Vb-álomcsapatból a másodosztályba; volt, aki már trófeát is nyert

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.10.03. 17:19
Mint ahogy minden labdarúgó-világbajnokságon, úgy a nyári, oroszországi tornán is felkaptuk a fejünket olyan játékosokra, akik azelőtt nem kaptak kiemelt figyelmet, ezúttal azonban kitűntek. Megnéztük, két és fél hónappal később mi a helyzet azokkal a futballistákkal, akik nem szupersztárok, nincsenek rivaldafényben, nem hallunk róluk nap mint nap, de különösen odafigyeltünk rájuk a vb-n.

BENJAMIN PAVARD (22, francia, VfB Stuttgart)

A világbajnokság legszebb gólját szerző fiatal francia védő még csak egy éve tagja a válogatottnak, azonban onnan már kirobbanthatatlan, oszlopos tag. A torna után olyan nagycsapatok kopogtattak a Stuttgart ajtaján, mint a Bayern München, amellyel Pavard állítólag már meg is egyezett a folytatásról.

A vb után a játékos (és a klub, hiszen kivásárlási záradéka 2019 nyarától van a futballistának) úgy döntött, egyelőre marad a sváboknál. A Bundesliga-csapat a védelem közepén számít Pavard-ra, aki 56 tisztázásával jelenleg a leghatékonyabb védő a német élvonalban. Az ő jó teljesítménye azonban nem vonja maga után a VfB jó szereplését is, hiszen hat forduló után csupán egy győzelme van a gárdának.

A világbajnok, a torna gólját szerző védő biztosan nem ilyen szezonkezdetről álmodott, a Stuttgart jelenleg a 16., osztályozós helyen áll. Legkésőbb jövő nyáron biztosan csapatot vált, de az sem kizárt, hogy még a télen távozik.

HIRVING LOZANO (23, mexikói, PSV)

Mexikó reménysége – aki győztes gólt szerzett a németek ellen a vb-n – egyelőre ott folytatja a PSV-ben, ahol az előző szezonban abbahagyta. A már 33 válogatott meccsnél járó támadó tavaly nyáron érkezett Hollandiába, 29 bajnokin 17 gólt ért el és 11 asszisztot jegyzett az első szezonjában.

A jelenlegi idényben a Bajnokok Ligája selejtezőjének playoffkörében mindkétszer betalált a BATE Boriszov ellen, így ősszel Európa legrangosabb kupasorozatában is megmutathatja magát. A holland élvonalban hét meccsen öt gólja van, neki is köszönhető, hogy összes meccsét megnyerte eddig Mark van Bommel együttese.

Lozano tehát továbbra is bizonyítja, miért mondják róla, hogy hamarosan topligás klasszis lehet belőle. Meglepő volna, ha a házas, kétgyermekes apuka egy év múlva ilyenkor is még a PSV játékosa lenne.

ANTE REBIC (25, horvát, Eintracht Frankfurt)

Ante Rebic ugyan már öt évvel ezelőtt bemutatkozott a horvát válogatottban, igazi áttörést azonban az oroszországi világbajnokság hozott neki. Remek szezont futott Niko Kovac Frankfurtjában, Német Kupát nyert, teljesítményére több topcsapat is felfigyelt.

A hírek szerint vitte volna a Manchester United, de még arról is lehetett hallani, hogy Kovac viszi magával Münchenbe, ő azonban hosszabbított. „Az Eintracht a szívéhez nőtt és a klub jó irányba halad a tervei megvalósításához” – fogalmazott akkor Fredi Bobic sportigazgató.

Sérülés miatt ki kellett hagynia az első három kört a német élvonalban, aztán két meccsen csereként beszállt, a Hannover ellen pedig már kezdett a legutóbbi játéknapon. 131 perc, két gól, egy gólpassz. Aligha kell magyarázni, miért van óriási szüksége rá a Frankfurtnak.

VAHBI KAZRI (27, tunéziai, Saint-Étienne)

Egy rövid angliai kitérőtől eltekintve a pályafutása során szinte csak Franciaországban (ott is született) játszó támadó a Sunderlandtől a Saint-Étienne-be igazolt a vb után. Az oroszországi tornán gólt és gólpasszt jegyzett Belgium és Panama ellen is, azonnal érkeztek érte az ajánlatok.

Egyelőre jó vételnek bizonyul, hiszen hét meccsen négy gólja van a francia bajnokságban, a „zöldek” pedig csak a PSG-től kaptak ki eddig.

Kazri alapember, csapata egy pontra tanyázik a második helytől, a góllövőlistát hét találattal vezető Neymar pedig még mindig lőtávolban van a tunéziai számára. Hétmillió euróért remek vétel volt!

ARTYOM DZJUBA (30, orosz, Zenit)

Dzjuba alaptevően nem tartozott Sztanyiszlav Csercseszov szövetségi kapitány alapemberei közé, azonban Szaúd-Arábia ellen beállt a vb nyitó találkozóján, játszott húsz percet, szerzett egy gólt és adott egy gólpasszt. Az ezt követő mérkőzéseken már rendre a kezdőcsapatban találta magát, a tornán pedig három góllal és két assziszttal zárt.

A Zenit ezúttal nem is adta kölcsön, és milyen jól tette. A csatár 12 tétmeccsen eddig nyolcszor volt eredményes, emellett öt gólpassza is van. Jó formája tehát továbbra is tart, olyannyira, hogy a szeptember 7-i, Törökország elleni Nemzetek Ligája-összecsapáson életében először viselhette a csapatkapitányi karszalagot, az oroszok pedig az ő góljával nyertek.

A szentpéterváriak nem mellesleg vezetik az orosz bajnokságot.

ANDREAS GRANQVIST (33, svéd, Helsingborg)

A vb álomtizenegyébe is bekerülő svéd csapatkapitány két büntetőt is értékesített a tornán, nagy szerepe volt abban, hogy válogatottja a negyeddöntőig menetelt. A rutinos futballista úgy döntött, hogy szerződése lejárta után távozik az FK Krasznodartól és tíz év után visszatér Helsingborgba, oda, ahol profi pályafutása elkezdődött.

A jövő áprilisban 35. életévébe lépő játékos egyből megkapta a csapatkapitányi karszalagot, és vezérletével új lendületet kapott a gárda – 10 meccs, 7 győzelem, 3 döntetlen. Öt fordulóval a bajnokság vége előtt feljutásra áll az együttes, amely két második ligás idény után ismét az élvonalban folytatná.

Érdekesség, hogy a Helsingborgs IF kerete nagyjából 9 millió eurót ér, s ebből négymilliót Granqvist tesz ki, aki tehát hazatért, 2021-ig írt alá, valószínűleg akkor be is fejezi a profi karrierjét.

CSO HJUN VU (27, dél-koreai, Tegu FC)

A dél-koreaiak kapusa remek védéseket mutatott be a tornán, és bár a legtöbben arra számítottak, hogy Európában folytatja majd a karrierjét, ő egyelőre maradt a hazájában és továbbra is a Tegu FC első számú kapusa.

Időközben megnyerte az Ázsiai Játékokat (ő volt az U23-as csapat egyik túlkoros játékosa a megengedett háromból), így társaival együtt mentesülnek a kötelező sorkatonaság alól.

Hiába a vb-n mutatott jó teljesítmény, úgy tűnik, egyelőre nem igazán kapkodtak érte európai klubok.

AKIK EREDMÉNYESEBB ŐSZRŐL ÁLMODTAK

A kolumbiai Yerry Mina 30 millió euróért igazolt az Evertonba, ám sérülés miatt még egy percet sem szerepelt új klubjában. A szintén 30 milliós (a CSZKA Moszkvától érkező) Alekszandr Golovin viszont felépült, és három mérkőzést már játszott is abban a Monacóban, amely a 18. helyen pironkodik a francia bajnokságban. Ennél talán is ő is többre számított...

De ha már Monaco... A horvát válogatottságot a torna után lemondó Danijel Subasic teljesen kiszorult a csapatból, egy percet sem állt eddig a kapuban a jelenlegi idényben.

A torna legfiatalabb játékosát, a 19 éves ausztrál Daniel Arzanit leigazolta a Manchester City, majd két évre rögtön kölcsönadta a Celticnek. A skót gárdából egyelőre nem kapott lehetőséget.

Gyenyisz Cserisevet a Villarreal adta kölcsön a Valenciának, a vb-n négy találatig jutó 27 éves orosz játékosnak hat meccsen csupán egy gólja van eddig a La Ligában, ráadásul csapata sem a legjobb rajtot vette, a 12. helyen szerénykedik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik