Jupp Heynckes: Puskás Ferencre szerettem volna hasonlítani

Vágólapra másolva!
2020.05.04. 18:52
null
Az interjú Puskásra vonatkozó része (jobbra fent)
A Bayernnel edzőként négy bajnoki címet, játékosként a nyugatnémet válogatottal világ- és Európa-bajnoki címet nyerő Jupp Heynckes a héten lesz 75 éves, és a jeles évforduló alkalmából a Kicker interjút készített vele, amelyből kiderül, hogy gyerekkorában a példaképe Puskás Ferenc volt.

A Bayernnel edzőként négy bajnoki címet, játékosként a nyugatnémet válogatottal világ- és Európa-bajnoki címet nyerő Jupp Heynckes a héten lesz 75 éves, és a jeles évforduló alkalmából a Kicker interjút készített vele, ebből kiderül, hogy gyerekkorában a példaképe Puskás Ferenc volt.

Az interjúban szóba kerül a későbbi kiváló támadó gyerekkora, amelyről megtudhatjuk, hogy nem kimondottan irigylésre méltó körülmények között töltötte. A második világháború utolsó európai napján, egyben Németország kapitulációjának a másnapján, 1945. május 9-én Mönchengladbachban született Jupp Heynckes a család kilencedik gyermeke volt, s az ő gyerekkorát is meghatározta a korra jellemző szegénység és éhínség.

„Apámat alig láttuk, napi 10-12 órákat dolgozott kovácsként, hogy meglegyen a betevő, anyám meg egy sarki kisboltot próbált futtatni, de nagyon sokszor nem volt semmink, csak a pincében eltett burgonya. Heti hatszor valamilyen krumplis étel került az asztalra, de sohasem hagytam maradékot. Mindig támogattam anyámat. Én voltam a legkisebb fiú a családban, és mivel fiú voltam, viszonylag hamar rájöttem, hogy szeretek focizni. Órákon át lődöztem a labdát a ház falának, meg dekáztam, trükköztem, zsonglőrködtem a hátsó udvaron. Aztán amikor láttam az 1954-es világbajnoki döntőt egy nagy csarnokban – ahova egy templomi körmenetről érkeztünk –, utána olyan akartam lenni, mint Puskás Ferenc” – idézi a Kicker Heynckest, aki elárulta, miért éppen a berni finálét elveszítő csapatból választott magának példaképet, s miért nem az azt megnyerő nyugatnémet csapatból talált magának valakit.

Puskás (balra) jobblábas lövését blokkolja Liebrich az 1954-es vb-döntőben (Fotó: AFP)
Puskás (balra) jobblábas lövését blokkolja Liebrich az 1954-es vb-döntőben (Fotó: AFP)

„Ő vérbeli gólvadász volt. Minden vágyam az volt, hogy futballista legyek, s ezért mindent meg is tettem később, amikor már a GW Holt amatőrcsapatában kezdtem játszani. Sohasem mentem el ugyanis a srácokkal étterembe vagy bulizni. Végül tizenhét éves koromban leigazolt szülővárosom első számú csapata, a Borussia Mönchengladbach” – beszélt Heynckes karrierje első lépéseiről.

A május 9-én 75 éves sportember pályafutásáról a Nemzeti Sport Hosszabbítás című mellékletében szombaton összefoglaló írás jelenik meg, és a róla szóló sorozat darabjait itt, az NSO-n olvashatják majd.

Heynckest utolsó idényében az év edzőjének választották meg 2018-ban (Fotó: AFP)
Heynckest utolsó idényében az év edzőjének választották meg 2018-ban (Fotó: AFP)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik