Lionel Messi 2009 aranylabdása!

Vágólapra másolva!
2009.12.01. 02:04
null
Lionel Messi a France Football címlapsztorija
Címkék
A várakozásoknak megfelelően Lionel Messi, a spanyol FC Barcelona csillaga lett a France Football francia szaklap által létrehozott Aranylabda-díj 2009-es győztese! Az argentin támadó 473 pontot kapott, a második helyen végző, tavalyi aranylabdás portugál Cristiano Ronaldo pedig 233-at.

A Barcelona kulcsembere klubcsapatával az előző idényben minden lehetséges trófeát begyűjtött, a Bajnokok Ligája-siker mellett nem volt náluk jobb a spanyol bajnokságban, de még a Spanyol Kupában sem. Messi mindhárom sorozatban döntő érdemeket mondhat magáénak a végső győzelemből.

A termetre nem éppen kanadai favágókra hasonlító argentin tizenhárom évesen került az FC Barcelonához, a katalánok már akkor bíztak kivételes képességeiben.

Messi pedig nem okozott csalódást. Felkészülési találkozón 2003 novemberében mutatkozott be a felnőttek között – 16 éves és 145 napos volt akkor –, de a tétmérkőzéses premierre sem kellett sokáig várnia. Frank Rijkaard 2004. október 16-án, az Espanyol elleni városi derbin dobta be őt a mély vízbe.

Az argentin fiatal kora ellenére gyorsan a katalánok meghatározó emberévé nőtte ki magát, a 2009-es bajnoki címből 23 góllal vette ki a részét, de szépen termelt a Spanyol Kupában és a Bajnokok Ligájában is: előbbiben hat, utóbbiban kilenc találattal végzett.

LIONEL MESSI NÉVJEGYE
Születési idő: 1987. június 24.
Születési hely: Rosario, Argentína
Klubjai: Newell's Old Boys (1995–2000), Barcelona (2000–)
Válogatottság: 41 mérkőzés/13 gól
Eredményei: háromszoros spanyol bajnok (2005, 2006, 2009), egyszeres Spanyol Kupa-győztes (2009), háromszoros spanyol Szuperkupa-győztes (2005, 2006, 2009), Bajnokok Ligája-győztes (2006, 2009), európai Szuperkupa-győztes (2009), U20-as világbajnok (2005), olimpiai bajnok (2008)

A még mindig szemtelenül fiatal, 22 éves kiválóság eredménysora a rutinos, sokat megélő rókákat is irigységgel töltheti el, és hol van még a vége…

Egyéni elismeréseihez külön cikkre volna szükség, itt és most ezért álljanak csak azok, amelyeket a 2008–2009-es szezonban nyújtott teljesítményéért zsebelhetett be, még a legnagyobb hagyományokkal és presztízzsel bíró Aranylabda előtt.

Tehát Messi lett a bajnoki szezon legjobb külföldi játékosa (Premio Don Balón), valamint a spanyol szövetség neki ítélte a legjobb ibero-amerikai futballistának járó díjat (EFE Trophy).

A spanyol liga döntéshozói sem találták nála jobbat messze a határban: az argentin egy személyben lett az év játékosa és csatára. Két tekintélyes szaklap, a spanyol Marca és a francia Onze Mondial díjait már korábban hazavihette.

MEGGYŐZŐ FÖLÉNY

A France Football történetében korábban még sohasem fordult elő annyira meggyőző siker az Aranylabda-szavazáson, mint 2009-ben: a győztes Messi 240 ponttal előzte meg a második helyezett Cristiano Ronaldót.

 

A szavazásra jogosult 96 újságírótól a maximálisan összegyűjthető 480 pontból az argentin 473-t kapott.

NSO-LEXIKON:

Az Aranylabda eddigi győztesei!

Nem nagyon volt vita az Európai Labdarúgó-szövetségben sem, kinek adják a legjobbat megillető díjait: ők Messit látták az idény legjobb futballistájának és támadójának. Ilyen előzmények után csoda, hogy a fő esélyesé lett az Aranylabda is? Az lett volna a csoda, ha nem ő kapja meg!

Az év egyéni elismeréseiből már csak egy lényeges van hátra, méghozzá a FIFA Év játékosa díja, amelyben Messi már kétszer végzett másodikként. Tavaly a portugál Cristiano Ronaldo előzte meg őt, 2007-ben pedig a brazil Kaká.

 

Ezen a szavazáson a FIFA-tagállamok szövetségi kapitányai, valamint a válogatottak csapatkapitányai vesznek, azaz a futballszakma. Idén itt is valószínűsíthető Messi elsősége.

A France Football Aranylabdáját 1956-ban ítélték oda először, az első győztes az angol Sir Stanley Matthews volt.

Messi az első argentin győztese az Aranylabdának, bár a korábbi nyertesek közül Alfredo di Stéfano, illetve Omar Sívori is Argentínában született, ám előbbi spanyol, utóbbi olasz állampolgárként kapta meg az elismerést.

Messi 2007-ben a harmadik lett az Aranylabda-szavazáson (Kaká és Cristiano Ronaldo mögött), viszont 2008-ban egyet már előre lépve a ranglétrán a második helyen zárt (akkor a portugál nyert, a dobogó harmadik fokára Fernando Torres fért fel), idén viszont már felléphetett a képzeletbeli pódium és a világ tetejére.

VIDEO-ÖSSZEÁLLÍTÁS LIONEL MESSIRŐL
 

 

MESSI: „HATALMAS MEGTISZTELTETÉS!”
 

„Hatalmas megtiszteltetés elnyerni ezt a díjat, és annak is nagyon örülök, hogy én lehettem az első argentin, aki megkapta ezt az elismerést" – mondta Messi, miután megtudta az örömhírt.

 

Hogy miről beszélgetett még a France Football munkatársával, AZT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!


 ARANYLABDA 2009 – VÉGEREDMÉNY
1. Lionel Messi (argentin, FC Barcelona) 473 pont
2. Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United/Real Madrid) 233
3. Xavi (spanyol, FC Barcelona) 170
4. Andrés Iniesta (spanyol, FC Barcelona): 149
5. Samuel Eto'o (kameruni, FC Barcelona/Internazionale) 75
6. Kaká (brazil, AC Milan/Real Madrid) 58
7. Zlatan Ibrahimovic (svéd, Internazionale/FC Barcelona) 50
8. Wayne Rooney (angol, Manchester United) 35
9. Didier Drogba (elefántcsontparti, Chelsea) 33
10. Steven Gerrard (angol, Liverpool) 32
11. Fernando Torres (spanyol, Liverpool) 22
12. Cesc Fabregas (spanyol, Arsenal) 13
13. Edin Dzeko (bosnyák, Wolfsburg) 12
14. Ryan Giggs (walesi, Manchester United) 11
15. Thierry Henry (francia, FC Barcelona) 9
16. Luís Fabiano (brazil, FC Sevilla), Nemanja Vidics (szerb, Manchester United), Iker Casillas (spanyol, Real Madrid) 8
19. Diego Forlán (uruguayi, Atlético Madrid) 7
20. Yoann Gourcuff (francia, Bordeaux) 6
21. Andrej Arsavin (orosz, Arsenal), Júlio César (brazil, Internazionale), Frank Lampard (angol, Chelsea) 5
24. Maicon (brazil, Internazionale) 4
25. Diego (brazil, Werder Bremen/Juventus) 3
26. David Villa (spanyol, Valencia), John Terry (angol, Chelsea) 2
28. Franck Ribéry (francia, Bayern München), Yaya Touré (elefántcsontparti, FC Barcelona) 1
30. Karim Benzema (francia, Lyon/Real Madrid) 0
 Az Aranylabda eddigi győztesei!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik