Sportrádió: Schmidt Ádám – jöhet a labdarúgó BL-döntő!

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2023.06.05. 12:41
null
Jöhet a labdarúgó BL-döntő!
A hónap első hétfőjén ismét a Sportrádióban indította Schmidt Ádám – a sportért felelős államtitkár tavaly május 25-e óta tölti be ezt a pozíciót, így a beszélgetés kezdetén a Sportreggel műsorvezetői az elmúlt egy év kapcsán kérték őt összegzésre.

 

„Összegzés minden nap van – jelentette ki Schmidt Ádám. – Úgy gondolom, az ember minden nap adjon számot magának arról, mit végzett el. A saját egyéves munkám kapcsán viszont nem az én tisztem bizonyítványt kiállítani, ám az biztos, hogy a kollégáimra nagyon büszke vagyok, ők rendkívül jó munkát végeznek. Mindemellett számunkra az elégtételt a magyar sportsikerek adják, s az, hogy minél több állampolgárunk sportoljon.”

Az elmúlt egy hónap, de az elmúlt egy hét különösen kiemelt jelentőséggel bírt, hiszen a Puskás Aréna adott otthont a labdarúgó Európa-Liga-döntőnek, míg a hétvégén az MVM Dome-ban rendezték meg a női kézilabda Bajnokok Ligájának négyes döntőjét – két magyar csapat, a Ferencváros és a Győr részvételével.

„Az elmúlt tizenhárom esztendő eredményének tekinthető ez a két rendezés, annak, hogy a sportot kiemelt stratégia ágazatként kezeli a kormány – mondta el Schmidt Ádám. – A labdarúgó BL-döntőt leszámítva már megrendeztük a csapatsportágak nagy eseményeit, és van remény arra is, hogy egyszer a Bajnokok Ligája-döntőnek is otthont adhassunk. Erre legkorábban 2026-ban lehet alkalmunk, ám nem titok, hogy amennyiben Isztambul visszalépett volna az idei finálé megrendezésétől, úgy elsődleges beugróként Budapesttel számolt az európai szövetség.”

Fotó: Schmidt Ádám Facebook-oldala
Fotó: Schmidt Ádám Facebook-oldala

Az Európa-Liga döntője kapcsán Schmidt Ádám elárulta, az előzetes pályabejárás során egy nemzetközi szakértő gratulált a Puskás Arénában található gyep állapotához – ennek kapcsán az államtitkár megjegyezte, jelenleg hét olyan stadion van az egész világon, ahol olyan minőségű a gyep, mint a Puskás Arénában.

A két magyar rendezés kapcsán Schmidt Ádám szólt az elmúlt egy hónap magyar sikereiről is, külön gratulált Bölöni Lászlónak, akinek az irányításával a Metz labdarúgócsapata várhatóan feljut a francia első osztályba, valamint Hanga Ádámnak, aki az első olyan magyar férfi kosárlabdázó, aki csapatával Euroligát nyert.

Mindezek mellett természetesen szóba került az is az elmúlt hónap kapcsán, hogy a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a World Aquatics Budapestre tenné át a székhelyét – mint ismert, május 27-én stratégiai szándéknyilatkozatot kötött Huszain al-Muszallam, a World Aquatics elnöke és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amely arról rendelkezik, hogy a World Aquatics Lausanne-ból Budapestre költöztetné át a székhelyét, amennyiben azt a szervezet kongresszusa a júliusi, fukuokai vizes világbajnokság idején a japán városban tartott közgyűlésén jóváhagyja.

„A magyar sportdiplomácia egyik legnagyobb sikere lenne, ha a világ harmadik legnagyobb sportszövetsége Budapestre költözne – jegyezte meg a sportállamtitkár. – A feladatunk az, hogy a legapróbb részletekig kidolgozzuk ennek a költözésnek a részleteit, ha július 25-én a World Aquatics kongresszusa elfogadja az elnök javaslatát, úgy 2024 januárjától kezdődhet meg a fokozatos költözés.”

Az államtitkár hangsúlyozta, kedvező döntés esetén a World Aquatics központjában a munkavállalók fele magyar lenne, emellett a nemzetközi szövetség sportszakember-képzéseket és nemzetközi edzőtáborokat is tervez(ne) hazánkban, így a magyar sportdiplomácia mellett a vizes sportok is nagy nyertesei lehetnének a döntésnek.

A május kiemelt eredményének számít az is, hogy immár a Magyar Olimpiai Bizottság is részesedhet a tao-támogatásból, egy májusi kormányrendelet-módosítás ugyanis 124.9 milliárdról 125.2 milliárd forint emelte a sporttámogatásra fordítható éves társaságiadó-keretet, vagyis a hat érintett csapatsportág mellett a MOB is támogatáshoz jut.

„Kiemelten fontos számunkra, hogy az olimpiai mozgalom ne sérüljön, így azzal a javaslattal álltunk elő, hogy bár a Magyar Olimpiai Bizottság eddig is a tao-kedvezményezettek köréhez tartozott, ám a támogatást lehívni nem tudta, hogy emeljék meg a keretet. Ennek kapcsán megkerestem a MOB vezetőit, hogy nyújtsák be a februári határidőig a sportfejlesztési programjukat. Mivel utóbbi megtörtént, a kormány pedig emelte a keretet, idén 167 millió forintot hívhatott le a Magyar Olimpiai Bizottság, jövőre reményeink szerint ez az összeg háromszázmillió forint lehet” – mondta el Schmidt Ádám.

A MOB kapcsán a sportért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy ismét kiváló a kapcsolatuk a szervezettel („Szeretnénk, ha a sportélet fontos szereplőinek bevonásával, így a Magyar Olimpiai Bizottsággal, a Magyar Paralimpiai Bizottsággal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jelenlegi és korábbi tagjaival kialakítanánk egy olyan szempontrendszert, amelynek segítségével a magyar sportdiplomáciát még tovább erősíthetnénk.”) – akárcsak a sportújságírókkal, akiknek időről időre számot adnak az elképzeléseikről és arról is, mit valósítottak meg a korábbi terveikből.

„Nincs tabu a magyar sportirányításban, bárki, bármiről és bármikor beszélhet és kérdezhet” – fogalmazott Schmidt Ádám.

A hétfői beszélgetés egyik kiemelt témáját természetesen a közelgő budapesti atlétikai világbajnokság szolgáltatta.

„Az atlétikai vébé szervezésével kapcsolatosan az elsődleges küldetésünk az volt, hogy megmozdítsuk az embereket, s hogy ez az egész ne csak a verseny nyolc napjáról szóljon – nyilatkozta Schmidt Ádám. – Ezért is hirdettük meg a Hétköznapi hősök és a Sulihősök programot, hiszen így szélesebb körben tudtunk az emberekhez, a fiatalokhoz szólni. Fontos számunkra, hogy azokkal is megismertessük a sportot, akik eddig egyetlen sportággal sem kerültek közelebbi kapcsolatba.”

A fiatalokról szólva az államtitkár megemlítette, hogy az elmúlt héten díjazták azokat, akik az iskolában és a sportban is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak – a „Jó tanuló, jó sportoló” díjat az általános iskolások kaphatják, ám már a középiskolások számára is él egy program, őket „Magyarország tehetsége” díjjal jutalmazzák, ha mindkét fronton jól teljesítenek. Schmidt Ádám kiemelten fontosnak tartja azt is, hogy az egyetemisták is maradjanak benne a sportéletben, hogy még ha ebben a korban sokan már ki is lépnek a versenysportból, a mindennapos testmozgás, a sport valamilyen formában az életük része legyen.

Az atlétikai világbajnokság szervezése természetesen gőzerővel zajlik, immár megvan a kabalaállat is, ám pihenésre nem jut idő a munka miatt – sem az államtitkárnak, sem a csapatának.

„Ez egy küldetés, egy szolgálat, amelyet örömmel végzek” – zárta a beszélgetést Schmidt Ádám, ráadásként pedig elárulta, hogy a szombati labdarúgó Bajnokok Ligájának döntőjében nem szurkol senkinek, ám mert egy BL-döntő mindig a sport ünnepe, kíváncsian várja, melyik csapat nyeri az isztambuli összecsapást.

A teljes beszélgetést ide kattintva hallgathatja meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik