CS. P. 2021.09.17 15:48 Frissítve: 2021.09.24 21:07

Futballturisták figyelmébe: Hátsó füves-kiállítás nyílik Sátoraljaújhelyen

Az Év Múzeuma-díjjal kitüntetett Kazinczy Ferenc Múzeum ad otthont a falusi pályák világát bemutató egyedi tárlatnak.

 Látványos kiállítás nyílik szeptember 24-én, pénteken Hátsó füves – Egy eltűnő futballvilág képei címmel a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban. A Nemzeti Sport multimédiás országjáró sorozatának képi, videós és tartalmi gyűjteményére épülő tárlaton a falusi futballvalóság elevenedik meg a maga értékeivel, humorával, nehézségeivel, kiegészülve a zempléni labdarúgás egyedülálló kincseivel. Korlenyomattal ér fel a környékbeli, sok esetben már megszűnt csapatok húsz-harminc évvel ezelőtti mezeiből készült színes válogatás, a zempléni futballtörténelem fotóemlékei pedig különleges időutazásra csábítanak.

Az Év Múzeuma-díjjal elismert intézményben hónapok óta zajlik a kiállítás előkészítése, amely során Sátoraljaújhelyről, Sárospatakról, Szerencsről, Bekecsről, Hercegkútról és a régió számos más településéről érkeztek tárgyi vagy fotófelajánlások. A Hátsó füves-kiállítás látogatója a megyei bajnokságok futballhelyszíneinek hamisítatlan színterein, a kopott lelátón, a hullámpalás kispadon, a rozoga öltözőépületben és a Harmadik félidő bisztróban nyerhet érzékletes betekintést a vidéki amatőr labdarúgás férfiasan kemény, mégis mélységesen emberi, néha felemelő, néha tragédiákkal terhelt világába. Megismerheti, miben különböznek egymástól a különböző tájak falusi mérkőzéseinek jellegzetes hangjai, a játékvezető szerepébe bújva pedig kipróbálhatja, kiszűrné-e a hamis igazolással próbálkozó játékost. A háttérfolyamatok szemléltetését interaktív térkép segíti, amelyen településekre és megyékre bontva is nyomon követhető a csapatok számának alakulása a rendszerváltást követő évtizedekben.

A kiállítást Pisont István, a Gádorosról induló korábbi válogatott labdarúgó, edző, valamint Ballai Attila, a Mediaworks sportdivíziójának igazgatója nyitja meg. Az eseményen köszöntőt mond Ringer István, a Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója, Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője és Dankó Dénes, Sátoraljaújhely város alpolgármestere. A megnyitón derül ki az is, hogy a közelmúltbeli nyilvános szavazáson melyik futballhelyszínt választották a Nemzeti Sport olvasói a megyei bajnokságok legszebb pályájának.
2021.10.19 15:53:31

Minden más foci nemzetisport.hu

Alábbi cikkünkben összeállítottunk egy listát négy kedvenc játékosunk fényűző házáról. (x)

2021.10.17 21:31:37

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Remek tervek, kár, hogy esély sincs a megvalósításukra. Persze hogy a pénz miatt. Hiszen az a játékos, aki nem lép pályára, kevesebb jövedelemre tehet szert, nem beszélve arról, hogy az egyik pillanatról a másikra felbukkanó Nemzetek Ligája és a Konferencialiga fantázianevű sorozat jelzi, hogy a futballhatalmak mennyire adnak az érdekvédelemre.

2021.10.17 12:42:55

Minden más foci TŐKE JÁNOS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Nem játszott jó formában a Proleter otthonában a TSC, a jövő héten a Partizan ellen ennél sokkal-sokkal több kell.

2021.10.17 15:02:10

Minden más foci VÉGH JÁNOS

Az NK Osijek magabiztosan hozta el a három pontot a Slaven Belupo otthonából.