KŐFALVI DÁNIEL
KŐFALVI DÁNIEL
2015.01.02 09:56 Frissítve: 2015.03.31 02:05

Krokodilos, erdős, trófeás! 2015 tíz legmenőbb új stadionja - képek

2014 a stadionok éve volt, és a tervek szerint 2015-ben sem maradunk új építmények nélkül. Összeszedtük hát az új évre a tíz legígéretesebbnek tartott, legszebb, legizgalmasabb új arénát, amelyet hamarosan átadnak. Lássuk, mire számíthatunk idén!

 

Talán nem lövünk nagyon mellé, ha azt mondjuk, sosem beszéltek még annyit világszerte a futballstadionokról, mint 2014-ben.

Magyarországon is állandó téma a „stadionozás”, azonban a brazíliai labdarúgó-világbajnokság botrányai láttán minden kontinensen felvetődött az emberekben: biztos kell nekünk ez a sok új létesítmény?

A válasz erre nagyjából annyira egyszerű, mint a „mi az élet értelme” kérdésre, így ahelyett, hogy filozófiai miniháborút robbantanánk ki, ezt a napot inkább arra szánjuk, hogy megmutassuk Önöknek, mire számíthatunk 2015-ben. Megsúgjuk előre, stadionokból nem lesz hiány…

10. Baki, Nemzeti Stadion

10. Baki, Nemzeti Stadion (Fotó: stadiumguide.com)

Azerbajdzsánban ritkán épül új aréna, ám ha felhúznak egyet, annak megadják a módját. A 2015. februári átadással számoló kivitelezők 2011-ben kezdték el kidolgozni a terveket, feladatuk pedig „csupán” annyi volt, hogy a város legszebb építményévé varázsolják az új Nemzeti Stadiont.

10. Baki, Nemzeti Stadion (Fotó: stadiumguide.com)

A nemzeti válogatott találkozói mellett koncerteknek, atlétikai versenyeknek, valamint a 2020-as Európa-bajnokság meccseinek is helyt ad a helyiek által csak „elit stadionnak” becézett remekmű.

9. Lyon, Stade des Lumieres

9. Lyon, Stade des Lumieres (Fotó: stadiumguide.com)

Irány Franciaország! A francia élvonalban szereplő Lyonnál évek óta tervben volt a Stade Gerland helyét átvevő új aréna megépítése, majd 2012-ben az álmodozás után az elhatározás – s a pénz – is megjött. A 400 millió euró körüli összegből épülő Stade des Lumieres 2015 második felére lesz bevehető.

9. Lyon, Stade des Lumieres (Fotó: stadiumguide.com)

A 60 ezer néző befogadása alkalmas Lumieres mellett parkok, szállodák és bevásárlóközpontok épülnek, így felvirágoztatva a Lyonhoz tartozó, Décines nevű elővárost. A kellemest a hasznossal.

8. Szentpétervár, Zenit Aréna (?)

8. Szentpétervár, Zenit Aréna (Fotó: stadiumguide.com)

Ahol pénz van, ott új stadion is van – vagy mégsem? A csillagászati összegekből gazdálkodó, orosz élvonalban szereplő Zenitnél nem ma kezdtek el foglalkozni az új aréna építésének gondolatával. A 2005-ben elkészített tervek szerint három évvel később, azaz 2008-ban kellett volna megnyitnia, ám a szponzorokkal vívott harc miatt ez végül 2011-re, majd 2014-re tolódott, jelenleg pedig úgy tűnik, idén kerül átadásra, már persze ha minden jól megy…

A Zenit Arénát hivatalosan a Gazprom költségén húzták volna fel, de a mamutcég végül úgy döntött, a pénzt egy felhőkarcolóra költi.

8. Szentpétervár, Zenit Aréna (Fotó: stadiumguide.com)

A szentpétervári klub vezetőségének így jó néhány malacperselyt fel kellett törnie, mire sikerült összeszedni a megfelelő összeget, amely sajtóhírek szerint az egymilliárd eurót (!) is meghaladja. Neve még nincs az „űrhajónak” becézett létesítménynek; eredetileg Gazprom Arénának keresztelték volna, a szponzor kiszállásával azonban a név is elúszott…

7. Thiruvanathapuram Stadion, Kerala

7. Thiruvanathapuram Stadion, Kerala (Fotó: stadiumguide.com)

Indiában sem csak a krikettről szól minden. A futballmeccseknek is helyt adó, könnyen megjegyezhető nevű Thiruvanathapuram Stadion csak az új évre várt, az aréna január első heteiben elkészülhet. Jó, természetesen a nyitó meccsen krikettezni fognak.

7. Thiruvanathapuram Stadion, Kerala (Fotó: stadiumguide.com)

Ez az építmény sem csak a sportkedvelők kedvéért lett felhúzva, autópályák, szállodák, uszodák, parkok, parkolók és edzőtermek emelkedtek ki a földből a stadion elkészítésével egy időben, így felfuttatva  a 33 millió ember által lakott Kerala államot, amelyet a helyiek egyszerűen csak „Isten országának" hívnak.

6. Az új Bordeaux-stadion, Bordeaux

6. Az új Bordeaux-stadion, Bordeaux (Fotó: stadiumguide.com)

A francia élvonalban szereplő Bordeaux együttesénél sem kell szégyenkezniük a tervezőknek, egészen egyedi megoldásokkal állították fel az új arénát. A 2015 első felében elkészülő építmény ráadásul a természetkedvelők kedvenc helyévé válhat.

6. Az új Bordeaux-stadion, Bordeaux (Fotó: stadiumguide.com)

A stadion ugyanis egy erdő közepén helyezkedik el, ráadásul a készítői mindent megtettek, hogy az új luxusépítmény ne lógjon ki a környék látványvilágából, így letisztult külsőt varázsoltak az arénának. A végén még annyira beolvad, hogy a drukkerek eltévednek az erdőben...

5. CSZKA Aréna, Moszkva

5. CSZKA Aréna, Moszkva (Fotó: stadiumguide.com)

Vissza Oroszországba! Moszkva egyik legnagyobb hagyományokra visszatekintő klubja, a CSZKA sem maradhat új stadion nélkül.

Emlékeznek még, a 2004–2005-ös idényben ki nyerte az UEFA-kupát? Nem gond, ha nem, a CSZKA előcsalja mindenki agyából ezt az elnyomott élményt.

5. CSZKA Aréna, Moszkva (Fotó: stadiumguide.com)

A portugál Sportingot a ma már Európa-liga nevet viselő sorozat fináléjában legyőző moszkvaiak ugyanis a 2005-ös sikernek szobor helyett stadiont állítanak. A munkálatok nem is olyan régen 16 hónapra leálltak, ám a készítők nem adják fel, állításuk szerint 2015-ben biztosan átadják a CSZKA Arénát, amelynek a sarkában egy „diszkrét" felhőkarcoló áll majd, amely az UEFA-kupa-győzelemért kapott trófeát mintázza.

4. Estadio de Fútbol Monterrey, Guadalupe

4. Estadio de Fútbol Monterrey, Guadalupe (Fotó: stadiumguide.com)

Környezetvédelemre fel! Hol vannak már azok az idők, amikor erdőket irtottak ki, csak hogy egy új stadion felépülhessen? A mexikói első osztályban futballozó Monterrey együttese az agglomerációhoz tartozó Guadalupéba egy olyan arénát álmodott meg, amely szebbé és zöldebbé teszi a várost.

4. Estadio de Fútbol Monterrey, Guadalupe (Fotó: stadiumguide.com)

Éppen ezért az Estadio de Fútbol Monterrey az építkezés során befüvesített területre épül, amelyet a természet táplál. Az öntözőrendszer a talaj által beszívott esővíz visszanyerésével készül el, a hangot és fényt pedig – hogy ne zavarja a közelben lakókat – speciális fák betelepítésével nyelik el.

3. Nou Mestalla, Valencia

3. Nou Mestalla, Valencia (Fotó: stadiumguide.com)

A közeljövőben a tervek szerint a Real Madrid, a Barcelona, valamint az Atlético Madrid stadionja is megújul, újjáépül, ám a spanyol topklubok közül elsőként a Valencia mutathat fel a drukkereinek egy új létesítményt.

A Nou Mestalla alapkövét már 2007-ben lerakták a „denevérek”, ám ahogy az lenni szokott, a piszkos anyagiak most is közbeszóltak. Így végül kisebb csúszással, 2015 nyarára elkészülhet az aréna.

3. Nou Mestalla, Valencia (Fotó: stadiumguide.com)

A várakozásért cserébe viszont a szurkolók fényűző új otthont kapnak, amelybe több mint 75 ezren férnek be.

2. Avaya Stadion, San Jose

2. Avaya Stadion, San Jose (Fotó: stadiumguide.com)

Az Egyesült Államok sem maradhat ki a buliból. Az európai futball felé nyitó amerikaiak tisztában vannak a nézők igényeivel, így – egyelőre – nem építenek 60 ezres komplexumokat. Az MLS-ben szereplő San Jose Earthquakes együttesénél is „csak” egy 18 ezres aréna emelkedik, abban viszont minden lesz, mi szem-szájnak ingere.

2. Avaya Stadion, San Jose (Fotó: stadiumguide.com)

Az Avaya Stadion 2015 márciusában nyitja meg kapuit, és az új szezonban már minden meccsét itt játssza az előző idényben a Nyugati konferencia utolsó helyén végző együttes. Az aréna speciális elhelyezésének és félkörös kialakításának köszönhetően a tervezők szerint olyan élményben lesz részük a drukkereknek, mint sehol a világon.

1. Timsah Aréna, Bursa

1. Timsah Aréna, Bursa (Fotó: stadiumguide.com)

Törökországban nem viccelnek, 2015-ben szinte minden hónapban nyit egy új aréna. A félreértések elkerülése végett itt nem ministadionokról beszélünk, a tervek szerint idén csaknem az összes élvonalbeli török klub új otthont kap, és ezek közül egyetlen aréna befogadóképessége sem lesz 30 ezer alatt.

Az egyik legmenőbb új építmény a Bursaspor hazai meccseinek színhelye, a 40 ezres Timsah Arena. És hogy miért emeljük ki ezt a csodát? Nézzük csak, lesz körülötte egy hatalmas park, két teljes szint a stadion alatt, ó, és majd' elfelejtettem, A STADION EGY KROKODIL.

1. Timsah Aréna, Bursa (Fotó: stadiumguide.com)

Bizony, nem vicc, a Bursaspor zöld színében pompázó aréna kívülről pontosan úgy néz ki, mint egy krokodil, amelynek a szeme a beépített lézerek segítségével villog, a szája pedig kivetítőként szolgál majd. Mint már említettük, a törökök nem viccelnek…

Egyetlen kérdés maradt csak, erre pedig Önöktől várjuk a választ.

Melyik lesz 2015 legmenőbb új stadionja?

Eredmények állása
 
2021.09.19 14:42:04

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), K. T. I. (percről percre)

Az első félidőben a Sepsi jelentős mezőnyfölényben játszott, ám így sem tudta legyűrni a bajnokság 6. helyén álló Aradot.

2021.09.18 17:47:26

Minden más foci DUDUCZ TIBOR

Schäfer, Szendrei Ákos és Hahn is pályára lépett a dunaszerdahelyieknél, 2–1-re győztek a Ruzomberok ellen.

2021.09.16 16:09:12

Minden más foci TŐKE JÁNOS

Nem tudta megverni a topolyai csapat a Napredakot, pedig a 93. percben nagyon közel állt az egyenlítéshez.

2021.09.15 23:58:00

Minden más foci DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. A bűnözőknél az a baj, ha nyomot hagynak maguk után, mert akkor elkapják őket a rendőrök, az emberiség igazán nagy alakjai viszont akaratlanul megteszik ezt.

2021.09.15 00:07:44

Minden más foci THURY GÁBOR

Ma lenne 80 éves a Császár – ahogyan ő cselezett, azt nem lehetett tanítani.