FFT: álmok álmodói, avagy stadiontervek a régmúltból

B. L.B. L.
Vágólapra másolva!
2019.11.19. 12:57
Az új Puskás Aréna átadása kapcsán rá kell jönnünk, hogy a téma örök. A nagy budapesti stadion szükségessége 1928-ban is felvetődött. Ma a 2020-as Eb-rendezésre készülünk, kilencven éve az első labdarúgó-világbajnokságot álmodták eleink Budapestre.

Olimpiát 1960-ban szerettünk volna rendezni (erre épült fel a Népstadion, Budapest a helyszínről döntő szavazás második körében bukott el Róma, Lausanne és Detroit mögött), majd 2024-ben (ennek a pályázatnak tett keresztbe a Momentum népszavazási kezdeményezése, a NOlimpia) – mindkétszer hiába.

A labdarúgó Európa-bajnokságok legújabb kori története a lelkes, ám reménytelen magyar pályázatok története is, hiszen 2004-ben, 2008-ban és 2012-ben is bizakodtunk, előbb az osztrákokkal, aztán a horvátokkal közösen, végül egyedül vágtunk neki a csodás makettekkel megtámogatott útnak, és buktunk el sorban a portugál, az osztrák-svájci, majd a lengyel-ukrán közös pályázat mögött.

Az UEFA kissé bonyolult, de számunkra előnyös 2020-as Eb-kiírása (Európa 12 országa lesz házigazda) aztán nemcsak végre helyzetbe hozta Magyarországot, de zöld utat adott a kormányzati szándékkal aládúcolt stadionépítésnek is: 2019 novemberére lett új nemzeti stadionunk!

A teljes cikket elolvashatják a FourFourTwo.hu oldalán, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik