

Luck 178 yardot passzolt két hatpontos passzolt, valamint az utolsó játékrészben 14–17-nél 19 yardot futott a Raiders célzónájáig TD-t érően. A túloldalon Pryor összesen 112 yardot futott irányítóként, amellyel megdöntötte a klubrekordot a vonatkozó statisztikában. Az oaklandi QB kétszer eladta a labdát a mérkőzésen, ráadásul ebből az egyik 25 másodperccel a meccs vége előtt történt – a Colts alapvonalához közel.

A csapatok adatlapja
Az alapszakasz menetrendje
Az alapszakasz menetrendje – 2
A csoportok beosztása

BEARS–BENGALS

A keretben történt nyári változások után tán simább győzelmet vártak a Bears szurkolói, ám végül egy kiszenvedett sikerrel kellett beérniük a Bengals ellen. A Cincinnati már tizenegy ponttal is vezetett a harmadik negyedben, majd az utolsó játékrészben 21–17 is volt az állás a vendégek javára. Ekkor azonban a méltán híres chicagói védelem rántott elő egy labdaszerzést a cilinderből Tim Jenning jóvoltából. Jay Cutler aztán megtalálta az összesen 104 yardig jutó Brandon Marshallt, akinek touchdownjával behúzták a „medvék” a mérkőzést.

PANTHERS–SEAHAWKS


Russel Wilson (320 yard, 1 TD) vezérletével idegenbeli győzelemmel kezdett a Seahawks – az áldozat a Carolina Panthers volt. Mondjuk akár a hazaiak is nyerhettek volna, a Seahawks ugyanis mindössze két mezőnygólig jutott az első három játékrész alatt, miközben a Panthers neve mellett már hét pont szerepelt a táblán Steve Smith jó elkapása nyomán. A hajrában aztán Jermaine Kearse elkapta Wilson labdáját, s 43 yardos TD-t produkált. Dicséret jár a Panthers védelmének, amely csupán 43 yardon tartotta az előző idényben 1590 futott yardot jegyző Marshawn Lyncht.

BILLS–PATRIOTS

Meglepően jól szerepelt a Buffalo Bills a New England ellen a nyitányon. EJ Manuelék egy 0–10-es kezdés után 21–17-el vághattak neki a negyedik negyednek, ám a Pats Stephen Gostkowski 35 yardos mezőnygóljával végül győzött – öt másodperccel a találkozó vége előtt.

Tom Brady a győzelmet érő támadás során 12 játékból 49 yardot haladt csapatával, két alkalommal is harmadik próbálkozásra tudott pontosan passzolni kulcsmomentumban. Ez volt Brady 36. sikere a Patriots irányítójaként, amikor csapata hátrányban vagy egyenlő állással ment neki az utolsó játékrésznek. A rutinos QB 288 passzolt yardja mellé két hatpontost is jegyzett.

A New England zsinórban tizedszer is megnyerte nyitó mérkőzését a ligában, a Bills pedig az új edző Doug Marrone és a rookie irányító EJ Manuel főszereplésével majdnem nagy bravúrt hajtott végre. Manuel amúgy 150 yarddal és két TD-vel zárt.

A Bills legutóbbi 20, Patriots elleni meccséből csupán egyszer tudott győzni.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

LIONS–VIKINGS

A holtidényben Detroitba szerződő Reggie Bush nagyszerűen mutatkozott be új együttesében: a 28 éves futó 90 futott és 101 elkapott yarddal zárt, valamint egy elkapott hatpontossal a Minnesota ellen. Ráadásul a TD-je 77 yardosra sikeredett.

A Vikings gyakorta hibázott, Christian Ponder például háromszor is oda ajándékozta a labdát az ellenfélnek. A liga egyik legjobb futója, Adrian Peterson rögtön az első próbálkozásánál 78 yardot futott hat pontért, majd másodjára négy yardról tört be a Lions célterületére. Ekkor még 14–6-ra vezettek a vendégek – aztán jött Bush...

JAGUARS–CHIEFS

Az előződ idény két leggyengébb együttese találkozott Jacksonville-ben vasárnap, s úgy tűnik, a Kansas City jól döntött, amikor szerződtette Alex Smith irányítót a San Francisco 49erstől. A QB már a meccs elején két TD-passzt jegyzett, s emellett a Chiefs védelme is szenzációsan játszott, a Jaguars ugyanis összesen két pontig jutott (egy blokkolt puntnak köszönhetően).

A vendégeknél Jamaal Charles 77 yardot futott egy hatpontossal fűszerezve mielőtt sérülés miatt le kellett jönnie a pályáról.

A Jacksonville csupán egy alkalommal tudott a saját 36 yardos vonalánál távolabb jutni támadásai során, összesen 178 yardot haladt a támadóegység az egész meccs során, ami meglepően kevés. Az előző idényben a leggyengébb produkciójuk a Houston Texans ellen volt, akkor 117 yard jött össze Blaine Gabbertéknek.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2013-as szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

SAINTS–FALCONS

Ahogy az várható volt, remek összecsapást hozott a Falcons és a Saints mérkőzése. Drew Breesék (357 yard, 2 TD) elképesztő izgalmak között végül 23–17-re diadalmaskodtak hazai környezetben – mindezt Sean Payton vezetőedző eltiltásból való visszatértekor. Brees két hatpontosából egy Marques Colstonnak ment, aki klubrekordot döntött, ez volt ugyanis 533. elkapása.

Matt Ryan (304 yard, 2 TD) Tony Gonzalezt és Julio Jones találta meg a célterületen belül, az utolsó percekben pedig egészen a 3 yardos vonalig vezette övéit, ám az utolsó passzát Roman Harper levadászta, így a Saints húzta be a mérkőzést.

A Falcons már 10–0-ra is vezetett, amikor a Saints elkezdte a felzárkózást, sőt a fordítást a második negyedben. Az utolsó játékrészre már 20–17-es hazai vezetéssel készültek a csapatok.

JETS–BUCCANEERS

Újoncirányítóval fogadta az előző idényben rapszodikusan teljesítő Jets a Tampa Bayt Mark Sanchez vállsérülésének következtében. Geno Smith szerencsét hozott a New Yorkiaknak, 256 passzolt yarddal és egy TD-vel zárt a 18–17-es győzelem során. A siker nagy részben köszönhető NIck Folk rúgónak, aki két másodperccel a vége előtt 48 yardról értékesített egy mezőnygólt.

Már-már úgy tűnt, elúszik a remény a sikerre a Jets számára, amikor Smith mindent egy lapra feltéve egymaga futott tíz yardot, ám nem tudta hozni a szükséges távolságot. Lavonte David személyije miatt azonban tizenöt yardos büntetést kapott a Tampa, így a Jets drive-ja életben maradt, s jöhetett Folk rúgása.

STEELERS–TITANS


Nem kezdett jól a Pittsburgh: a Tennessee otthonában 16–9-es vereségbe szaladtak bele Ben Roethlisbergérek, akit ráadásul öt alkalommal vitt földre a Titans védelme. A Steelers csupán 195 yardot produkált támadásokban, na meg jó néhány játékost elvesztett sérülés miatt – így például Maurkice Punceyt is.

A Titans szemmel láthatóan javult Gregg Williams érkeztével. Az előző szezonban a legtöbb pontot engedő gárda most 191 yardon és egy TD-n tartotta Big Bent.

BROWNS–DOLPHINS

A Miami magabiztosan, 23–10-re nyert a Cleveland otthonában. A második idényét kezdő Ryan Tannehill QB 272 yardot passzolt, egy hatpontost kiosztott. A Browns 1999 óta csupán egyszer tudott nyerni idénynyitón.

A hazaik irányítóját, Brandon Weedent hatszor sackelték a meccs során, Cameron Wake egymaga két és fél földrevitelt jegyzett. Weeden összesen háromszor adta el a labdát pontatlan passzok nyomán.

A 22 ÓRA UTÁNI MÉRKŐZÉSEKEN

A 2013-as szezonjának első fordulójában az egyik leginkább várt mérkőzés a Green Bay Packers San Franciscó-i vendégjátéka volt. A 49ers a 412 yardot és 3 TD-t passzoló Colin Kaepernick irányításával végül 34–28-ra megnyerte a játékhét rangadóját.

A találkozó forgatókönyve három negyedig azonos volt, Frisco passzolt TD-re Packers hatpontos átadás jutott, így 21–21-gyel fordultak az utolsó negyedre a felek.

Phil Dawson 27 yardos mezőnygólja után az újonc Eddie Lacy 2 yardos berepülésével a „sajtfejűek” 28–24-re fordítottak ugyan, de Frank Gore 1 yardos futása, majd Dawson újabb mezőnygólja 34–28-as hazai sikert eredményezett – így a 49ers a rájátszás után az alapszakaszban is legyőzte a 333 yardig, 3 TD-ig és egy interceptionig jutó Aaron Rodegerséket.

Nem lehet szó nélkül elmenni a Super Bowl-győztestől megszerezett Anquan Boldin teljesítménye mellett, a veterán elkapó 208 yardot és 1 TD-t tudott felmutatni, míg a vendégek részéről Jordy Nelson (130 yard, TD) és Randall Cobb (108, TD) is 100 yard fölé ment.

A másik 22 óra után kezdődő találkozón hiába vezetett három negyed után 24–13-ra a 80 yardig és két TD-ig jutó Larry Fitzgerald repítette Arizona Cardinals, a csoportrivális St. Louis Rams a 141 yardot és szintén két hatpontos elkapást felmutató Jared Cook révén előbb szépített, majd Greg Zuerleint mezőnygóljaival előbb egyenlített, majd a győztes pontokat is megszerezte.

SNF – COWBOYS–GIANTS

Eli Manning 450 yardja és 4 TD-je mellett háromszor is eladta a labdát, ez utóbbi mennyiséget pedig társai megduplázták 
(Fotó: Action Images)
Eli Manning 450 yardja és 4 TD-je mellett háromszor is eladta a labdát, ez utóbbi mennyiséget pedig társai megduplázták (Fotó: Action Images)



Nem indult túl jól a mérkőzés a vendégek számára, hiszen az első három támadás során egyaránt eladták Eli Manningék a labdát, ugyanakkor a Cowboys csak három pontot tudott ezekből szerezni, ráadásul a gólvonal közelében Tony Romo is eladta a labdát, amelyből kis híján TD-t szereztek a vendégek (3–3).

A második negyedben aztán beindult a pontgyártás, előbb Dan Bailey 38 yardos mezőnygóljával majd a 70 yardig jutó Jason Witten TD-jével 13–3-ra ellépett a Dallas, de az egyre jobban belelendülő Manning is kiosztotta első hatpontos átadását, a pazar formában játszó Victor Cruz szerzett 70 yardos touchdownt (13–10).

A fordulás után Barry Church szerzett labdát is vitte vissza TD-re azt, mielőtt Witten másodszor is feliratkozott a pontszerzők közé – az újabb Giants eladott labda után (27–10).

Eldőlni látszott a mérkőzés, de a 450 yardot és 4 TD-t passzoló Manning a 4. negyed közepéig még kétszer megtalálta Cruzt (aki így 3 TD-elkapásig jutott), közte pedig csak Bailey újabb mezőnygóljával volt eredményes a Dallas, így a vendégek feljöttek 30–24-re.

Sőt, Manning a végén lehetőséget kapott a fordításra, de a felpattanó labdát Brandon Carr csípte el, és vitte vissza TD-re, kihasználva a Giants hatodik turnoverjét.

Az utolsó két percben a Giants még szépített Manning Brandon Myersnek adott passzával, az onside kick azonban nem volt sikeres, így a Cowboys végül behúzta a győzelmet (36–31).

NFL 2013, ALAPSZAKASZ
1. FORDULÓ
2013. 09. 06. 2:30 Denver Broncos–Baltimore Ravens 49–27
2013. 09. 08. 19:00 Buffalo Bills–New England Patriots 21–23
2013. 09. 08. 19:00 Chicago Bears–Cincinnati Bengals 24–21
2013. 09. 08. 19:00 Cleveland Browns–Miami Dolphins 10–23
2013. 09. 08. 19:00 New Orleans Saints–Atlanta Falcons 23–17
2013. 09. 08. 19:00 New York Jets–Tampa Bay Buccaneers 18–17
2013. 09. 08. 19:00 Pittsburgh Steelers–Tennessee Titans 9–16
2013. 09. 08. 19:00 Detroit Lions–Minnesota Vikings 34–24
2013. 09. 08. 19:00 Indianapolis Colts–Oakland Raiders 21–17
2013. 09. 08. 19:00 Carolina Panthers–Seattle Seahawks 7–12
2013. 09. 08. 19:00 Jacksonville Jaguars–Kansas City Chiefs 2–28
2013. 09. 08. 22:25 St. Louis Rams–Arizona Cardinals 27–24
2013. 09. 08. 22:25 San Francisco 49ers–Green Bay Packers 34–28
2013. 09. 09. 2:30 Dallas Cowboys–New York Giants 36–31
2013. 09. 10. 1:10 Washington Redskins–Philadelphia Eagles
2013. 09. 10. 4:20 San Diego Chargers–Houston Texans

 

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek