VINCZE ANDRÁS
VINCZE ANDRÁS
2020.09.20 00:52 Frissítve: 2020.09.20 00:57

Sörmeccs – Vincze András jegyzete


 

 
Nekik nyolc! A Bayern felmosta a pályát a Schalkéval a nyitányon

A szűkebb ismeretségi körömben túl sok a Bayern München-szurkoló, s ugyanígy a német futballrajongó, úgyhogy „jobb a békesség” alapon nem szeretnék poénkodni a péntek esti gólzáporos győzelemmel, maradok inkább a szikár ténynél: a Bundesliga nyitányán a bajnokcsapat 8–0-ra megverte a Schalkét. Nem mondom, hogy távol áll tőlem a nagy győzelmek heroizálása, de hát ezek leginkább a magyar focihoz köthető emlékek: a törökök elpáholása, a Luxemburg elleni gólzápor, a Újpest–Fradi 8–3, illetve Fradi–Újpest 7–1 legendája, a vb-történelem máig ható rekordja, a Salvador elleni 10–1, vagy hogy visszakanyarodjak a német labdarúgáshoz, a verhetetlenség mítoszát leromboló 2014-es vb-elődöntő, Brazília–Németország 1–7...

S a sokgólos sikerek kapcsán jut eszembe, hol vagyunk már Gary Lineker örökbecsűjétől, hogy „A foci egyszerű játék: huszonkét ember kerget egy labdát, és a végén mindig a németek győznek”. Ehhez képest elég sokszor leradírozták már (elméletben persze) a német foci fejlődési ívét, jellemzően akkor, ha nem nyert Eb-t vagy vb-t a Nationalelf, illetve ha nem jutott el a Bajnokok Ligája vagy Európa-liga döntőjéig a Bayern, a Dortmund, a Mönchengladbach, a Frankfurt, esetleg – hoppá-hoppá! – a most éppen bucira vert Schalke, aztán mindig kiderül, a német futball képes újulni. Szándékosan nem írom azt, hogy megújulni, mert valahogy az az ember érzése, hogy a Bundesliga a futball újítója, hiszen hajszállal mindig a szakmai és taktikai trend előtt jár. Ha netán a manapság slágertémát jelentő futballglobalizáció kapcsán kezdődik okoskodás, hogy na, a konzervatív Bundesligának most aztán annyi, kiderül, hogy – például – a vendégmunkások tizenéves gyerekei is hatékonyak, amikor a pályán jobbal és ballal a németes precizitást és a megalkuvás nélküli hatékonyságot kell „megrajzolni”. Valami tehát baromi jól működik a játékosképzésben, s olyan nagyon azzal sem lőnek mellé a német klubguruk, ha fizetni kell a kivételes tudásért, s éppen a Bayern mostani nyolc gólja mutatja meg, milyen harmonikus is lehet a pályán a sztárgenerációk (Robert Lewandowski, Thomas Müller, illetve Serge Gnabry, Leroy Sané) produkciója.

Arra azért felkaptam a fejem, amikor valaki a „sörmeccs volt” kifejezést használta a Bayern sikere kapcsán, s tulajdonképpen ez igaz is – visszakanyarodva a nagy különbségű, emlékezetes eredményeket hozó találkozók emlékeihez –, mert a játék élvezete az, ami elvezetheti még a klasszisokat is nyolc gólig.

S ilyen nagy győzelem után a sör sem keserű...

2020.10.24 15:11:55

Német labdarúgás M. G.

Az idény egyik legrosszabbul elsült cseréje is kellett a lipcsei sikerhez • Gulácsi és Orbán végig a pályán volt.

2020.10.24 14:57:16

Német labdarúgás H. D.

Az Eintracht Frankfurt sem volt akadály • Sané és a 17 éves tehetség is betalált.

2020.10.23 11:06:59

Német labdarúgás TÓTH ÁDÁM

Effenberg: „Ha továbbjutunk, piros bőrnadrágban és cowboycsizmában táncolok az asztalon”   

2020.10.15 19:11:22

Német labdarúgás L. PAP ISTVÁN

BAYERN MÜNCHEN 3. RÉSZ A sorozat harmadik részében a döcögő nyolcvanas évekről esik szó, benne két magyar trénerrel.

2020.10.08 16:17:37

Német labdarúgás L. PAP ISTVÁN

BAYERN MÜNCHEN, 2. RÉSZ. Sikeres bajor csúcstámadások a hetvenes évek futballszínpadán – főszerepben a háromkirályok.