Kína: kiesett az élvonalból a korábbi aranylabdás csapata

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2022.12.27. 12:41
null
Kiesett a kínai első osztályból az elmúlt évtized legeredményesebb csapata, a Kuangcsou FC (Fotó: Getty Images)
Hazai pályán szenvedett 4–1-es vereséget Elek Ákos korábbi klubjától, a Csangcsun Jatajtól a kínai labdarúgó-bajnokság elmúlt évtizedének legeredményesebb csapata, a 2010 óta kilenc bajnoki címet szerző Kuangcsou FC, melyet korábban olyan edzők is irányítottak, mint az olasz Marcello Lippi és a brazil Luiz Felipe Scolari, vagy éppen a 2006-os aranylabdás Fabio Cannavaro.

 

A Kuangcsou FC 2020-ig Kuangcsou Evergrande néven működött. Az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó főszponzor 2018-ban ugyan a világ legértékesebb ingatlanvállalatává vált, de 2021 nyarára bajba került, amikor szerződött partnerei nagy értékben kezdtek pereket folytatni a cég ellen.

A korábban többek között a brazil Paulinhót és Robinhót, az olasz Alessandro Diamantit és Alberto Gilardinót vagy a szerb válogatott Nemanja Gudeljt, valamint a kolumbiai Jackson Martínezt is foglalkoztató kantoni klub megvált sztárjaitól, de 2019-es bajnoki címe után 2020-ban még ezüstérmes, 2021-ben bronzérmes lett. A mostani kiírásra viszont nagyon visszaesett a társaság teljesítménye, s a 33. fordulóban, a Csangcsun Jatajtól elszenvedett 4–1-es vereséggel eldőlt, hogy a hátralévő mérkőzések eredményétől függetlenül a Kuangcsou nem tud elmozdulni a kieső helyről, s azt követően búcsúzik a kínai élvonaltól, hogy 2010 és 2021 között kilencszer nyert bajnokságot, a további három kiírásban pedig dobogón végzett.

KÍNA, SZUPERLIGA
33. FORDULÓ

Kuangcsou FC–Csangcsun Jataj 1–4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik