Munkatársunktól
2023.06.05 12:41 Frissítve: 2023.06.05 14:48

Sportrádió: Schmidt Ádám – jöhet a labdarúgó BL-döntő!

A hónap első hétfőjén ismét a Sportrádióban indította Schmidt Ádám – a sportért felelős államtitkár tavaly május 25-e óta tölti be ezt a pozíciót, így a beszélgetés kezdetén a Sportreggel műsorvezetői az elmúlt egy év kapcsán kérték őt összegzésre.

Jöhet a labdarúgó BL-döntő!

 

„Összegzés minden nap van – jelentette ki Schmidt Ádám. – Úgy gondolom, az ember minden nap adjon számot magának arról, mit végzett el. A saját egyéves munkám kapcsán viszont nem az én tisztem bizonyítványt kiállítani, ám az biztos, hogy a kollégáimra nagyon büszke vagyok, ők rendkívül jó munkát végeznek. Mindemellett számunkra az elégtételt a magyar sportsikerek adják, s az, hogy minél több állampolgárunk sportoljon.”

Az elmúlt egy hónap, de az elmúlt egy hét különösen kiemelt jelentőséggel bírt, hiszen a Puskás Aréna adott otthont a labdarúgó Európa-Liga-döntőnek, míg a hétvégén az MVM Dome-ban rendezték meg a női kézilabda Bajnokok Ligájának négyes döntőjét – két magyar csapat, a Ferencváros és a Győr részvételével.

„Az elmúlt tizenhárom esztendő eredményének tekinthető ez a két rendezés, annak, hogy a sportot kiemelt stratégia ágazatként kezeli a kormány – mondta el Schmidt Ádám. – A labdarúgó BL-döntőt leszámítva már megrendeztük a csapatsportágak nagy eseményeit, és van remény arra is, hogy egyszer a Bajnokok Ligája-döntőnek is otthont adhassunk. Erre legkorábban 2026-ban lehet alkalmunk, ám nem titok, hogy amennyiben Isztambul visszalépett volna az idei finálé megrendezésétől, úgy elsődleges beugróként Budapesttel számolt az európai szövetség.”

Találkozás Luis Figóval

Schmidt Ádám mesélt arról is, hogyan zajlott le a találkozása Luis Figóval, a portugálok korábbi klasszis labdarúgójával.
„Mindig különleges élmény, amikor az ember olyan sztárokkal beszélhet, akiknek a pályafutását leginkább csak a televízióban követte. Figo közvetlen, szimpatikus, rendkívül tájékozott ember, aki nagyra értékeli a magyar sportot, és képben is van. Felajánlotta, hogy a magyar labdarúgás előremenetelét bármiben segíti, úgyhogy tervezem is, hogy a közeljövőben megkeresem őt.”

Fotó: Schmidt Ádám Facebook-oldala

Az Európa-Liga döntője kapcsán Schmidt Ádám elárulta, az előzetes pályabejárás során egy nemzetközi szakértő gratulált a Puskás Arénában található gyep állapotához – ennek kapcsán az államtitkár megjegyezte, jelenleg hét olyan stadion van az egész világon, ahol olyan minőségű a gyep, mint a Puskás Arénában.

A két magyar rendezés kapcsán Schmidt Ádám szólt az elmúlt egy hónap magyar sikereiről is, külön gratulált Bölöni Lászlónak, akinek az irányításával a Metz labdarúgócsapata várhatóan feljut a francia első osztályba, valamint Hanga Ádámnak, aki az első olyan magyar férfi kosárlabdázó, aki csapatával Euroligát nyert.

Mindezek mellett természetesen szóba került az is az elmúlt hónap kapcsán, hogy a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a World Aquatics Budapestre tenné át a székhelyét – mint ismert, május 27-én stratégiai szándéknyilatkozatot kötött Huszain al-Muszallam, a World Aquatics elnöke és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amely arról rendelkezik, hogy a World Aquatics Lausanne-ból Budapestre költöztetné át a székhelyét, amennyiben azt a szervezet kongresszusa a júliusi, fukuokai vizes világbajnokság idején a japán városban tartott közgyűlésén jóváhagyja.

„A magyar sportdiplomácia egyik legnagyobb sikere lenne, ha a világ harmadik legnagyobb sportszövetsége Budapestre költözne – jegyezte meg a sportállamtitkár. – A feladatunk az, hogy a legapróbb részletekig kidolgozzuk ennek a költözésnek a részleteit, ha július 25-én a World Aquatics kongresszusa elfogadja az elnök javaslatát, úgy 2024 januárjától kezdődhet meg a fokozatos költözés.”

Az államtitkár hangsúlyozta, kedvező döntés esetén a World Aquatics központjában a munkavállalók fele magyar lenne, emellett a nemzetközi szövetség sportszakember-képzéseket és nemzetközi edzőtáborokat is tervez(ne) hazánkban, így a magyar sportdiplomácia mellett a vizes sportok is nagy nyertesei lehetnének a döntésnek.

A május kiemelt eredményének számít az is, hogy immár a Magyar Olimpiai Bizottság is részesedhet a tao-támogatásból, egy májusi kormányrendelet-módosítás ugyanis 124.9 milliárdról 125.2 milliárd forint emelte a sporttámogatásra fordítható éves társaságiadó-keretet, vagyis a hat érintett csapatsportág mellett a MOB is támogatáshoz jut.

„Kiemelten fontos számunkra, hogy az olimpiai mozgalom ne sérüljön, így azzal a javaslattal álltunk elő, hogy bár a Magyar Olimpiai Bizottság eddig is a tao-kedvezményezettek köréhez tartozott, ám a támogatást lehívni nem tudta, hogy emeljék meg a keretet. Ennek kapcsán megkerestem a MOB vezetőit, hogy nyújtsák be a februári határidőig a sportfejlesztési programjukat. Mivel utóbbi megtörtént, a kormány pedig emelte a keretet, idén 167 millió forintot hívhatott le a Magyar Olimpiai Bizottság, jövőre reményeink szerint ez az összeg háromszázmillió forint lehet” – mondta el Schmidt Ádám.

A MOB kapcsán a sportért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy ismét kiváló a kapcsolatuk a szervezettel („Szeretnénk, ha a sportélet fontos szereplőinek bevonásával, így a Magyar Olimpiai Bizottsággal, a Magyar Paralimpiai Bizottsággal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jelenlegi és korábbi tagjaival kialakítanánk egy olyan szempontrendszert, amelynek segítségével a magyar sportdiplomáciát még tovább erősíthetnénk.”) – akárcsak a sportújságírókkal, akiknek időről időre számot adnak az elképzeléseikről és arról is, mit valósítottak meg a korábbi terveikből.

„Nincs tabu a magyar sportirányításban, bárki, bármiről és bármikor beszélhet és kérdezhet” – fogalmazott Schmidt Ádám.

A hétfői beszélgetés egyik kiemelt témáját természetesen a közelgő budapesti atlétikai világbajnokság szolgáltatta.

„Az atlétikai vébé szervezésével kapcsolatosan az elsődleges küldetésünk az volt, hogy megmozdítsuk az embereket, s hogy ez az egész ne csak a verseny nyolc napjáról szóljon – nyilatkozta Schmidt Ádám. – Ezért is hirdettük meg a Hétköznapi hősök és a Sulihősök programot, hiszen így szélesebb körben tudtunk az emberekhez, a fiatalokhoz szólni. Fontos számunkra, hogy azokkal is megismertessük a sportot, akik eddig egyetlen sportággal sem kerültek közelebbi kapcsolatba.”

A fiatalokról szólva az államtitkár megemlítette, hogy az elmúlt héten díjazták azokat, akik az iskolában és a sportban is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak – a „Jó tanuló, jó sportoló” díjat az általános iskolások kaphatják, ám már a középiskolások számára is él egy program, őket „Magyarország tehetsége” díjjal jutalmazzák, ha mindkét fronton jól teljesítenek. Schmidt Ádám kiemelten fontosnak tartja azt is, hogy az egyetemisták is maradjanak benne a sportéletben, hogy még ha ebben a korban sokan már ki is lépnek a versenysportból, a mindennapos testmozgás, a sport valamilyen formában az életük része legyen.

Az atlétikai világbajnokság szervezése természetesen gőzerővel zajlik, immár megvan a kabalaállat is, ám pihenésre nem jut idő a munka miatt – sem az államtitkárnak, sem a csapatának.

„Ez egy küldetés, egy szolgálat, amelyet örömmel végzek” – zárta a beszélgetést Schmidt Ádám, ráadásként pedig elárulta, hogy a szombati labdarúgó Bajnokok Ligájának döntőjében nem szurkol senkinek, ám mert egy BL-döntő mindig a sport ünnepe, kíváncsian várja, melyik csapat nyeri az isztambuli összecsapást.

A teljes beszélgetést ide kattintva hallgathatja meg.

2023.09.27 23:23:44

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az angolok például az egyik világbajnokságon odáig mentek a tradicionális maori harci tánc, a haka »tompító célzatú megelőzésében«, hogy nyitott V-alakban sorakoztak fel – mintegy elnyelendő a fekete mezeseket –, vállalva a több ezer font sterlinges bírságot is, amelyet a félpálya átlépéséért rótt ki rájuk a nemzetközi szövetség.

2023.09.26 19:55:51

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az Illés együttes először az 1968-as táncdalfesztiválon hallott dalával – Amikor én még kissrác voltam – megidézem az ifjúságomat, már ami a labdarúgás szeretetét illeti. Ezt azért írom le, mert noha Lionel Messit és Cristiano Ronaldót kiváló futballistának tartom, mindig feszengtem, amikor gyerekek tucatjait láttam a mezükbe bújva. Miért nem lehet honi játékoshoz kötődni? A válasz korszakoktól függően más és más volt.

2023.09.24 23:48:36

Minden más foci nemzetisport.hu

2023.09.24 16:02:14

Minden más foci nemzetisport.hu

Csak igen rossz leosztásban, magabiztosan nyert az élvonal éllovasa Sepsiszentgyörgyön.