MTI 2019.09.11 14:46 Frissítve: 2019.09.11 15:01

FIFA: független szakértőkkel az afrikai szövetség reformjáért

Független szakértői testületet állított fel a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) annak érdekében, hogy segítsen végrehajtani azokat a reformokat, amelyekkel helyreállíthatják a különböző botrányok által sújtott afrikai szövetséget (CAF).

Ahmad Ahmad CAF- és Gianni Infantino FIFA-elnök (Fotó: AFP)

 

A FIFA augusztus 1-jén vette át a CAF irányítását, és a feladattal főtitkárát, Fatma Samourát bízta meg. Erre azután került sor, hogy Ahmad Ahmad CAF-elnök – egyben FIFA-alelnök – korrupciógyanúba keveredett, és szexuális zaklatással is megvádolták. A madagaszkári sportvezető a posztján maradt, de a FIFA etikai bizottsága is vizsgálatot indított ellene.

A FIFA által felkért független szakértői testület első ülését Gianni Infantino FIFA-elnök vezette kedden Kairóban, és úgy fogalmazott, a bizottságban tevékenykedő szakemberek képezik az afrikai futball jövőjének alapját.

„Számítunk a támogatásukra, a sportág iránt érzett szenvedélyükre és az újító javaslataikra" – jelentette ki.

Az öttagú testületben politikus, jogász, pénzügyi szakértő, valamint Mali korábbi külügyminisztere, Abdoulaye Diop is helyet kapott. A testület feladata kialakítani és elősegíteni azokat a reformokat, amelyekkel a FIFA helyre kívánja állítani az afrikai szövetség működését.

A CAF a szerdai közleményében azt írta, hogy a szakértői csapat első ülésén a témák között a szervezet könyvvizsgálata, átláthatósága, valamint a versenysorozatok hatékony megszervezése, az afrikai futball növekedése és fejlesztése, illetve a szövetség 54 tagszervezetének támogatása és előre mozdítása szerepelt.

„Olyan akadályokba ütköztünk, amelyek leküzdéséhez segítséget kértünk, ezért van szükségünk önökre, független szakértőkre is. Együtt előre juthatunk" – idézte a CAF közleménye Ahmad Ahmadot.

2021.01.23 11:18:45

Minden más foci BOROS MIKLÓS, BACSKAI JÁNOS

Tizenkét hiányzó, hóemberek, Himnusz: kevesen fogadtak volna a szentgyörgyiek győzelmére.

2021.01.22 20:34:41

Minden más foci N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Akarjuk, nem akarjuk, üdvösnek tartjuk vagy sem e fordulatot, a futballról való beszédnek kisebb része az, ami a pályán megesik, igen nagy hányadát e virtuális tér inspirálja, befolyásolja, alakítja ma már.

2021.01.22 13:11:29

Minden más foci H. D.

Ramón Miérez duplázott, az NK Osijek gond nélkül nyert a Lokomotiva Zagreb otthonában.

2021.01.21 19:25:14

Minden más foci CSILLAG PÉTER

Ha létezik szerelem ember és város között... – exkluzív képgaléria a Maradona-királyság éveiről.