B. Z./H. D. 2021.05.08 16:35 Frissítve: 2021.05.08 16:40

FFT: hogyan változtatta meg a futballt a hazaadásszabály eltörlése?

Ki gondolta volna, hogy egy szabály kisebb módosítása forradalmi változásokat okoz a labdarúgásban?

Ki gondolta volna, hogy egy szabály kisebb módosítása forradalmi változásokat okoz a labdarúgásban? (Fotó: FFT)

 

Bernard Lama halálra vált. A FIFA 1992-ben bevezetett egy olyan szabályt, amely szerint a francia kapus és kollégái többé nem érhettek kézzel a hazaadáshoz. Szemben sok FIFA-szabályozással, ezt most szinte mindenki üdvözölte: látványosabbak lesznek a meccsek, nő a játékkal töltött idő, és nem lesz tördelt a játék. De a Paris Saint-Germain őszinte kapusa másként vélekedett.

Az új szabályozás ellenében a következőket hozta fel: „Úgy érzem, mintha húszéves pályafutásomat kérdőjeleznék meg. Azt kérik tőlem, hogy hirtelen legyek valaki más”. Ezután a sci-fi kategóriájába illő figyelmeztetést fogalmazott meg: „Szemtanúi leszünk, amint megszületik egy mutáns faj; olyan fiatalok, akik egyszerre tudnak a mezőnyben játszani, és a hálót védeni.” És a szabályozás, érvelt Lama, teljesen szükségtelen volt, amikor „a játéknak alapvetően még technikásabb mezőnyjátékosokra lenne szüksége”.

Lama jobban tette volna, ha ékes nyelven megfogalmazott haragját a kapusszakszervezet egy másik tagjához, az ír Pat Bonnerhez is eljuttatja. Az 1990-es, olaszországi világbajnokságon Írország Egyiptom ellen vívott és a meccs vége felé is 0–0-ra álló mérkőzésén Bonner majdnem hat percen át tartotta magánál a labdát úgy, hogy a tizenhatosán belül cselezgetett vele egymaga, és ha egy egyiptomi csatár megindult felé, rendre felvette. A mérkőzést látva a tv-kommentátorrá átnyergelt egykori ír válogatott középpályás, Eamon Dunphy a kamerák előtt vágta földhöz a tollát, szégyennek nevezve az írek játékát.A FIFA illetékesei is érezték, hogy ez a látvány nem igazán bűvöli el a nézők millióit, és a szponzorokat sem inspirálja újabb, szépen csengető szerződések megkötésére. Bonner irritáló műsora, és az a tény, hogy ezen a vb-n esett a világbajnokságok történetének legkevesebb gólja – 2.21 meccsenként –, arra késztették a FIFA-t, hogy lépjen, és változtasson a szabályokon. Az 1992–93-as szezontól a kapusok nem használhatják a kezüket, ha csapattársuk a felszabadítás szándékával nekik passzol. Továbbá nem pattinthatják le úgy, hogy utána újra kézbe veszik. Ha e két szabály bármelyikét megszegik, azért közvetett szabadrúgás jár.

De hogyan változtatta meg mindez alapjaiban a futballt? Kiderül a FourFourTwo magazin cikkéből, amely elolvasható a FourFourTwo.hu-n, IDE KATTINTVA

2021.08.01 07:35:02

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2021. Sir Jim Ratcliffe nem adott 2.2 milliárd eurót a Chelsea-ért, hanem inkább bevásárolt a Ligue 1-ben.

2021.08.02 18:10:29

Minden más foci T. J., D. Á.

Mladen Krsztajics csapata mindhárom meccsét behúzta a szerb élvonalban.

2021.08.02 17:16:28

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Kimaradtak a szentgyörgyi ziccerek, közben két súlyos védelmi hiba megpecsételte az OSK sorsát.

2021.08.02 16:09:01

Minden más foci HEGYI TAMÁS

A Sporthírlap szabályismertető rovatot nevezett el az angol szaktekintélyről.

2021.08.01 20:00:29

Minden más foci CSELŐTEI MÁRK

Az Eszék magyar válogatott középpályása, Kleinheisler László csereként lépett pályára.