Utánam az özönvíz?

115560 115560115560 115560
Vágólapra másolva!
2011.09.10. 17:09
Címkék
A napokban végleg elbúcsúztattuk Samuel Eto’o-t. Lényegében vele, már nem is akarok foglalkozni, maximum az űrrel, amit maga mögött hagyott....

A napokban végleg elbúcsúztattuk Samuel Eto’o-t. Lényegében vele, már nem is akarok foglalkozni, maximum az űrrel, amit maga mögött hagyott. „Utánam az özönvíz?” – mondta Moratti, vagy helyesen pótolta az oroszlánkölyköt? Részben már foglalkoztunk a témával, úgyhogy most én egészben teszem ezt. Mivel perceken belül kezdődik az új idény hamarosan választ kapunk a kérdésemre, hogy ki csinálja utána?A napokban végleg elbúcsúztattuk Samuel Eto’o-t. Lényegében vele, már nem is akarok foglalkozni, maximum az űrrel, amit maga mögött hagyott. „Utánam az özönvíz?” – mondta Moratti, vagy helyesen pótolta az oroszlánkölyköt? Részben már foglalkoztunk a témával, úgyhogy most én egészben teszem ezt. Mivel perceken belül kezdődik az új idény hamarosan választ kapunk a kérdésemre, hogy ki csinálja utána?

Abban nagyjából az egész szerkesztőség egyetértett, hogy Eto’o-t nem sikerült tökéletesen pótolni, megjegyezve, hogy a mi helyzetünkben, ennél jobban nem lehetett volna. Arról nem nyitnék vitát, hogy ez a gondolkodjunk, kicsiben vagy a gondolkodjunk reálisan témakörbe tartozik-e, valahol a kettő között. Nem vagyok pénzügyi gondolkodású ember, így kizárólag a futball szempontjából közelítem a helyzetet.

Miután Eto’o is a Kaukázus hegyei közt képzeli el jövőjét, a csapat komolyabb csatárgondokkal szembesült, mint a nyár elején. Nem szeretem a statisztikákat, de vannak egyértelműen szembetűnő dolgok, amellett, hogy láttuk a kamerunit, és tudjuk, hogy a tavalyi szezon legjobbja volt. Lőtt 101 meccsen 53 gólt és adott 22 gólpasszt. Játszott balszélsőt, jobb szélsőt, éket, sőt egy kicsit még balbunkót is. Ott van még most is a világ öt legjobb csatára között, évek óta a legmagasabb szinten bizonyít, hullámvölgy nélkül. Talán lehetetlen is pótolni.

De mi kiírtunk egy pályázatot, melynek alapfeltétele az volt, légy dél-amerikai (lehetőleg argentin) és nem túl drága. Előbbi pontnak mindenki megfelelt, úgyhogy utóbbi volt a döntő tényező. A jelentkezők Forlán, Zárate, Tévez, Lavezzi, Palacio. Csak a nyertesek helyzetét nézzük meg, ne fájdítsuk a szívünket Tévezzel, velük mennyiben változik a helyzet.

Egyik játékos előéletet sem kell hosszasan taglalni. Forlán mögött pláne olyan szakmai múlt áll, melyet nehéz elvitatni. A kétszeres európai aranycipős csatárral, csupán egy gond van, közelebb van a nyugdíjhoz, mint Bálint gazda.

Illetve bár csak ennyi gond volna vele. Amellett, hogy a legolcsóbb megoldás, komoly nemzetközi tapasztalata és eredményei vannak, teljesen más típusú játékos, mint Eto’o. Az afrikai, talán a keret legsokoldalúbb tagja volt, legalábbis a támadójátékosokat figyelembe véve.

Ha kellett mindent megoldott, gyors volt, egyedül lőtt gólt, előkészített, remekül cselezett és könyörtelen volt. Forlán is sokoldalú játékos. Erős felépítésű, ebből a szempontból jobb „álló center”, mint Eto’o, bár abból amúgy is van egy (Pazzini) és egyébként is kisebb az igény az ilyen típusra. Az uruguayi válogatott mezében viszont megmutatta, hogy képes visszavontan játszani, amolyan árnyékék (félig-meddig irányító) szerepet betölteni és labdákkal tömni, az előtte lévőket.

Bár, tény, ami tény, nekünk erre ott van Sneijder, s eddig az ő posztja is kérdéses a csapatban. Forlánnal egyszerre biztosan nem fognak a csatárok mögött játszani.

A leigazolásával vált számomra biztossá, hogy nem játszhat ez a keret 3-4-3-ban az idén. Ami komolyabb hiányossága Eto’o-val szemben a tavalyi vb legjobbjának az a sebessége és a cselező készsége. Tarsolyában vannak ezek a tulajdonságok, de közel sem azon a szinten. Így szélső támadóként elképzelhetetlen. Ugye itt a 3 támadó közül a két szélsőnek a feladata kimozognia a szélek felé, illetve visszalépni a labdáért a középpálya felé is. Ehhez Forlánnál már dinamikusabb játékosra van szükség oldalt, még akkor is, ha a kreativitása bőven megüti a szintet (a tévedés lehetősége fenntartva, Gasperini másként is gondolja).

Ami megoldás lehet, az egy eltolt 3-4-3, bár én szívesebben hívom, 3-4-1-2-nek. Ekkor a két hátrébbhelyezkedő nem ügyel annyira, a szélekre, sokkal inkább középen keresik, elsősorban egymással az összjáték lehetőségét. Sneijder a 4 középpályás előtt, Forlán kicsit a másik oldalára tolódva eggyel feljebb és ékként használható a tetszőleges befejező csatár.

A felállás Militóval is érthető Pazzini helyén

Ami nyereség a Forlán-ügyben, hogy a celeste tagja, önzetlenebb, mint Eto’o (csak nekem jutott eszembe, hogy utóbbi szerepelt az Istenek a fejükre estek című kasszasikerben?), ez nem jelenti, hogy több gólpasszt is ad, pusztán, hogy összjátékban hasznosabb lehet. A másik előnye, hogy vele már kéttagúra bővült a nehéztüzérség. Átlövésekben nagyon jók lehetünk, Forlán és Sneijder is látja messziről a kaput. Összességében gyors tűzoltás, különbözik elődjétől, ezért a képességei szerint is kell alakítani idénre a gárdát.

A másik cserediák Zárate. Jó olasz megoldás szerint, a „majd jövő héten évben esküszöm, hozom a pénzt, csapos úr” üzlettel nem jártunk rosszul. A kis argentin, jobban hasonlít Samura, mint szőke társa. Sajnos, abban lekörözi, hogy még nehezebben szabadul a labdától.

Akkor kezdem a negatívummal. Zárate, előbb körbe megy a védőkön a tizenhatos egyik sarkától, a másikig, lecselezve a bírót és a két partjelzőt, mint, hogy jobb helyzetben lévő vetélytársát játékba hozza (tán ő vetélytársnak érzi őket). Lehet ebben, a pozitívumot látni, ő is képes védelmeket elfektetni. De nem kérdés, melyik játékstílus válik a csapat hasznára.

A pozitívum, hogy Eto’o-hoz hasonlóan sokoldalú lehet, csak előbb világsztárra kéne válnia. Sarkított megjegyzés, de a kameruninak is ez kellett anno. Ha az apró rossz döntésein változtat, nem lehet gond. Ez mentális kérdés, viszont segítségére lehet, a sok-sok tapasztalt, világsztár honfitársa. A közeg adott ahhoz, hogy végre úgy játsszon, ahogy a 2007-es u20-as vb óta várják tőle.

Őt többféleképpen lehet alkalmazni, kevésbé befejező ember, viszont annál inkább szélső, vagy árnyékék. Általában szélről tör befelé, az mindegy neki, hogy melyik oldalra rakjuk. Viszont így pont, hogy Forlánnál pályázhatnának azonos szerepkörre (az én elképzeléseim szerint), ha Milito (Pazzini) a befejező ember.

Mint mondtam, a képességei megvannak, remekül egy-egyezik, gólt tud lőni közelről, távolról, s a Lazio legutóbbi félévében megmutatta, ha akarja, a társait is képes kiszolgálni. Gasperini és Zanetti közös erővel nevelhetnek belőle klasszist, hajrá!

Végezetül, azt mondom, jelenleg Eto’o pótlásának a jó oldalát kell nézni, Zárate potenciális jövőjét és Forlán eltérő képességeit, és azt, hogy ketten együtt mindegyik csatárpozíciót le tudják fedni. El is mondták, hogy mindent meg akarnak tenni, az argentin saját szavai szerint „esküszik, hogy passzolni fog”, Forlánnak, meg „nem gond, ha Eto’o-hoz mérik”. Talán a kis kameruni távozása után, mégsem jön az özönvíz…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik