A Werder és a Leverkusen az Európa-liga-szereplésért is játszik

Vágólapra másolva!
2009.05.30. 15:56
A Werder Bremen és a Bayer Leverkusen számára egyaránt nagyon fontos lenne a Német Kupa megnyerése, és nemcsak a sorozat presztízse, hanem a nemzetközi kupaindulás szempontjából is. A Leverkusen a 9., a Werder a 10. helyen végzett a bajnokságban, így mindkét csapatnak a mai, berlini kupadöntő megnyerése jelentheti az egyetlen esélyt az Európa-liga-szereplés kiharcolására.
Diego utolsó meccsét játssza a Werder színeiben a Leverkusen ellen
Fotó: Action Images (archív)
Diego utolsó meccsét játssza a Werder színeiben a Leverkusen ellen
Diego utolsó meccsét játssza a Werder színeiben a Leverkusen ellen
Fotó: Action Images (archív)
Diego utolsó meccsét játssza a Werder színeiben a Leverkusen ellen

Király Gábor csapata, a Leverkusen másodszor lehet kupagyőztes (az elsőt 1993-ban nyerte meg), ha ma este nyer Berlinben, míg a Werder a hatodik kupasikerére hajt (1961, 1991, 1994, 1999 és 2004 után).

A bajnokságban a Leverkusen idegenben Arturo Vidal és Mauro Friedrich góljával az ősszel legyőzte a Werdert, míg a tavasszal 1–1-es döntetlent játszott a két csapat.

Ez alapján a Leverkusen tűnik a ma esti döntő esélyesének, és az is a „gyógyszergyáriaknak” kedvez, hogy a brémaiak egy hete elveszítették az UEFA-kupa döntőjét az ukrán Sahtar ellen, ami rányomhatja bélyegét Thomas Schaaf csapatának mai játékára is.

Persze a zöld-fehérek számára ösztönzőleg is hathat, hogy az elbukott finálé után van még egy lehetőségük a javításra, illetve az is pluszmotivációt jelent, hogy a mai összeállításban többet már nem szerepel a Werder, ugyanis a három éve alapembernek számító brazil Diegónak ez lesz az utolsó találkozója, mert a nyártól a Juventust erősíti.

Diego mellett a vendégek játékát Claudio Pizzarro is meghatározhatja, ráadásul a perui csatár több örökrangsorban is az élre állhat, illetve tehet egy lépést a csúcs felé.

Pizarro a 2003-as (Bayern München–Kaiserslautern 3–1) és a 2006-os fináléban (Bayern–Frankfurt 1–0) is betalált, rajta kívül még 19-en szereztek gólt két kupadöntőben, háromban viszont még senki sem volt eredményes.

Ebben a szezonban a tétmeccseket figyelembe véve 28 gólt már összeszorgoskodott Pizarro, a kupa pedig kifejezetten fekszik neki. A döntőig vezető úton négy meccset játszott, az Auénak, a Dortmundnak és a Wolfsburgnak (kétszer) is betalált, mindössze a Hamburg úszta meg Pizarro-gól nélkül.

A Leverkusen nyerőembere a 21 éves támadó, Patrick Helmes lehet, aki ebben a szezonban a bajnokságban 21-szer, a kupában háromszor volt eredményes. Elképzelhető, hogy Diegóhoz hasonlóan ő is most utoljára lép pályára csapatában, ugyanis a hírek szerint a Stuttgart vele szeretné pótolni a Bayernhez szerződő Mario Gomezt (igaz, Helmest 2013-ig szerződés köti a Leverkusenhez).

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK

Leverkusen: Adler - Castro, Friedrich, Sinkiewicz, Kadlec - Rolfes - Renato Augusto, Vidal, Barnetta - Kießling, Helmes
Werder Bremen: Wiese - Fritz, Prödl, Naldo, Boenisch - Baumann - Frings, Özil - Diego - Almeida, Pizarro
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik