Gyász: Rómában helyezték örök nyugalomra Szinisa Mihajlovicsot

Vágólapra másolva!
2022.12.20. 12:41
null
Rómában helyezték örök nyugalomra Szinisa Mihajlovicsot (Fotó: Getty Images)
Egy egész ország megrendülve fogadta Szinisa Mihajlovics halálhírét: a szabadrúgásairól és a küzdeni akarásáról, elszántságáról ismert labdarúgóról a legtöbben azt gondolták, hogy még évtizedekig fog élni és éveken át harcol a nála 2019-ben diagnosztizált leukémia ellen. Sajnos nem így történt, háromévnyi harc után Mihajlovics elveszítette a küzdelmet, s hétfőn örök nyugalomra helyezték Rómában.

 

 

A szerb sajtó nehezményezte és kifogásolta a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hozzáállását, ugyanis biztosak voltak abban, hogy a harmadik helyért lejátszott mérkőzésen vagy a döntő előtt egyperces hallgatással tisztelegnek a ballábas labdarúgó emléke előtt, ebből azonban semmi sem lett.

A szerb hírportálok közül több is tudósítót küldött a temetésre, és frissülő hírfolyamban számoltak be a történésről, s azt sem felejtették el megemlíteni, hogy az olaszok úgy viseltek iránta, mintha ő is olasz lett volna, nem pedig szerb.

Mihajlovics koporsóját Roberto Mancini, Dejan Sztankovics és Roberto Soriano vitték, s a népszerű labdarúgótól utoljára felesége és gyerekei búcsúztak el.

„Ez az a nap, amelyet sose nem szerettem volna megélni, mivel elveszítettem egy barátomat, akivel az elmúlt harminc évemet osztottam a pályán és azon kívül is” – mondta Mancini, akinek Mihajlovics a csapattársa volt a Sampdoriában és a Lazióban is, 2006 és 2008 között pedig a milánói Internazionalénál a vukovári születésű Mihajlovics volt a segédedzője. Mancini arról is beszélt, hogy a leukémia, ez a szörnyű betegség elvitte a mindössze 53. életévét betöltött fiút, aki az utolsó pillanatig oroszlánként harcolt, ugyanúgy, ahogy azt tette korábban a pályán is.

„Még akkor is, ha nincs itt, Szinisa mindig mellettem lesz, ugyanúgy, ahogy tette azt Genovában, Rómában és Milánóban” – így Mancini.

„A labdarúgás megállt pénteken, amikor a szomorú hír körbefutotta a világot. Több ezer szurkoló és több száz kiváló sportoló megnyilvánulása ugyanazt jelentette – megnyílt az ég, hogy befogadja még egy fiát, azonban ezúttal a stadion elhallgatott, mi pedig utolsó üdvözletünket küldjük. Isten veled, Miha, mindent köszönünk” – mondta a temetésen Zoran Gajics, Szerbia sportminisztere.

„Szinisa Mihajlovics becsületes ember volt, akit a küzdeni akarás jellemzett, nem ismerte a vereséget, és hihetetlenül nagy szíve volt” – mondta róla Dragan Sztojkovics. A szerb labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya hozzátette, Mihajlovics nagyon sok embernek segített, s nem emlékszik olyan esetre, amikor valaki segítséget kért tőle és nem kapott.

A szerb sajtóban kedden látott napvilágot az az információ, amely szerint az épülő nemzeti stadion Szinisa Mihajlovics nevét viselheti.

„Értesültem róla, hogy van egy ilyen kezdeményezés, hogy a nemzeti stadiont Szinisa Mihajlovicsról nevezzük el” – nyilatkozta Alekszandar Vucsics. Szerbia elnöke ezzel kapcsolatban még annyit közölt, hogy másoknak kell erről döntenie, de nem tartja rossz ötletnek.

Szinisa Mihajlovics a Crvena zvezdával Bajnokcsapatok Európa-kupáját nyert 1991-ben, s a klubvilágbajnokság megnyeréséért járó trófeát is begyűjtötte. A belgrádi klub ősi riválisa, a szintén fővárosi Partizan a kosárlabda Euroligában egyperces csenddel tisztelgett a kiváló labdarúgó előtt, miközben a kijelző Szinisa Mihajlovicsot mutatta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik