Bundesliga: Sallaiék négy gólt, Schäferék hármat vágtak

Vágólapra másolva!
2022.08.06. 17:32
null
Union-gólöröm a berlini derbin (Fotó: AFP)
Az Union Berlin hazai pályán 3–1-re legyőzte a Herthát a német labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) 1. fordulójának szombat délutáni fővárosi derbijén, és magabiztos sikerrel kezdte az évadot Sallai Roland csapata is: a Freiburg 4–0-ra nyert az Augsburg vendégeként. Sallai kezdett, a 76. percbeli lecseréléséig volt a pályán, míg Schäfer András csereként húsz percet játszott az Unionban.

UNION BERLIN–HERTHA BSC 3–1

Schäfer András az Union kispadján kezdte a kilencven percet, onnan volt szemtanúja, amint a svájci Young Boysból nyáron igazolt Jordan Siebatcheu remek fejessel megérdemelt előnyt szerzett csapatának fél óra elteltével. A második félidő elején, szép adogatás után Sheraldo Becker finom mozdulattal küldte a labdát a vendégek kapujába, majd nem sokkal később Robin Knoche befejelte a harmadikat is – a játékvezető elsőre nem adta meg a gólt, de a VAR megmutatta, hogy nem volt lesállás.

Egy kis stat: Sheraldo Beckernek ez volt idén a negyedik olyan bajnoki mérkőzése, amelyiken gólt is, gólpasszt is jegyzett; az Union Berlin szélsője ezzel holtversenyben 2022 Bundesliga-rekordere lett, a lipcsei Christopher Nkunku mellé felzárkózva. (Opta)

Schäfer a 70. percben érkezett a pályára, érdemi esemény hazai részről már nem történt, viszont odaát Dodi Lukebakio egy ellentámadás végén szépített. A Herthában Dárdai Márton a kispadon ült, nem cserélték be.

A BERLINI MÉRKŐZÉS GÓLJAI

AUGSBURG–FREIBURG 0–4

Sallai Rolanddal a soraiban állt fel a Freiburg, az első félidő csak helyzeteket hozott, gólt nem – na de a második…! A szünet után alig kezdődött el a játék, amikor Michael Gregoritsch a hazai kapuba fejelt – visszafogottan ünnepelt, hiszen néhány hónappal ezelőtt még az Augsburg kötelékébe tartozott (A GÓL ITT!) –, újabb két perc elteltével pedig Vincenzo Grifo lőtt ravaszul szabadrúgásból a hosszú sarokba (A GÓL ITT!)

Egy kis stat: a szünet után 16 másodperc elteltével a kapuba találó Michael Gregoritsch a Freiburg leggyorsabb második félidei gólját szerezte a Bundesligában azóta (2004), hogy megkezdődött az efféle adatok feldolgozása. (Opta)

Lendületbe jött a Freiburg, kisvártatva Sallai is a kapuba talált, de társa lesállása miatt a videózással érvénytelenítették a gólt. Így is gyorsan jött a harmadik, Matthias Ginter emelte be (A GÓL ITT!), és maradt még idő egy negyedikre is: már Sallai lecserélése után az egyik új igazolás, a japán Doan Ricu lőtte a tizenhatos vonaláról (A GÓL ITT!).

BOCHUM–MAINZ 1–2

Ez egy ilyen nap… Kevin Stöger négy év után visszatért a Bochumba, az előző idényben még a Mainzban futballozott – miért is ne szerzett volna gólt első bajnokiján a volt csapata ellen, akárcsak fent említett honfitársa, Gregoritsch…? Talán egykori csapattársai is szövetségesnek vélték, hiszen nem támadták meg, ő meg hosszas labdavezetés után mély beadásnak álcázott lövéssel a hosszú sarokba ívelte a labdát. A GÓL ITT!

Neki azonban nem volt alkalma örülni a meccs végén, hiszen egy harmadik honfitárs, Karim Onisiwo az első félidőben lőtt gólját a hajrában megspékelte egy fejessel (A GÓL ITT!), így a Mainz elvitte mindhárom pontot.

MÖNCHENGLADBACH–HOFFENHEIM 3–1

A Hoffenheim korán emberhátrányba került (Stefan Posch a a 19. percben megkapta a második sárga lapját), Robert Skov lövésével mégis megszerezte a vezetést. Aztán az emberelőny csak-csak meghozta a fordulatot: egy szöglet után Rami Benszebaini látványos ollózással egyenlített (A GÓL ITT!), aztán a meccs hajrájában előbb Marcus Thuram lőtt a kapuba a leshatárról kilépve, majd Nico Elvedi is lőtt egyet közelről, kettővel nyert tehát a sikerért megszenvedő Mönchengladbach.

WOLFSBURG–WERDER BREMEN 2–2

Nem sok hiányzott ahhoz, hogy az élvonalba visszatérő Werder szép idegenbeli győzelemmel csekkoljon be. Lukas Nmecha elegáns emelésével a Wolfsburg szerzett vezetést, csakhogy Niclas Füllkrug távoli lövése és Leonardo Bittencourt akrobatikus fejese nyomán az első félidő derekán már a vendégek jártak előrébb. Előnyük egészen a 84. percig kitartott, akkor egy szögletet követően az üresen hagyott Josuha Guilavogui bevágta a hazaiak egyenlítő gólját.

NÉMET BUNDESLIGA
1. FORDULÓ, szombati mérkőzések
Union Berlin–Hertha BSC 3–1
(Siebatcheu 31., S. Becker 50., Knoche 54., ill. Lukebakio 85.)
Augsburg–Freiburg 0–4
(Gregoritsch 46., Grifo 48., Ginter 61., Doan 78.)
Borussia Mönchengladbach–Hoffenheim 3–1 (Benszebaini 42., M. Thuram 71., Elvedi 78., ill. Skov 25.)
Bochum–Mainz 1–2 (K. Stöger 39., ill. Onisiwo 26., 77.)
Wolfsburg–Werder Bremen 2–2 (Nmecha 11., Guilavogui 84., ill. Füllkrug 21., Bittencourt 23.)
Később
Borussia Dortmund–Bayer Leverkusen 1–0
(Reus 9.)

A FORDULÓ TOVÁBBI PROGRAMJA
Vasárnap
15.30: VfB Stuttgart–RB Leipzig (Tv: Arena4) – élőben az NSO-n!
17.30: 1. FC Köln–Schalke 04 (Tv: Arena4)
Pénteken játszották
Eintracht Frankfurt–Bayern München 1–6 (Kolo Muani 64., ill. Kimmich 5., Pavard 10., Mané 29., Musiala 35., 82., Gnabry 43.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik