Albert Flórián, Göröcs János és Nagy István lelépett a színről

MALONYAI PÉTERMALONYAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2024.05.22. 08:41
Válogatott keret 1963-ban: az álló sorban jobbról a negyedik Nagy István, elől balról az eslő Albert Flórián, ötödik Göröcs János
Ötven esztendeje, 1974 tavaszán-nyarán Baróti Lajos hatvanas évekbeli válogatottjából hárman búcsúztak el a játéktól. Sorrendben Albert Flórián, Göröcs János és Nagy István köszönt el. Baróti szerint nagyon szerettek együtt játszani.

Már túl volt utolsó bajnokiján egyetlen aranylabdásunk, Albert Flórián (Népsport, március 13.), amikor megkapta a lehetőséget arra, hogy a válogatottól is elköszönjön, 75. alkalommal szerepelve a csapatban.
Utolsó NB I-es meccsén a Népstadionban (Ferencváros–ZTE 3–0) 30 ezren látták, hogy az 54. percben beáll, s a 78. percben gólt szerez, majd a lefújás után hatalmas ünneplésben lehetett része.

ALBERT FLÓRIÁN (1941–2011)
Klubja:Ferencváros (1958–1974)
Az NB I-ben: 351 mérkőzés/256 gól
A válogatottban (1959–1974):75/31

Hiába lett volna méltó, nem adatott meg neki, hogy címeres mezben is a Népstadionban játsszon utoljára. A válogatott 1974. május 29-én Székesfehérváron lépett pályára, a Népsport pedig közölte: „Az MLSZ elnökségének döntése értelmében Alberta jugoszlávok ellen helyet kap a csapatban.” Mintha kegy lett volna… Telt ház volt persze Székesfehérváron is (16 ezer néző), Flóri győztes meccsen köszönt el (3–2), de a Népstadionban biztosan többen ünnepelték volna. Megérdemelten.

Kezdőként lépett pályára, a középpályássor centrumában, jobbján a volt fradista társ, Juhász István, balján a győri Somogyi József. Első meccsén (1959. június 28., Svédország ellen 3:2) Baróti legendás csatársorának (Sándor, Göröcs, Albert, Tichy, Fenyvesi) tengelyében kapott helyett.

Ahogy az szokás, a Sóstói Stadion öltözőjében sok-sok virág és dísztávirat fogadta, majd „háromnegyed 5-kor a honvédzenekar pattogó indulójára kivonult a két válogatott. A rövid ünnepségen Iklódi Gábor, a zMLSZ elnökségének tagja méltatta Albert sportpályafutását”. Akár az elnök, Kutas István is megtehette volna – illett volna megtennie. Az ünnepelt csapatkapitányként térfelet választott a másik fél legendájával, Dragan Dzsajiccsal, majd 15 percet játszott.

A tudósítás szerint rögtön az elején „jó átadása Müllert találta kecsegtető helyzetben”, aztán letelt a negyedóra, s Fazekas László állt be a helyére. A Népsport utolsó értékelése így szól róla: „Albert csak negyedórát játszott, de 75. válogatottságával méltón búcsúzott. Néhányszor nagy tudását felvillantotta.”

Mindenki áradozva búcsúzott tőle. A lényeget Zsengellér Zsolt fogalmazta meg a Képes Sportban, máig hatóan: „Albert Flóriánt nem lehet elfelejteni.” Azt meg Szepesi György rögzítette, hogy „ő volt az a játékos, aki befért volna az Aranycsapatba is”. Hihetünk a legendás rádióriporternek is.

GÖRÖCS JÁNOS (1939–2020)
Klubjai:Újpesti Dózsa (1957–1972), Tatabánya (1972–1974)
Az NB I-ben:362/109
A válogatottban (1958–1970):62/19

Flóri búcsújában közrejátszott, hogy 1969-ben Koppenhágában, a dánok elleni világbajnoki selejtezőn (2:3) térdszalagszakadást szenvedett, s soha nem lett már igazi a lába. Ez azért (is) érdekes, mert Göröcs János hasonló sérülés miatt volt kénytelen kiállni 1970 szeptemberében az osztrákok elleni barátságoson (1–1). Ő sem lett a régi, igaz az esélyt se kapta meg rá, mert felépülése után Újpesten Kovács Imre edző a tartalékcsapathoz száműzte, próbálkozzon ott a játékkal. Ehhez – újpesti legendaként – joggal nem fűlött a foga, elfogadta hát Lakat Károly hívását Tatabányára. A mesteredzőnek egyik kedvenc játékosa volt, amikor úgy érezte, hogy bírja a tempót, játszott is csapatban. Sőt. Búcsúja előtt egy évvel, 1973-ban KK (Közép-európai Kupa)-győztes lett.

Ahogy 1974-ben, május 15-én, búcsúmeccse, ZVL Zilina (Zsolna) elleni 2:0 után is. Előtte Lakat mester így beszélt: „Remélem, hogy játékosaink is átérzik, mit jelent Göröcs számára ez a nap, s mindent elkövetnek azért, hogy feledhetetlenné tegyék neki az utolsó perceket. Az eredménytől függetlenül, az utolsó félórában pályára küldöm!”

Titi az öltözőben csendben készült. „Ez az utolsó – mondta. – Sajnos, rossz a lábam.” Végül a 80. percben állt be Takács László helyére, ekkor 2–0 volt az eredmény, megvolt a kupa. „Abban a pillanatban, amikor a játékvezető lefújta a mérkőzést, kék-fehér és lila-fehér zászlók alatt a szurkolók hada lepte el a pályát. Göröcsöt azonnal a mikrofonhoz hívta Vass István Zoltán, a rádió riportere, élete utolsó »aktív« nyilatkozatára.”

Lakat Károly pedig: „Ennek a szép, minden tekintetben feledhetetlen délutánnak csak egy fájó emléke marad: el kellett búcsúznunk Göröcs Jánostól. A magyar labdarúgás egyik legnagyobb egyénisége akasztotta most szögre a cipőt. Titi hiába mosolyog. Távozása üröm az örömben.”

„Jelenlétünk azt bizonyítja, hogy nem felejtettük el, mit jelentett nekünk Göröcs Titi” – mondta Farsang Endre újpesti szakosztályvezető, aki tiszténél fogva nyilván közreműködött Göröcs méltatlan Megyeri úti visszaminősítésében.

NAGY ISTVÁN (1939–1999)
Klubjai:MTK (1958–1967), Bp. Spartacus (1968–1974)
Az NB I-ben:222/27
A válogatottban (1961–1967):22/0

Hármójuk közül Nagy István szerepelt a legkevesebbszer a válogatottban, ám nem rajta múlott. Egyrészt előbb az újpesti Solymosi Ernő, majd később Mathesz Imre a Vasasból nagy vetélytárs volt – Matheszt igencsak segítette, hogy a Vasashoz ezer szállal kötődő Illovszky Rudolfnak Baróti segítőjeként, majd szövetségi kapitányként igencsak volt beleszólása az összeállításba. Mindenesetre álljon itt Baróti véleménye Nagy Istvánról, közkedvelt nevén Parókáról: „Kitűnő csapatember volt, hatalmas munkabírással, Remekül passzolt, nem véletlen, hogy Göröcs és Albert imádott vele játszani.”

A másodosztályú Bp. Spartacusból vonult vissza, erről sem őt tehetett. Ereje teljében, 29 esztendősen, 1967-ben az MTK-ban közölték vele, hogy nincs rá szükség. Vezér volt (mi tagadás, a fehér asztalnál is), volt tekintélye az öltözőben, ezért a klubvezérkar inkább elzavarta „Nagy Istvánnal nem kalkulálunk” – így az elnöki vélemény. A Hungária úton töltött – papíron sikeres – esztendőkről így beszélt: „Nincs szép emlékem arról a tíz évről. El akartam felejteni mindent, és sikerült” – mondta a visszavonulása után. Majd hozzátette: „A vád, hogy a szellemem árt a csapatnak, kissé erős. Különösen azok után, hogy az évek folyamán Sipos Feri, Vasas Misi, Bödör Laci, Szimcsák Pista és Povázsai Laci szelleme sem volt megfelelő”.

Albert Flóri (jobbra) Dragan Dzsajiccsal 

Azért igazolt a Bp. Spartacusba, mert felhívták onnan, hogy csak nekik adják ki. Rábólintott, az pedig szintén fontos, hogy – mint mesélte – utolsó, győztes válogatott meccse (1967. május 24., Koppenhága Dánia ellen 2:0) után hazaérkezve, már nyáron tudta, hogy decembertől nem kell. Azért végighajtotta a hátralévő fordulókat, posztján első volt a Népsport rangsorában.

Nem volt szerencsés ember, a tragédia sem kerülte el. Felesége gyógyíthatatlan betegségben meghalt, egyedül maradt hatéves kislányával: „Korán kelünk, mert a kislány fél nyolckor indul az iskolába. Az idén kezdte, első osztályos. Iskola után a napköziben van, én az edzés után rohanok érte.”

A Bp. Spartacusnál segítettek neki, ezért akkor sem igazolt el, amikor hívták, szinte évente, persze, hogy az NB I-be.

Utolsó bajnokiját 1974. augusztus 5-én a Dunaújváros ellen játszotta. Egy félidőt vállalt, aztán lelépett a színről. A Szpari edzője, egykori csapattársa, Szimcsák István örült, hogy győztes meccsen (4:1) ért véget pályafutása.
A válogatottban sem őt, sem Göröcs Titit nem búcsúztatták el.

Na, ja, a hála nem rendszerspecifikus – futballban sem.

Utoljára együtt
Hárman együtt tétmeccsen 1964. április 25-én, a Nemzetek Európa-kupája (az Európa-bajnokság elődje) negyeddöntőjének első mérkőzésén, Párizsban játszottak együtt. A válogatott 3:1-re nyert – Tichy Lajos (2), Albert Flórián, illetve Lucien Cossue voltak a gólszerzők. Érdemes felidézni, hogy a Népsport hogyan értékelte a játékukat.
Albert: „Nagyszerűen megértette magát Tichyvel. Sokat mozgott, nem önzősködött, a küzdőképességével sem volt baj, társait gyakran tudta veszélyes helyzetbe hozni.”
Göröcs: „Végig igyekezett, mozgékony és gyors volt. Különösen szünet után láttunk tőle több esetben is jó elfutást, átadásai jó helyre szálltak.”
Nagy István: „Az I. félidőben inkább hátravontan játszott, a védelmet erősítette. Szünet után már Rákosival párban igen gyakran felzárkózott a támadások indításához, jól oldotta meg feladatát.”

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik