Európa Liga nyitány – Az ezredik gól után jöhet az első

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2012.09.19. 20:09
Címkék
Hosszú ideje vártuk, és holnap véget ér a böjt. 2007 után ismét európai kupában szerepel a Newcastle United az Európa Liga csoportkör első...

Hosszú ideje vártuk, és holnap véget ér a böjt. 2007 után ismét európai kupában szerepel a Newcastle United az Európa Liga csoportkör első mérkőzésén a CS Maritimo vendégeként. A hétfőn, az Everton ellen látottak tükrében nagyon remélem, hogy Alan Pardew manager felforgatja a csapatot, és legalább 5-6 helyen változtat. Egyrészt, nem szabad nagyon lefárasztani az alapembereket, – mert a hétvégén kötelező a 3 pont otthon a Norwich ellen – másrészt viszont motiválni is kell őket, amit legjobban azzal lehet, ha bizalmat kapnak a vetélytársak. Demba Ba esetében legalábbis bevált…Newcastle United az Európa Liga csoportkör első mérkőzésén a CS Maritimo vendégeként. A hétfőn, az Everton ellen látottak tükrében nagyon remélem, hogy Alan Pardew manager felforgatja a csapatot, és legalább 5-6 helyen változtat. Egyrészt, nem szabad nagyon lefárasztani az alapembereket, – mert a hétvégén kötelező a 3 pont otthon a Norwich ellen – másrészt viszont motiválni is kell őket, amit legjobban azzal lehet, ha bizalmat kapnak a vetélytársak. Demba Ba esetében legalábbis bevált…

Megfogadtam, hogy ezúttal nem játszom a „jó zsarut”, és nem védem a fiúkat. Hiába jobb itt már mindenki, a nemrég közölt Lúzer FC című bejegyzés szereplőitől, hétfő este nagyon nem ment a játék. Ajándék 1 ponttal távozott a Newcastle a Goodison Parkból , és a körülmények ismertek. A 2:2-es végeredmény minden, csak NEM igazságos döntetlen, mert a mérkőzés nagy részében sokkal jobban játszó Everton-tól két teljesen szabályos gólt vettek el. Jones bíró és segítői elnézték a dolgokat, de rendesen.

Összesen két pozitívum jut eszembe a meccsel kapcsolatban. Az egyik, hogy nem adták fel a fiúk, és küzdöttek rendesen – ez tulajdonképpen alapkövetelmény Angliában – a másik, hogy Demba Ba kezdi visszanyerni a tavaly őszi formáját. Utóbbihoz persze az is kellett, hogy Pardew jegelje az első félidőben, amivel kellően feltüzelte a szenegáli primadonnát.

A csütörtöki mérkőzésen az ellenfél a portugál Club Sport Marítimo lesz. Az 1910-ben alapított madeira-i, egyszeres bajnok (1925/1926) kiscsapat keretét elnézve egyetlen számomra komolyabb nevet nem találtam, viszont azt el kell ismerni, hogy korábban fordultak meg itt a jelentős, vagy legalább is itthon ismertebb focisták. Két évet töltött a csapatnál Fernando Santos (a jelenlegi görög szövetségi kapitány), Danny (Zenit), Pepe (Real Madrid), Kléber (Porto), Filipe Oliveira (Videoton) és egy-egy szezont lehúzott Jorge Costa, a Porto egykori legendás védője és Nuno Valente korábbi Porto és Everton játékos.

A Marítimo az 1985/1986-os szezon óta megszakítás nélkül tagja a portugál első osztálynak, legjobb helyezésük a legutóbb is elért ötödik hely, amit az elmúlt 27 bajnoki kiírás alatt 6 alkalommal szereztek meg. Nemzetközi kupában (UEFA, majd EL) ez lesz a nyolcadik alkalom, hogy indulnak. Az UEFA kupán anno egyszer jutottak túl az első fordulón, és egyből megkapták a Juventus-t az 1994/1995-ös évadban. 0:1 és 1:2 után 1:3-as összesítéssel estek ki az egy évvel később BL győztes Zebráktól. Tisztes helytállás egy olyan csapat ellen, aminek a gerincét Peruzzi, Ferrara, Conte, Sousa, Torichelli, Jugovic, Ravanelli, Vialli és a fiatal Del Piero adta. Az Európa Ligában tavalyelőtt szerepeltek először, de a BATE Boriszov ellen elbuktak a rájátszás során.

Annyit még mindenképpen érdemes elmondani a kiscsapatról, hogy egy – angol viszonylatban – rendkívül kicsi stadionban, az Estadio dos Barreiros-ban várják a Newcastle-t. Az 5000 ülőhellyel bíró „arénában” tavaly 3827 fő volt a nézőcsúcs. Ez a szám körülbelül megfelel a Newcastle – Sunderland reserve mérkőzés nézőszámának.

Attól tehát nem kell tartani, hogy vérszomjas portugál ultrák pszichikai terrorral próbálják majd kizökkenteni a kedvenceinket, sokkal érdekesebb kérdés, hogy a bevezetőben említett rotációt milyen mértékben alkalmazza Pardew.

A várható összeállításról annyit, hogy mai hírek szerint Ba és Cissé el sem utazott Madeira-ra, Mehdi Abeid ésa 17 éves Adam Campbell viszont igen.

A kapuban Harper szerepeltetése annak ellenére evidens, hogy hétfőn a második gól nem volt a védhetetlen kategória. A védelem összeállításánál én a Tavernier, Perch, Williamson, Jonas négyesre szavaznék. A két szűrő Anita és Bigirimana, előttük középen Vuckic, a széleken Obertan és Marveaux, ékként pedig Ameobi. (Mert azt mondanom sem kell, hogy az Everton elleni második egyenlítés előtt, amikor már kötelezően ívelni kellett, akkor Shola letette Ba elé, ahogy kell… )

Természetesen Gosling is simán lehet kezdő, szóval van kikből válogatni. Ami biztos, hogy a sérültek és a még mindig eltiltott Ben Arfa hiánya mellett mindenképpen pihentetni kellene Steven Taylor-t, Santon-t , és Cabaye-t is, illetve ha mégis kezdenek, akkor sem lenne szabad 90 percet játszatni őket. Persze valószínűleg Pardew ezt jobban tudja, úgyhogy elég is a kibickedésből.

A hétvégén Demba Ba megszerezte a Newcastle United 1000., majd 1001. Premier League gólját. Csütörtökön pedig eljön az idő, hogy valaki megszerezze a csapat első Európa Liga gólját. Aztán persze jöhet a többi is. Egy biztos, most nem Ba lesz az, aki – az angol foci szlenggel éve – elvégzi a munkát.

A szenegáli támadó egyébként érdekes, központi figura. Múltjával, jelenével és jövőjével kapcsolatban folyamatosan jönnek az infók. Az utolsók között, az Everton elleni meccs előtt jelent meg egy David Moyes nyilatkozat, hogy ő is meg akarta szerezni egy éve a támadót, valamint hogy Ba jelezte, hogy amennyiben folyamatosan a padon fog kezdeni, akkor távozik. Nyilatkoznak a nevében barátok, ismerősök, ál-ügynökök, és összehordanak mindenfélét, emlékezzetek a kivásárlási ára körüli nyilatkoztat áradatra. Ba pedig a legtöbb esetben cáfol. Hétfő este például az alábbi Twitter üzenettel zárta a napját:

„Jó éjszakát emberek. Nagyon büszke vagyok az ezredik gólra. Nem vagyok legenda, – ahogy az emberek mondják – de a Newcastle egy legendás klub!!!”

Így van fiú! Viszont még könnyen azzá válhatsz.

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik