Chile jutott elsőként a Copa América fináléjába

Vágólapra másolva!
2015.06.30. 01:30
null
A mérkőzés egyik kulcsjelenete (Fotó: Action Images)
A fináléba jutott a Copa Américán a házigazda Chile, amely Eduardo Vargas duplájával (és Gary Medel öngóljával) 2–1-re megverte Perut a sorozat első elődöntőjében. A perui védő, Carlos Zambrano kiállítása miatt a chileiek jó 70 percet emberelőnyben futballoztak.

COPA AMÉRICA 2015, CHILE
ELŐDÖNTŐ
Chile–Peru 2
–1 (1–0)
Santiago de Chile
, Nemzeti Stadion, 45 651 néző. Vezette: Argote (venezuelai)
Chile: Bravo – Isla, Medel, J. Rojas, Albornoz (Mena, a szünetben) – Vidal, M. Díaz (D. Pizarro, a szünetben), Aránguiz – Valdívia (F. Gutiérrez, 86.) – E. Vargas, A. Sánchez. Szövetségi kapitány: Jorge Sampaoli
Peru:
Gallese – Advíncula, Zambrano, Ascues, J. Vargas – Lobatón (Yotún, 73.), Ballon – Farfán, Cueva (Ch. Ramos, 27.), A. Carrillo (C. Pizarro, 73.) – P. Guerrero. Szövetségi kapitány: Ricardo Gareca
Gólszerző:
E. Vargas (42., 64.), ill. Medel (61. – öngól)
Kiállítva:
Zambrano (20.)

Chile számított a nagy esélyesnek a Copa América elődöntőjében a szomszédvár elleni rangadó előtt, a hazai pálya mellett a sokkal-sokkal erősebb keret is a házigazda mellett szólt – mégis nem kevés izgalmak után jutott csak tovább a rendező ország válogatottja.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a 2015-ös Copa Américát?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Sokkal jobban kezdett ugyanis Peru, a Paolo Guerrero, Jefferson Farfán kettős több veszélyes támadást is épített, utóbbi fejese a kapufán csattant, Carlos Lobatón bombája meg milliméterekkel kerülte csak el a jobb felsőt. A perui középhátvéd, Carlos Zambrano nyújtott lába viszont eltalálta egy mentés után Charles Aránguiz hátát, amiért kiállította őt a venezuelai játékvezető, José Argote.

Zambranónak volt már egy sárgája, azaz sokkal óvatosabbnak kellett volna lennie, de az azonnali piros mindenképpen rossz döntés.

Még az első félidőben gólra váltotta emberelőnyét és mezőnyfölényét Chile, hiába védekezett nagyszerű formában Luis Advíncula: egy kapufáról kipattanó Alexis Sánchez-lövést Eduardo Vargas terelt a kapuba, két perui hátvéd élénk közreműködésével. 1–0!

Jorge Sampaoli, a chilei szövetségi kapitány érezte, hogy Peru egyáltalán nem adta meg magát, ezért kettőt cserélt a szünetben, védelmét és középpályáját is frissítette; ám így is egyenlítettek Guerreróék: Advíncula beadását Gary Medel a saját kapujába terelte. 1–1!

Hogy ne érje szó a játékvezetői csapat házának elejét, Argote nem adta meg Eduardo Vargas teljesen szabályos gólját, mindez azonban nem szegte a támadó kedvét, mert a 64. percben egy föld-levegő rakétát helyezett el a perui kapu jobb sarkában. (Nem mellesleg 4. góljával élre vágott a góllövőlistán.) 2–1!

A hajrára beállt Claudio Pizarro is, de Peru három csatárral is hiába rohamozott, miközben Sánchez és Arturo Vidal is végleg eldönthette volna a mérkőzést, ha kissé pontosabban céloz.

Ez is belefért azonban ezen az estén a hazaiaknak, akik az argentin–paraguayi párharc győztesével mérkőznek meg a Copa-aranyért.

Amelyet még sohasem szereztek meg.

Utcai fieszta: döntőben a házigazda Chile (Fotó: Reuters)
Utcai fieszta: döntőben a házigazda Chile (Fotó: Reuters)

PERCRŐL PERCRE

COPA AMÉRICA-ADATBANK ITT!

Gareca pedig az első vesztes arg mester a legjobb négy között.

Hét játékos kapott pirosat ezen a Copán, három a házigazda Chile ellen.

A La Roja nyert tehát a La Blanquirroja ellen.

90. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90. perc Vidal! Az ötös jobb sarka elől a kapusba lő!

86. perc Valdívia le, Felipe Gutiérrez be. Az utolsó csere.

85. perc
Yotún szabadrúgását C. Pizarro 10-ről a jobb sarok mellé csúsztatja.

83. perc Guerrero nagyot esik a 16-oson belül José Rojas mellett, de tovább. Ez jó döntés.

79. perc
Valdívia okos passzát Sánchez az ötös jobb sarka elől a rövid felső fölé vágja! Jobbal, milliméterekkel. Nem sokra rá Vidal ballal 17-ről szintén nem sokkal téveszti el a jobb felső sarkot. KÉT HAZAI HELYZET!

73. perc Claudio Pizarro és Yoshimar Yotún is a pályán, Carrillo, ill. Lobatón helyén.

71. perc Bravo lehúzza a léc alól Farfán 14 méteres ívelt fejesét.

Utoljára Iván Zamorano jutott négy gólig chilei színekben a Copán, még 1991-ben.

Vargas negyedik Copa-gólja, ezzel máris a góllövőlista élén a támadó, Guerrero és Vidal előtt. Medel meg gólpasszal javított. Békés Medelbe terelte a meccset hazai szemszögből nézve.

64. PERC CSODAGÓLLAL VEZET ISMÉT CHILE! Valdívia labdaszerzése és Medel indítása után EDUARDO VARGAS jobbal 24-ről irgalmatlan erővel lő a jobb sarokba, félmagasan. 2–1!

61. perc EGYENLÍT PERU! Guerrero futtatja a jobbon Advínculát, akinek jobblábas beadását André Carrillo elől menteni akarván GARY MEDEL az ötösről nyújtott lábbal a jobb sarokba pöcköli, a meglepett kapus mellett. Öngól: 1–1!

59. perc A veterán Lobatón fennakad Vidalon, szabadrúgás 30-ról, de Farfán a kapus ölébe ível.

54. perc Farfán!
Az ötösről a kapusba fejeli Advíncula jobb oldali beívelését.

Eddig 74 százalékban volt a hazaiaknál a labda.

49. perc
Vargas lő gólt, de nem adják meg lesre hivatkozva. Ez is nagy játékvezetői hiba!

47. perc Guerrero beadása leperdül Farfán lábáról az ötös jobb sarkánál.

46. PERC FOLYTATJUK!

Kettős hazai csere: Claudio Pizarro és Eugenio Mena áll be. Díaz és Albornoz jött le.

Legszebb öröm a gólöröm (Fotó: Action Images)
Legszebb öröm a gólöröm (Fotó: Action Images)

COPA AMÉRICA-ADATBANK ITT!


45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

44. perc
Vidal a 16-os elől nem sokkal lő a jobb felső fölé.

Sem Carlos Ascuez, sem Ramos nem állt éppen a helyzet magaslatán, a kapus elvetődött még a beadásszerű lövésre.

42. PERC VEZET CHILE! Sánchez bal oldali beadása elsuhan az ötösön Aránguiz lába alatt, majd a túloldali kapufán csattan, a kipattanó EDUARDO VARGASÉ, aki két védő közül a már a földön fekvő kapus mellett két lépésről jobbal a jobb alsóba gurít. 1–0!

Chile előtte 1933-ban vívott elődöntőt a Copán.

A La Roja ugyebár még soha nem nyert a Copán, elődöntőig legutóbb 1999-ben jutott, de akkor Uruguay 5–3-mal eltanácsolta a chileieket. Négy éve szintén az uruk verték Perut az elődöntőben, Luis Suárez duplájával.

38. perc Valdívia beadása elpattan az ötösön Marcelo Díaz lábáról, a kontrából Guerrero veszélyeztet a kényelmes Miiko Albornoz mellől, de Claudio Bravo eltakarítja a beadást Farfán elől egy merész kivetődéssel.

34. perc AS ismét jobbról ad be, a labda Vargas elé csorog, aki az ötösről lő, de Advíncula becsúszva zseniálisan blokkol!

31. perc Sánchez jobb oldali beadását bravúros mozdulattal vágja ki az ötösről Luis Advíncula az érkezők elől.

A végső győztes – bármelyik válogatott is lesz az – hosszú negatív sorozatot szakít meg. Argentína 1993 óta nem nyert nagy tornát (világbajnokságot, Copát vagy Konföderációs Kupát), pedig 13 alkalommal próbálkozott. Peru 1975 óta 16, Paraguay 1979 óta 17 viadalon maradt serleg nélkül. A története során még sohasem diadalmaskodó Chilének ez a 46. nagy tornája.

28. perc Valdívia most pontosabb, de Sánchez passzát jobbal 15-ről nem sokkal tekeri a bal alsó mellé.

Az esemény a Copa hivatalos honlapján: Substitution Christian Alberto Cueva Bravo Christian Guillermo Martín Ramos Garagay.

27. perc Christian Ramos be, Cueva le. Itt az új perui középső védő.

26. perc
Pedro Gallese középre üt ki egy szögletet, majd ütközik Sánchezzel, Valdívia meg 20-ról jobbal a kapu tetejére emel.

Van, aki így örült a kiállításnak...
Van, aki így örült a kiállításnak...


Igaz, egy sárgával a háta mögött Zambranónak sokkal óvatosabbnak kellett volna lennie. De az egyből piros így is erős...

20. perc CARLOS ZAMBRANO KIÁLL! Azonnali piros Carles Aránguiz hátba rúgásáért. A perui ellőtte a labdát a felezővonalnál, majd nyújtott lába a tehetetlenségi törvény miatt Aránguiz derekán landol. Kemény döntés a venezuelai játékvezetőtől, Jose Argotétől!

18. perc Christian Cueva nehezen meri elvégezni a kornert a bedobált dolgok miatt..

17. perc Majdnem csodagól! Lobatón jó 26-ról jobbal milliméterekkel véti el a jobb felsőt! Egy védő még beleért.

13. perc Gary Medel szereli becsúszva az ötösön Farfánt, klasszis mozdulattal. Guerrero ismét remekül készített elő.

11. perc Carlos Lobatón felvágja a középpályán kiugró Jorge Valdíviát, sárga ez is. A szabadrúgás Vidal fején csattan, majd a jobb alsó mellett hagyja el az ilyenkor szokásosat a labda.

9. perc KAPUFA!
Guerrero harcosan megszerez egy labdát a 11-es ponton, majd kisodródik balra, de remek a beadás, amelyet Jefferson Farfán 11-ről a jobb oldali kapufára fejel!

7. perc Carlos Zambrano kap sárgát, mert megráncigálja Alexis Sánchez mezét.

4. perc
Arturo Vidal elhelyez egy kis taslit Zambrano arcán, de ezt ma büntetlenül lehet neki a jelek szerint.

3. perc Helyzet! Vargas lő jobbal 13-ról, középről, de Josepmir Ballón blokkol.

2. perc Paulo Guerrero szabálytalansággal, Eduardo Vargas egy lesre futással mutatkozik be. Páran meg kisebb szabálytalankodással.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A chileiek piros-kékben, a peruiak fehér-pirosban.

Eltiltott: Francisco Jara.

Egy kis örökmérleg: 76 találkozó, 41 chilei és 21 perui siker, 122, illetve 96 lőtt góllal.

A két szomszédos ország nagy rangadója, ahol minden szinten a hazaiak reménykedhetnek leginkább.

A honfitársait dirigáló Tata Martino mellett Jorge Sampaoli (Chile), Ricardo Gareca (Peru) és Ramón Díaz (Paraguay) képviseli Argentínát az elődöntőben. A negyeddöntőben rajtuk kívül ott volt még a Kolumbiával búcsúzó José Pékerman, míg a csoportkörben elvérző Ecuador kispadján az Argentínában született, de bolíviai állampolgár Gustavo Quinteros foglalt helyett.

Különös jelenség figyelhető meg a 2015-ös Copa América elődöntős együtteseinek – azaz Chile, Peru, Argentína és Paraguay – kispadjainak fürkészésekor. Mind a négy válogatottat argentin szövetségi kapitány irányítja. Korábban sohasem fordult elő, hogy a legjobb négy közé négy azonos nemzetiségű tréner csapata jusson be.

Egy argentin biztosan boldogan távozik a Chilében zajló Copa Américáról, hiszen az elődöntőbe jutott összes válogatott kispadján argentin szakember dirigál. A kérdés az, hogy Jorge Sampaoli, Ricardo Gareca, Gerardo Martino vagy Ramón Díaz nyakába kerül az aranyérem.

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A CHILE–PERU COPA AMÉRICA-ELŐDÖNTŐ ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

A további program:

Július 1., szerda, 1.30: Argentína–Paraguay (Concepción) – Tv: Sport1

A 3. HELYÉRT (BRONZMÉRKŐZÉS)
Július 4., szombat, 1.30, Concepción
– Tv: Sport1

DÖNTŐ
Július 4., szombat, 22.00, Santiago de Chile
Tv: Sport1

COPA AMÉRICA-ADATBANK ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik