A mumus Delfinek ismét elkapták Bradyéket; Rivers jöhet, Romo nem!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.12.19. 06:42
null
Tannehillnél több TD-t csak Dan Marino passzolt a Miamiban egy szezonban – mondjuk ő azért jóval (Fotó: Action Images)
2013-ban is hétről hétre jelentkezik a Red Zone! Sorozatunkban a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) fordulóinak legérdekesebb eseményeiből szemezgetünk, a 20 yardos vonaltól egészen a célzóna határáig, majd egy merész tippel át is lépjük azt. Tartsanak velünk, mert mi biztosan eljutunk a vörös zónán keresztül a touchdownig!

20 YARD – KÉSELÉS A BRONCOS-MECCS UTÁN – AZ ESETNEK SEMMI KÖZE A SPORTHOZ
Nem maradt áldozatok nélkül a Denver csütörtöki San Diego elleni veresége: a mérkőzés után több embert is megkéselt egy férfi, akit letartóztattak. A tag a parkolóból állt ki, amikor egy arra haladó autó rádudált, mert majdnem összekoccantak. Az ideges férfi kiugrott az autójából, és veszekedés kezdődött, aminek többszörös késelés lett a vége – szerencsére súlyos sérülés nélkül. A késelő és áldozatai is Broncos-szurkolók voltak, és az eset rendőri jelentése alapján úgy tűnik, ez egy áruház parkolójában is történhetett volna, mert a Broncos vereségén kívül nem sok köze volt a focihoz.

19 YARD – ADRIAN PETERSON ÉS TOBY GERHART IS SÉRÜLT VOLT, MÉGIS HÁROM TD-T FUTOTT A VIKINGS
A Vikings az Eagles elleni győzelme során megmutatta, hogyan kell megfelelően pótolni a liga egyik, ha nem a legjobb futóját, valamint annak első számú helyettesét. A Minnesotában Adrian Peterson és Toby Gerhart sérülése miatt a meccs előtt összesen három NFL-futást jegyző Matt Asiata volt a kezdő running back, s bár csupán 51 yardot futott, három hatpontost azért csak összehozott. Asiata az első játékos Daunte Culpepper óta (2000, Vikings), aki legalább három TD-t futott egy meccsen úgy, hogy pályafutása során addig kevesebb mint ötször próbálkozott futással.

18 YARD – KIÜTÖTTÉK A BENGALS PUNTERÉT – MESKÓ ÍGY SEM KAPOTT ÁLLÁST

A Cincinnati Bengals puntere súlyos sérülést szenvedett a Pittsburgh Steelers elleni vasárnap esti rangadón.Kevin Hubert az egyik rúgása után Terence Gavin olyan szerencsétlenül blokkolta Antonio Brown visszahordott TD-je közben, hogy a punternek eltört az állkapcsa, valamint az egyik nyaki csigolyája is. Az esetet itt tekintheti meg!

Az együttes már gondoskodott is az utánpótlásról, de a halvány reményekkel ellentétben Meskó Zoltán helyett Shawn Powellre esett a választás.

A Seattle Seahawks cornerbackje, Brandon Browner fellebbezett ugyan egyéves eltiltása ellen – tiltott szer használata miatt kapta – de ezt első fokon elutasították a ligaközeli források szerint.

17 YARD – CUTLER RIASZTÓ KEZDÉS UTÁN PLAYOFFHELYRE VEZÉRELTE CSAPATÁT A CLEVELAND ELLEN
Nehezen indult be a Chicago a Cleveland ellen, a kezdőcsapatba visszatérő Jay Cutler ugyanis az első félidőben többször adta el a labdát, mint az őt hét mérkőzésen helyettesítő Josh McCown, aki egy interceptionnel zárta beugrását. Aztán Cutler beindult, és a Bears behúzta a számára (egyelőre átmeneti) csoportelsőséget jelentő diadalt. Cutler a liga legjobbja abban a tekintetben, hogy az ő passzai teszik meg a legtöbb utat a levegőben ahhoz képest, amennyit utána az elkapó még megtesz velük az ellenfél célterülete felé – a Bears-irányító esetében átlagban kétszer annyit repül a passz, mint amennyit utána az elkapó fut vele.

16 YARD – ELI MANNING VISSZAVETTE A VEZETÉST AZ ELSZÓRT LABDÁK TERÉN
Eli Manning, a New York Giants irányítója a Seattle ellen dobott öt interceptionjével visszavette a vezetést a ligában a másik New York-i csapat, a Jets irányítójától, Geno Smithtől. Eli ebben a szezonban már 25 interceptionnél jár, ha tízet levonunk, még mindig többet, mint 20 csapat. A Giantsnél egy szezonban 25 elpasszolt labda a negatív klubrekord egy szezonban, ezt Manning immár kétszer is elérte, rajta kívül Frank Flichock és Charlie Conerly járt ilyen mélységben.



15 YARD – ÖT CSAPATNAK 30 PONT SEM VOLT ELÉG A GYŐZELEMHEZ
A 15. fordulóban a Browns, az Eagles, a Titans, a Raiders és a Cowboys is legalább 30 pontot szerzett, de egyikük sem nyert. Az NFL történetében ez volt az első olyan forduló, amikor legalább öt csapat kapott ki úgy, hogy legalább 30 pontot szerzett.

14 YARD – AZ ÚJ EGYETEMI SZTÁR A HEISMANT IS BESÖPÖRTE
A legutóbbi alkalommal már megénekeltük a Florida State elsőéves irányítója, Jameis Winston káprázatos teljesítményét. Mint ismert, a 20. születésnapja felé közeledő játékos az első évében az állami nagydöntőbe vezérelte csapatát, 13 alapszakaszmeccsen 3820 passzolt yardot és 38 touchdownt jegyzett úgy (mindkettő újoncrekord), hogy három meccset végig sem játszott, edzője ugyanis megtehette, hogy csapata nagy fölénye miatt lecserélje. Winston kiváló teljesítményéért megkapta az egyetemi idény legjobb játékosának járó Heisman-trófeát.



13 YARD – TÖRTÉNELMI PACKERS-FORDÍTÁS – DALLAS? CSAK A SZOKÁSOS!

Ismét egy egészen hihetetlen fordításon vagyunk túl, ezúttal a Dallasnak sikerült 26–3-as félidei előnyről hazai pályán kikapnia az Aaron Rodgerst nélkülöző Green Baytől (36–37). Ebben a szezonban a Dallas harmadszor jutott már 35 pont fölé, de ezekből a meccsekből csak egyet nyert meg! A többiek mérlege? 51 győzelem, 2 vereség...
A Cowboys szép sorozata szakadt meg, eddig 42–0 volt a mérlegük azokon a találkozókon, amelyen 20, vagy annál több ponttal vezettek a meccsen. Ha csak a szezon véghajráját nézzük, annyira nem meglepő a Dallas teljesítménye. Tony Romo mérlege decemberben és januárban a rájátszásmeccsekkel együtt 13 győzelem, 21 vereség. Csak összehasonlításul, novemberben ez 23–5...
A Packers ezzel a sikerrel beállította története legnagyobb fordítását, 1982-ben a Rams ellen nyertek mínusz 23-ról a Sajtfejűek.

12 YARD – A TEXANS ÉS A PISZKOS 12
Az előző idényben 12–4-es mérleggel záró Texans ismét kikapott, így idei mérlege már 2–12. Az NFL történetében korábban három csapattal fordult elő, hogy 12 győzelmet hozó szezont követően legalább 12 vereséggel zárt (Oilers 1994-ben, 49ers 1999-ben és a Bears 2002-ben). Közülük viszont a Texans az első, amely mindezt 12 meccses nyeretlen szériával hajtotta végre.

11 YARD – 11 CSAPAT A SAJÁT KEZÉBEN TARTJA A SORSÁT A NYOLC KIADÓ PLAYOFF-HELYÉRT
Ha a legutóbbi fordulóban véget ért volna az alapszakasz, az AFC wild card körében Cincinnati–Baltimore csoportrangadót és Indianapolis–Kansas City meccset rendeznének, a New England és a Denver várna a győztesekre. Az NFC-ben Philadelphia–San Francisco és Chicago–Carolina meccs lenne az első körben, a New Orleans és a Seattle erőnyerő. Érdekesség, hogy az NFC-ben az Arizona a Philadelphiáénál és a Chicagóénál is jobb mérleggel áll, mégsem áll playoffhelyen, s hogy a még nyolc kiadó helyért 11 csapat is úgy száll harcba a hátralévő két fordulóban, hogy tudja: ha megnyeri mindkét meccsét, biztosan ott lesz a januári folytatásnál. Ám a Philadelphia még játszik a Chicagóval és a Dallasszal is, a Green Bay a Chicagóval, a Baltimore pedig a Cincinnativel.

10 YARD – NÁLUNK TUCKER A SZEZON LEGJOBBJA A CÍMVÉDŐ RAVENSNÉL
Ritka eset, hogy egy csapatnál a rúgót válasszák meg a szezon legjobbjának, de a címvédő Baltimore Ravensnél el könnyen tudjuk képzelni, hogy így lesz. A másodéves Justin Tucker egymás után 27 értékesített mezőnygóllal a háta mögött vágott neki a hétfő esti Detroit elleni mérkőzésre, és még hattal megtoldotta sorozatát. A Ravensben kizárólag ő szerzett pontot, az egy meccsen lőtt hat field goal ugyanúgy klubrekord, mint a meccset eldöntő 61 yardos kísérlet. S ha nem lenne elég: Tucker az első az NFL történetében, aki egy meccsen huszon-, harminc-, negyven-, ötven- és hatvanvalahány yardról is a kapuba talált.



9 YARD – TANNEHILLNÉL (PAPÍRON) CSAK MARINO VOLT JOBB A MIAMIBAN
A Miami a New England legyőzésével nemcsak, hogy életben tartotta a továbbjutás reményét, azt is elérte, hogy 4 szezon után először ne zárjon több vereséggel, mint győzelemmel. A meccs hőse, a Dolphinst irányító Ryan Tannehill (312 passzolt yard, 3 TD, 0 interception) az idén már 23 touchdownpassznál jár, ennyit rajta kívül csak Dan Marino szerzett egy idényben a Miami történetében.

8 YARD – TONY GONZALEZ AZ ELSŐ TIGHT END 15 000 ELKAPOTT YARDDAL
Az Atlanta Falcons idei ritka győzelmeinek egyikét aratta a Washington ellen, s az idény végén visszavonuló Tony Gonzalez másnak is örülhetett: eljutott 15 ezer elkapott yardig, az NFL történetében ötödikként, a tight endek közül elsőként.

7 YARD – SEHOL NINCS BEROBBANÓ IRÁNYÍTÓ – ÚJONCFIGYELŐ
Míg az előző szezonban Andrew Luck, Robert Griffin, Russell Wilson és Ryan Tannehill révén négy nagyszerű újoncirányító-teljesítményt is megcsodálhattunk, az idei felhozatal jóval szerényebb produktumot tud felmutatni – igaz, míg tavaly hárman is az első nyolc választás során mentek ki, idén egyedül E. J. Manuel volt egyáltalán első körös pick. A yardokat tekintve Geno Smith áll a legjobban, de neki is csupán 2642 jött eddig össze, 10 TD-passz mellett pedig 21 interception és 4 elvesztett fumble is felkerült a neve mellé. Az irányítómutatót tekintve a Tampa Bay újonca, Mike Glennon a legjobb, a Josh Freeman helyére bekerülő játékos 17/8-as TD/interception-mutatója már kifejezetten biztató, de a ratingje így is csupán elfogadható (85.3).
A futók és az elkapók közül már akadnak szebb teljesítmények, Eddie Lacy (GB) például már az 1000 yardot is maga mögött tudta. A védők közül a szerelések és az interceptionök számában éllovas Kiko Alonso mellett még a posztjához képest igencsak nagyszerű számokat produkáló Jets-védőfalembert, Sheldon Richardsont emeljük ki, aki már első szezonjában is csak J. J. Watt mögé kerül a Pro Football Focus rangsorában a futás elleni védelmet illetően posztján, 70 szerelése mellett pedig 3.5 sacket is gyűjtött már.

AZ ÚJONCOK RANGLISTAVEZETŐI
IRÁNYÍTÓKFUTÓKELKAPÓK
1. Geno Smith (NYJ)26421. Eddie Lacy (GB)10281. Keenan Allen (SD)931
2. Mike Glennon (TB)22312. Zac Stacy (STL)8542. DeAndre Hopkins (HOU)759
3. E. J. Manuel (BUF)19723. Giovani Bernard (CIN)6533. Terrance Williams (DAL)613
SZERELÉSSACKEKINTERCEPTIONOK
1. Kiko Alonso (BUF)1371. Ezekiel Ansah (DET)7.01. Kiko Alonso (BUF)4
2. Paul Worrilow (ATL)1092. Chris Jones (NE)5.0 Eric Reid (SF)4
3. Alec Ogletree (STL)101 Barkevious Mingo (CLE)5.03. öten3



6 YARD – DREW BREES: CSAK A RAMSET NE!
A New Orleans irányítója, Drew Brees nagyon nem szeret a St. Louis Rams ellen játszani. Legalábbis erre következtethetünk az ellenül felmutatott statisztikáit megvizsgálva. Brees ugyanis eddig hatszor nézett farkasszemet a Kosok védőivel, és minden meccsen legalább kétszer eladta a labdát! Eddig Brees mérlege két győzelem, négy vereség, 8 TD és 13 interception a St. Louis ellen. További jó hír a Kosok számára? A Washington mélyrepülése jelenleg 1/2-es választási jogot hozna az együttesnek...

5 YARD – CHARLES SZÉTZILÁLTA A FEKETE LYUKAT
A Kansas City Chiefs futója parádézott az Oakland Raiders otthonában. A Fekete Lyukban Charles futásokkal olyan nagy kárt nem tett a védelemben (8 futás, 20 yard, 1 TD), elkapások után viszont kíméletlen volt, 8 passzból 195 yardot és 4 TD-t tett a közösbe. Eddig olyanra, hogy valaki egy meccsen 4 elkapott és egy futott TD-t is szerzett volna, még nem volt példa. Legutóbb arra, hogy valaki legalább 187 yardot és 4 TD-t szerezzen elkapásokból Jerry Rice volt képes, még 1990-ben. A Chiefs az egyetlen olyan NFL-csapat, amely két egymást követő mérkőzésén is legalább 35 pontig jutott az első félidőben. Ezt a bravúrt ráadásul már másodjára teszik meg, 2002-ben egyszer már sikerült. A Chiefs ráadásul csupán 51 támadó játékból szerzett 56 pontot, ezzel a 2004-es Colts óta az első csapat lett, amelynek több pontja volt, mint támadó játéka.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2013-as szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

4 YARD – EGY NAP, 763 PONT – REKORD. CSAK A GIANTS NEM VETTE KI BELŐLE A RÉSZÉT
Vasárnap összesen 763 pontot szereztek a csapatok, ami egy játéknapot figyelembe véve rekord az NFL-ben. A korábbi csúcs (759) 2012 január 1-jén született. Érdemes megjegyezni, hogy a New York Giants nem tudott pontokat pakolni a táblára – a vasárnap játszó csapatok közül egyedüliként. A Giantset 1997 és 2012 között csupán egyszer nullázták le, ebben a szezonban viszont a Seattle elleni meccs már a második ilyen eset volt.

3 YARD – A DECEMBERI RIVERSSZEL MANNING SEM BÍRT – AFC-MENŐK SZOMORÚ 20-ASA
A Broncos sorozatban 13 hazai győzelemmel a háta mögött várta a Chargers elleni csoportmeccset, ez pedig az együttes történetének második leghosszabb szériája volt. A decemberi San Diego azonban még Peyton Manningéknek is soknak bizonyult. A Chargers 2006, vagyis Rivers kezdővé avanzsálása óta ebben a hónapban 31 győzelem mellett csupán 6 vereséget szenvedett el, ez pedig a liga második legjobb mutatója a Patriots mögött. Rivers már az ötödik 4000 yardos szezonjánál jár, ezzel pedig Manning (13), Brees (8), Brady, Dan Marino és Brett Favre (6-6) mögött a hatodik helyen áll az örökranglistán. Riversnek nem csak a gyenge csapatok ellen megy a 12. hónapba, a legalább 0.500-es mutatót elérő ellenfelekkel szembeni decemberi mérlege 10–3, ami a legjobb az NFL történetében. Rivers Vince Young után ráadásul a második irányító lett, aki egymást követő két héten legyőzte a két Manninget. A Denver irányítója egyébiránt újabb két TD-passzt adott, ezzel már 47-nél jár, így gyakorlatilag biztosra vehető, hogy az idény során megdönti Brady (50) rekordját. Mi a közös a Broncosban, a Patriotsban és a Bengalsban? Az AFC három legjobb mérleggel álló csoportelsője egyaránt 20 pontig jutott az előző héten, és mindegyik csapat vesztesen hagyta el a pályát!

2 YARD – WILSON 50-ESE MANNINGET ÉS MARINÓT IDÉZI
A Seattle Seahawks a New York Giants legyőzésével újabb lépést tett az alapszakasz megnyerése felé. A győzelem elsősorban a védelemnek volt köszönhető, s kellett is a Giants leblokkolása, a támadóegység ugyanis nem nyújtott meggyőző teljesítményt. A másodéves Russell Wilson (akit a múlt héten draftolt a profi baseball-ligában szereplő Texas Rangers!) így is megszerezte idei 24., karrierje 50. passzolt TD-jét. Rajta kívül ketten büszkélkedhetnek azzal, hogy első két szezonjukban 50-ig jutottak: Dan Marino és Peyton Manning. Andrew Lucknak még hat TD-passz kell ahhoz két meccsen, hogy csatlakozzon a társasághoz, de legalább abba az ötösbe tartozik, amelynek tagjai első két idényükben legalább 20-ig jutottak. Wilson emellett már a 23. győzelmét aratta első két idényében, ezzel egyedül vezeti a vonatkozó rangsort – Big Bennel álltak holtversenyben 22-vel az élen.

1 YARD – A MUMUS DELFINEK ISMÉT LECSAPTAK A HAZAFIAKRA

A New Engand Patriots nagy csatában kikapott Miamiban, ezúttal Tom Bradyék nem tudtak fordítani az utolsó támadás végén – a Panthers elleni meccshez hasonló végjátékban az irányító utolsó passzát ismét a védők szerezték meg. A New England decemberi mérlege 2003 óta ennek ellenére parádés, hiszen ezzel a vereséggel együtt is 41–5 az együttes mutatója az év utolsó hónapjában. A Dolphins viszont igazi mumusnak számít, hiszen ebből négyet is a Miami ellen szenvedtek el Bradyék, csupán a tavalyi 49ers elleni hazai zakó számít kivételnek. És ha ehhez még hozzávesszük, hogy a 2005-ös szezonban már januárra tolódott a két csapat meccse, de akkor is nyert a Miami...

TD – BÁTOR JÓSKA

A múlt héten eltaláltuk, hogy Philip Rivers Denverben legalább annyi TD-passzt ad, mint Peyton Manning (2–2-vel zártak), és hogy a Miami hazai pályán legyőzi a New Englandet. Az utolsó előtti hétre a teljesen széthullott Detroit kálváriájának hazai folytatását jósoljuk, a New York Giantstól is kikapnak Staffordék, akik zsinórban nyolc meccset buktak el a decemberi-januári időszakban, ami a leghosszabb aktív negatív sorozat az NFL-ben. Tom Brady és Joe Flacco hatszor játszott eddig egymás ellen. A Pats irányítója ezeken a meccseken 6 TD mellett kilencszer passzolta az ellenfélhez a labdát, míg Flacco 12 TD mellett 4 interceptiont jegyzett. Ám most fordul a kocka, Brady több TD-vel és kevesebb intercepitionnel zár, mint kollégája.

STATISZTIKÁK
A 15. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Nick Foles (Philadelphia)
–Minnesota428
A legtöbb futott yard:Eddie Lacy (Green Bay)
–Dallas141
A legtöbb elkapott yard:

Jamaal Charles (Kansas City)

DeSean Jackson (Philadelphia)

–Oakland
–Minnesota
195-195
A KATEGÓRIÁK PILLANATNYI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard:4811Peyton Manning (Denver)
A legtöbb futott yard:1343LeSean McCoy (Philadelphia)
A legtöbb elkapott yard:1467Josh Gordon (Cleveland)
A legtöbb szerelés:151Vontaze Burfict (Cincinnati)
A legtöbb sack:16.5Robert Mathis (Indianapolis)
A legtöbb interception:6-6DeAndre Levy (Detroit)
Richard Sherman (Seattle)
Antrell Rolle (NY Giants)
NFL 2013, ALAPSZAKASZ
15. FORDULÓ
2013.12.132:25Denver Broncos–San Diego Chargers20–27
2013.12.1519:00Atlanta Falcons–Washington Redskins27–26
2013.12.1519:00Cleveland Browns–Chicago Bears31–38
2013.12.1519:00Indianapolis Colts–Houston Texans25–3
2013.12.1519:00Jacksonville Jaguars–Buffalo Bills20–27
2013.12.1519:00Miami Dolphins–New England Patriots24–20
2013.12.1519:00Minnesota Vikings–Philadelphia Eagles48–30
2013.12.1519:00New York Giants–Seattle Seahawks0–23
2013.12.1519:00Tampa Bay Buccaneers–San Francisco 49ers14–33
2013.12.1522:05Carolina Panthers–New York Jets30–20
2013.12.1522:05Oakland Raiders–Kansas City Chiefs31–56
2013.12.1522:25Dallas Cowboys–Green Bay Packers36–37
2013.12.1522:25St. Louis Rams–New Orleans Saints27–16
2013.12.1522:25Tennessee Titans–Arizona Cardinals34–37
2013.12.162:30Pittsburgh Steelers–Cincinnati Bengals30–20
2013.12.172:40Detroit Lions–Baltimore Ravens16–18
16. FORDULÓ
2013.12.2219:00Buffalo Bills–Miami Dolphins
2013.12.2219:00Carolina Panthers–New Orleans Saints
2013.12.2219:00Cincinnati Bengals–Minnesota Vikings
2013.12.2219:00Houston Texans–Denver Broncos
2013.12.2219:00Jacksonville Jaguars–Tennessee Titans
2013.12.2219:00Kansas City Chiefs–Indianapolis Colts
2013.12.2219:00New York Jets–Cleveland Browns
2013.12.2219:00St. Louis Rams–Tampa Bay Buccaneers
2013.12.2219:00Washington Redskins–Dallas Cowboys
2013.12.2222:05Detroit Lions–New York Giants
2013.12.2222:05Seattle Seahawks–Arizona Cardinals
2013.12.2222:25Baltimore Ravens–New England Patriots
2013.12.2222:25Green Bay Packers–Pittsburgh Steelers
2013.12.2222:25San Diego Chargers–Oakland Raiders
2013.12.232:30Philadelphia Eagles–Chicago Bears
2013.12.242:40San Francisco 49ers–Atlanta Falcons
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik